Един от най-големите макро хедж фондове в света вижда нарастващ

...
Един от най-големите макро хедж фондове в света вижда нарастващ
Коментари Харесай

Реална ли е инфлационна спирала като през 70-те?

Един от най-големите макро хедж фондове в света вижда възходящ риск от инфлационна серпантина, задвижвана от растежа на заплатите и цените, като тази от 70-те години на предишния век.

" Тази композиция от висока инфлация, стегнати пазари на труда и несигурни инфлационни упования вкарва вероятността за серпантина на заплатите и цените в жанр 70-те години на предишния век, която се оказа доста скъпо да се обърне по време на ерата на Волкър ", настояват анализатори на Brevan Howard Asset Management в записка до акционерите на фонд.

Покойният Пол Волкър беше назначен да оглави Федералния запас на Съединени американски щати през 1979 година и поведе нападателно стягане на паричната политика, което тласна лихвените проценти до невиждани равнища, до момента в който се бореше с настоящата инфлация, която доближи близо 20%.

На Фед управителен от Волкър, се приписва, че пречупи гърба на инфлацията, само че напъните също доведоха до дълбока криза. Бреван Хауърд сподели, че Фед е " доста " зад кривата, когато става въпрос за повишение на лихвите, съгласно отчета, като се натъртва на това, че лихвите би трябвало да бъдат сред 4% и 6%.
 ФЕД покачва лихвените проценти за първи път от 2018-а насам
ФЕД покачва лихвените проценти за първи път от 2018-а насам

На фона на инфлацията, това първият път, когато лихвите се повишават от досегашните съвсем нулеви равнища

Федералният запас, по-рано през март, направи първото си нарастване на лихвите от четири години, вдигайки лихвите по федералните фондове до диапазона от 0,25% до 0,5% и планува за нараствания с по четвърт пункт в оставащите си шест срещи за годината. В същото време ръководителят на Фед Джером Пауъл остави вратата отворена за увеличение на лихвите в по-големи стъпки.

Инфлацията е нагорещена, защото стопанската система се оправя с тесните места във веригата на доставки и мощното потребителско търсене на артикули, и двете свързани с резултатите от пандемията COVID-19. Нахлуването на Русия в Украйна разпали тези инфлационни терзания, като способства за скока на цените на редица първични материали, в това число петрола, пшеницата и основните промишлени метали.

Акциите в Съединени американски щати се държаха изменчиво през първото тримесечие, като S&P 500 се намали с 5%, отбелязвайки първото си тримесечно намаляване от две години. Dow Jones Industrial Average и Nasdaq Composite означиха най-големия си тримесечен спад от първото тримесечие на 2020 година

Не всички специалисти обаче, се притесняват от инфлация по сходство на случилото се през 70-те години. Говорейки пред " Squawk Box Europe " на CNBC, анализаторът Джон Уайнбърг, основен икономист в High Frequency Economics, съобщи, че световният дефицит на полупроводници, усложненията в пристанищата и пречките от Covid-19 са по-скоро " краткотрайни проблеми с доставките ", в сравнение с систематичен инфлационен напън.

Вайнберг изключва стагфлацията и продължаващия напън на цените нагоре. " Инфлацията е развой, а не еднократна смяна в равнището на цените, което съгласно мен е това, което виждаме сега ", сподели специалистът.

" Виждаме промяна на новите краткотрайни действителности от страна на предлагането, само че не виждаме още веднъж да се повтаря процесът на стагфлация, който видяхме през 70 -те години. "
 Високата инфлация в световен мащаб стартира да унищожава търсенето
Високата инфлация в световен мащаб стартира да унищожава търсенето

Глобалните цени на храните доближиха рекордни равнища предишния месец съгласно Организация на обединените нации

Стагфлацията се отнася до обстановка, разпозната за първи път през 70-те години, в която инфлацията е висока, икономическият напредък се забавя и безработицата остава непрекъснато висока. Проблемът за основателите на икономическа политика следователно е, че ограниченията за ограничение на инфлацията, като да вземем за пример надзор на заплатите и цените или контракционна парична политика, могат в допълнение да усилят безработицата.

Уайнбърг сподели, че към момента не вижда основа за подобен сюжет, добавяйки: " Това не е 1973 година. "

Признавайки, че " огромен сегмент " от пазара има вяра, че инфлацията ще бъде непрекъснато по-висока, което от своя страна води до увеличение на доходността по облигациите, Вайнберг твърди, че има доста други фактори, които поддържат стопанската система на Съединени американски щати в неравновесен тип, " не на последно място е Covid-19 ".

" Тъй като толкоз доста американци се съпротивляват на имунизацията, това ще продължи да бъде проблем и спирачка за стопанската система за доста, доста дълго време. Проблемът с чиповете няма краткосрочно решение, усложненията в предлагането на пристанището нямат краткосрочно решение ", сподели той.

Вайнберг твърди, че това не е по виновност на Фед и че " търсенето и предлагането ще се балансират ", което значи, че цените ще спрат да порастват " след избран миг ".

" Току-що претърпяваме в действителност сложен миг, защото още веднъж отваряме стопанската система с темпове, които в никакъв случай преди не сме виждали, след затваряне, което в никакъв случай не сме виждали до момента, и получаваме някои непредвидени удари по пътя ", съобщи Вайнберг.

" Не съм сигурен обаче, че можете да добавите това в история, която споделя, че след незабавното отваряне, ще забележим нескончаем напън нагоре върху цените ", добави той.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.
 Задава ли се стагфлация?
Задава ли се стагфлация?

Експертите на Кофас предвиждат съществени последствия за европейските стопански системи и международните стокови пазари
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР