Един от най-изненадващите резултати на президентските избори бяха резултатите от

...
Един от най-изненадващите резултати на президентските избори бяха резултатите от
Коментари Харесай

Защо руската емиграция-релокация дойде на изборите

Един от най-изненадващите резултати на президентските избори бяха резултатите от гласуването в чужбина - там, където живеят нашите емигранти. Разбира се, гласоподаваха освен те, само че и тези съветски жители, които просто работят или почиват в чужбина.

Но въпреки всичко по-голямата част от тези 370 хиляди хиляди, които пристигнаха до урните в 144 страни по света, бяха емигранти - т.е. тези, които съзнателно са напуснали Русия в търсене на по-добър живот или тъй като се „ задушават “ в родината си. Ясно е, че единствено дребна част от многомилионната „ съветска диаспора “ е гласувала, само че резултатът е непредвиден.

Имаше мощна акция на навалисти и „ борци против режима “ за митинг против гласуването - т.е. да дойдат на изборите и да създадат бюлетината си недействителна, като напишат нещо протестно анти-Путинско върху нея. На доктрина, в тези страни, където са съсредоточени най-вече емигранти - релоканти, „ протестният избор “ би трябвало да завоюва.

Но какво виждаме? В Армения са дали своят вот повече от 10 хиляди души, а недействителните бюлетини са малко над хиляда. Това, както и да го гледате си е 10 %. А останалите са дали своят вот за Путин и Даванков - надлежно 60 и 37 %.

Да, Даванков завоюва в Ереван, а Путин завоюва в Гюмри, където се намира съветската военна база, само че освен военните, само че и доста преселници очевидно гласоподаваха за президента. Включително тези, които са пристигнали особено от Грузия, където нямаше отворени изборни секции (между нашите страни няма дипломатически отношения).

Ясно е, че гласуването за Даванков се възприема от мнозина като „ антивоенно “, само че даже и с такава мотивация то не е антируско. Защото за същинските антипутинисти и „ борци против режима ” никакъв Даванков не е допустим – за тях той е план на Кремъл и „ подправена съпротива ” (все отново същинската съпротива, естествено, би трябвало да е за успеха на Украйна и за съд на Путин).

В друга страна, където има доста преселници, в Сърбия, Даванков получи няколко пъти повече от Путин - само че и тук броят на недействителните бюлетини беше дребен. Кандидатът на „ Новите хора “ завоюва с голяма преднина в Прага и Варшава - само че към този момент във Вилнюс се получи 39 против 29 за Путин. А в Хайфа, Израел, разликата е още по- дребна - 41 против 34 %.

Ясно е, че към момента има доста руски жители, живеещи както в Литва, по този начин и в Израел - и измежду тях поддръжката за Путин е доста по-висока, в сравнение с измежду младежите, избягали от военната работа. В друга балтийска страна, в Естония, в Талин Путин получи общо 75 % - завоюва и в сектора в Псковска област, особено проведен покрай границата, с цел да улесни идването на наши жители, живеещи в Прибалтика.

Но гласуването на притежателите на някогашни руски паспорти единствено по себе си не може да изясни уверената победа на Путин в Ташкент (където има доста преселили се) и още по-малко в София. Навсякъде Даванков е на второ място - само че тук е значимо да се разбере какво демонстрира гласуването за него.

Фактът, че доста от тези, които избягаха, уплашени или просто „ антивоенно настроени “, не желаят да скъсат с родината си, желаят да се върнат след време - другояче просто нямаше да дойдат до урните. А тези, които напуснаха, тъй като компанията им се реалокира в чужбина (и това не са единствено IT специалисти), могат да гласоподават и за Даванков, и за Путин - за тях е още по-лесно, те имат „ опрощение “ (не съм напуснал, работата се премести).

Руските преселници от тази вълна последователно се завръщат - и макар цялото наказание от страна на обществото на тези от тях, които преди този момент хвърляха тиня по родината си, отношението към всички останалите е доста по-снизходително.

И е доста значимо тези руснаци, които от дълго време живеят на Запад (а това са милиони), да не се опасяват да се разгласят като жители на Русия - по тази причина Путин завоюва да вземем за пример в Генуа (71 процента). ) или в Марсилия. Да, дребна част от емигрантите гласоподават, само че въпреки всичко това е индикатор за събудените патриотични усеща, за ангажираност с Родината.

И няма значение кой за кого в последна сметка е дал своя вот. Много по-показателно е другото, че те пристигнаха в изборните секции в Западна Европа, без значение от основаната там конюнктура и без да се тормозят да показват своята принадлежност към Русия.

Отдавна е видяно, че руснаците, за разлика от други нации, не оцеляват в емиграция: те не основават нищо сходно на „ Чайна таун “ или полски, ирландски, тамилски, кубински, ирански общности. Те общо взето се разпадат още във второто потомство (единственото изключение са отпътувалите в края на 19 и началото на 20 век молокани и казаци).

Руснаците не могат да живеят без Русия, а отпътувалите постоянно имат опция да се върнат в родината си. Главното е да не я предават с думи и каузи и всичко останало може да бъде поправено.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Регнум

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед3045325 години от бомбите над Югославия или мълчанието на дипломатите и викът на генералитеКоментарен Поглед35057Д-р Румен Петков: Никоя власт не може да бъде спокойна и постоянна, когато четири пети от нацията я презира!Алтернативен Поглед114019Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед114428Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед53945Недялко Недялков: Ние сме заложници на зависимостите на двама души - на Пеевски и на БорисовАлтернативен Поглед165055Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед128957Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед114019Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед114428Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед96380Валентин Вацев: Ако нещата се развиват както в този момент, ескалацията посредством директен досег сред натовски/американски/ и съветски войски е сигурна Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР