Един от най-именитите италиански треньори е големият фаворит да поеме

...
Един от най-именитите италиански треньори е големият фаворит да поеме
Коментари Харесай

Постигнаха договорка: Именит треньор поема България

Един от най-именитите италиански треньори е огромният любимец да поеме националния тим на България. Управителният съвет на БФ Волейбол реши да докара договарянията до сключване на контракт с Джанлоренцо Бленджини, който сега води Лубе. Контрактът, който ще му бъде препоръчан, е за 3+2 години. Той ще влезе в действие от 2024 година Бленджини ще продължи работата си в Лубе до края на сезона в Италия, който приключва през май.

" Проведохме диалози с няколко претенденти. След отсявката, която направихме, се спряхме на трима претенденти, които да докладваме на УС – заяви Любомир Ганев, президент на БФВ. - На днешното съвещание избрахме Джанлоренцо Бленджини за претендент, с който да доведем договарянията до крайна фаза и УС връчи мандат на ръководителя в мое лице за осъществяване на финалните договаряния с този претендент, и да подпишем контракт със съответните условия, които сме се разбрали. Като уговорките ще бъдат за целогодишни. Тоест, този треньор няма да работи с клуб. "

БФВ няма да заплаща такса от 100 000 евро към Италианската волейболна федерация при назначението на Бленджини, защото той няма да продължи работата си в Лубе.

" През годините отчетливо се е налагало мнението на един минус в уговорките на националните треньори в комбинацията с клубни отговорности, и надлежно незадоволително свободно време на експертите, с които работим и непълен резултат въобще на нашия волейбол и неговото развиване. Основна цел в този развой е да реализираме сделка с претендент, който да адресира тези наши терзания от предишното и да има един повсеместен ангажимент към България и националния тим за мъже, без това да бъде по някакъв метод комбинирано и смесвано с клубни задължения ", допълни Давид Давидов, вицепрезидент на федерацията.

В документ БФВ е показала ясно какви цели слага на експерта, който ще заема поста – подготвителни и извънтренировъчни процеси, участия на шампионати, семинари и други

" Очакваме да навлезе доста по-сериозно в изцяло развиване на едно направление, в което той ще бъде отговорник в представителната му част със подпомагане и помощ от националните треньори при подрастващите ", уточни още Давидов.

Участие на Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 година е огромната и последна цел, която е сложена пред новия селекционер.

52-годишният експерт е олимпийски вицешампион с националния отбор на Италия от Рио 2016. Има сребърен орден от Световната купа в Япония (2015 г.) и бронз от Европейското в Италия и България (2015 г.). Най-големите триумфи на треньора на клубно равнище са три трофеи на Апенините, както и купата на страната. Той е възпитаник на професора в треньорския поминък Хулио Веласко.

Кариерата на Бленджини започва през 2000 година и непрестанно върви нагоре. В началото е асистент на Мауро Беруто в Торино в Серия А2. Тандемът се реалокира в Пиаченца през 2002 година, където стартират да се редят и триумфите. Отборът печели промоция в Серия А1 и печели Купата на Италия (Серия А2).

Когато именитият аржентински треньор Хулио Веласко подписва контракт с Пиаченца, упорства Бленджини да му остане асистент. Двамата работят дружно в продължение на четири години. Другите им тимове са Модена и Габека. В последния си сезон като помощник новият ментор на България още веднъж се събира с Беруто, който дружно с Веласко имат максимален принос за развиването му. Двамата са в Габека.

Лупи Санта Кроче е първият клуб, който предложения Бленджини за старши през 2009 година. Във втория си сезон треньорът завоюва Купата на Италия в Серия А2 и класира тима за заключителен плейоф за влизане в Серия А1.

Резултатите и играта на отбора му впечатляват волейболната общност и оказват помощ за първи контракт в елита. Бленджини става треньор на Калипо в интервала 2011-2014 година. След това минава за една година в Топ Волей. През декември 2014-а Беруто още веднъж го кани за собствен асистент - този път в националния тим на Италия.

На 24 май 2015 година Бленджини сменя Алберто Джулиани отпред на Кучине Лубе Чивитанова. С отбора треньорът завоюва купата и Купата на Италия през 2017-а. И в двата случая победи Трентино на финала.

На 1 август 2015 година Бленджини е назначен и за народен селекционер на Италия, където остава до януари 2021-а. В последните четири години от престоя му на този пост не води клубен отбор. Най-големият триумф с Италия е сребърен орден от олимпийските игри в Рио де Жанейро. На финала " скуадра адзура " загуби с 0:3 от домакина Бразилия. Последният му мач отпред на Италия е на олимпиадата в Токио, когато на 3 август отстъпи от Аржентина на четвъртфинал. Във визитката му влизат още злато от Средиземноморските игри в Испания (2018 г.) и от Универсиадата в Италия (2019 г), както и сребро от Гранд Купа на първенците в Япония (2015 г.)

През 2021 година Бленджини се завръща в Лубе и завоюва още две трофеи на Апенините.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР