Един от най-големите въпроси в момента е цената на електроенергията

...
Един от най-големите въпроси в момента е цената на електроенергията
Коментари Харесай

Всички да се успокоят - цените на тока ще намалеят

" Един от най-големите въпроси сега е цената на електрическата енергия и цената на газа " - с тези думи министър председателят Кирил Петков стартира днешното съвещание (на 20-и януари) на Министерския съвет.

Той разгласи, че цените на тока са под мораториум и че в случай че потребителите виждат покачването им, то то се дължи на покачването, заложено още през лятото на 2021 година.

" Няма нови цени за битовите консуматори. В момента работим доста старателно, тъй че, като махнем мораториума, да не се усети никакъв изострен скок на цените.

Искам да успокоя всички, че битовите цени за декември, които в този момент ще се платят, ще са на база цените от лятото. Освен това бизнесът е обезщетен със 110 лв. за ноември и със 130 лв. за декември, като е подложен таван до 250 лв. според от пазарните цени по механизма, който следва да обсъдим на днешното съвещание и ще бъде в действие за януари "   - изясни Кирил Петков.

После той добави, че най-вероятно огромна част от помощта за декември ще се отрази на сметките на бизнеса и на битовите консуматори, които те ще би трябвало да платят през февруари.

Така получените сметки за декември отчасти ще бъдат обезщетени със идната сметка.,

" Очаквайте понижаване на сметките за електрическа енергия за месец януари, които ще получите през февруари, като част от компенсацията ще бъде и за част от декември. Нека се успокоят всички, че цените, които действително ще се заплащат за ток, ще бъдат понижени в идната им сметка " - прикани министър председателят.

Той добави, че сходна ще е обстановката и с цените на газа - помощите за декември и за януари ще се отразят в сметките, които ще се получат при започване на февруари.

По отношение на преодоляването на рецесията от COVID-19 Кирил Петков означи, че се записва високо разпространяване на омикрон, само че Слава Богу то е съпроводено от доста ниски равнища на запълване на интензивните кревати.

Петков поздрави Министерството на здравеопазването, че поради новия модел доста от областите към този момент е трябвало да бъдат затворени на база равнища на заболеваемост, само че това не се е случило, защото се наблюдават сериозните фактори в здравната система, а не числата, отразяващи единствено общата заболеваемост. " Това дава опция да можем да реагираме и да даваме планирани стъпки и отсега нататък. Добрата вест е, че ограниченията към този момент остават доста меки и са функционалност на сериозния фактор - интензивни кревати " - изясни министър председателят.

По отношение визитата му в Северна Македония той разгласи, че през днешния ден предмет на разискване ще е отчетът на Министерството на външните работи, който ще визира детайлно подготвяната бъдеща аудиенция на представители на държавното управление на Северна Македония у нас.

То е планувано за идващия вторник (25 януари). " Тогава всички ще имаме опцията да създадем нещо, което не е правено през последните 30 години " - разгласи Петков и набеляза съответните ограничения: разкриване в най-кратки периоди на влакова линия София - Скопие; бързо предвижване сред София и Скопие, тъй че 180-е километра да се изминат с кола за доста по-малко от досегашните четири часа; разкриване на полет София - Скопие за половин час; общ културен календар и взаимни просветителни стратегии.

" Ще начертаем действителен проект с действителни достижения, които би трябвало да реализираме през идващите шест месеца с помощта на срещите, които чакам да бъдат всяка седмица, в другите работни групи. Радвам се, че няма да губим нито минута време, с цел да може връзките сред България и Северна Македония, които реализираме сега, да се увенчаят с действителни резултати " - приключи министър председателят.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР