Един от най-големите разходи на общините е събирането и извозването

...
Един от най-големите разходи на общините е събирането и извозването
Коментари Харесай

Как 1 милион изчезна в кофи за боклук

Един от най-големите разноски на общините е събирането и извозването на боклука. Затова играчите нормално са познати и свързани с някой от най-крупните имена в бизнеса.

Кметът на Варна също подписва такива контракти, само че жителите виждат някои странни разминавания – заплащат за едно, а получават друго. Така облагата на изпълнителите доста се усилва, а разноските на данъкоплатците… също се усилват – типичен образец на разточителство.

В началото на декември 2016 година единствено за няколко дни в разнообразни елементи на Варна пламват няколко автомобила. Два от тях изгарят изцяло. Проведеното следствие демонстрира, че причина за случаите е нарушен контракт за събиране и транспортиране на битовата боклук в града, за което общинската администрация си е затваряла очи- те. По-късно се оказа, че с изключение на четирите изгорели леки коли вредите, нанесени на данъкоплатците във Варна, са най-малко 1 млн. лева

Изпълнител на публичната поръчка за събиране и транспортиране на битови боклуци в града е акционерното сдружение „ ЗМБГ “. Договорът с него е от юни 2016 година, само че действителното му осъществяване стартира половин година по-къс- само че. Той е на стойност 61 млн. лева за пет години и обгръща пет региона на града, както и близкото с. Звездица. Неразделна част от контракта са техническите спецификации на възложителя и изпълнителя.

ЦЕНАТА НА „ БОБЪРА “

Изискванията на община Варна, заложени в документите за образуване на процедурата по възлагане на публичната поръчка, са „ контейнерите за боклуци 1100 л вид „ бобър “ да са сиви и направени от метал със документ за качество… “. От техническото предложение на „ ЗМБГ “ за осъществяване на поръчката излиза наяве, че това изискване е признато без запаси. След като печели наддаването и подписва контракт с кмета на Варна Иван Портних, компанията стартира разполагането на 6 хиляди контейнера.

Контейнерите са из града и хората виждат една разлика – не са от метал, те са пластмасови. Тяхната цена е тъкмо 338 лева В същото време най-ниските предложения за железни контейнери вид „ бобър “, предлагани от няколко български компании, са за към 510 лева за брой. Това значи разлика от над 170 лева за един резервоар, или над 1 млн. лева за всички 6 хиляди, ситуирани във Варна в осъществяване на поръчката, извоювана от „ ЗМБГ “.

И ОЩЕ 20 МЛН. ЗА ТРИ ГОДИНИ

При класирането на участниците в търга за поддръжка на чистотата във Варна първите две места са заети от „ Консорциум Варна 1 “ и „ ЗМБГ “ – и двете свързани с братята Кирил и Георги Домусчиеви. В оповестената процедура Варна беше разграничена на пет зони, само че любимците не се състезаваха дружно за нито една от тях.

В „ Консорциум Варна 1 “ влизат сдруженията „ Ай Ес Ви трейд “ и „ Нелсен непорочност “. Първата е благосъстоятелност на две физически лица, само че от оповестените й финансови доклади излиза наяве, че се финансира от обвързваното с Домусчиеви „ Есте пропъртис “. През 2009 година то е отпуснало заем от 9.7 млн. евро на „ Ай Ес Ви трейд “, а за контакти е посочен e-mail с уголемение huvepharma.com, което съответствува с името на компания от групата на два- мата братя. „ ЗМБГ “ АД също има връзки с Домусчиеви. В капитала й с 40% взе участие сдружението „ Бул инвест груп 2009 “, което е притежател на футболния клуб „ Лудогорец “.

Най-близкият съперник на спечелилите е обединяването „ Грийн партнърс БКС “ (свързано с Румен Гайтански-Вълка). Цените, препоръчани от него, са с към 40% по-ниски от тези, които в края на краищата избира локалната администрация във Варна. За петгодишния интервал на подписания контракт това прави разлика от близо 20 млн. лева, или към 10% от средногодишния бюджет на Варна за последните три години.

КОМУНИКАЦИОННИ ГРЕШКИ

Веднага след експлоадирането на абсурда в всекидневен от- диалект на въпрос, подложен от кореспондент на БНР, кметът на Варна Иван Портних изяснява, че пластмасовите контейнери са били сложени „ краткотрайно, до разработване на металните “. Неговата версия за случилото се обаче прави очевидно смущаващо разминаването в отговорите, които разнообразни представители на общинската администрация във Варна дават на един и същи въпрос.

В обяснението си за аргументите, довели до подмяна- та на контрактуваните железни контейнери с пластмасови, зам.-кметът на Варна Тодор Иванов твърди, че „ според Техническата спецификация на публичната поръчка възложителят (община Варна) има правото да изиска смяна на броя и типа на контейнерите “. С цел естетизация на градската среда и понижаване шумово- то замърсяване при обслужването на контейнерите за битови боклуци, „ в избрани микрорайони “ били по- ставени пластмасови съдове. Тяхното слагане било прецизирано от районните администрации, като в регионите с преобладаващо отопление на твърдо гориво били сложени железни контейнери.

Проверка на територията на регион „ Одесос “, както и на „ Приморски “, край автомагистралата Варна–Златни пясъци, дълга към 20 км, в кварталите край нея и на територията на туристическите комплекси „ Св. св. Константин и Елена “ и „ Златни пясъци “, демонстрира, че там всички контейнери са от по-евтиния вид – полиетиленови, а не железни.

И ПАК ЗА ЦЕНАТА

Писмена информация, подписана от зам.-кмета на Варна Тодор Иванов, сочи, че металните и пластмасовите съдове костват надлежно 450 лева и 429 лева с Данък добавена стойност. С други думи, разлика в цената на полиетилена и обработената, горещо поцинкована ламарина съвсем няма.

Цените, представени от Иванов, са посочени от изпълнителите на публичната поръчка „ ЗМБГ “ АД и „ Варна – 1 “ ДЗЗД. Дали община Варна е проверила тяхна- та меродавност, от писмото на Иванов не излиза наяве.

Цената от 338 лева за един пластмасов резервоар, представена нагоре, е записана в разпореждане на Варненската окръжна прокуратура от 14 март т.г. във връзка следствието на запалени от горящи пластмасови съдове коли в централния регион „ Приморски “. За разлика от общинската администрация прокуратурата постоянно ревизира информацията, която й се дава.

Б. ред . - Този текст е от " Черна книга на държавното разхищаване в България 2017 ", която се издава от Фондация за свободата " Фридрих Науман " със съдействието на Института за пазарна стопанска система. Всички изявления в книгата са изцяло свободни за препубликуване като концепцията е да доближат до допустимо най-широк кръг читатели.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР