Един от най-големите бизнесмени в Чехия и собственик на Енерго-про

...
Един от най-големите бизнесмени в Чехия и собственик на Енерго-про
Коментари Харесай

Шефът на Енерго-про обвини ЧЕЗ в непрозрачност при продажбата на българския ѝ бизнес

Един от най-големите предприемачи в Чехия и притежател на " Енерго-про " Яромир Тесарж упрекна ЧЕЗ в осъществяване на непрозрачна процедура по продажбата на българския бизнес на чешката компания.

Тесарж, който приказва пред чешкото издание lidovky.cz, е уверен, че преднамерено е бил измамен. Според него от ЧЕЗ са дали друга информация и данни по отношение на активите в България и по тази причина неговата оферта е била по-малка, в сравнение с тази на купувачите от " Инерком България " ЕАД (кой в действителност купува ЕРП-то, научете ТУК). Именно поради това той апелира и пробва да спре продажбата, която в действителност беше утвърдена от Надзрония съвет на ЧЕЗ в Чехия. Припомняме, че ЧЕЗ е държавна компания и се ръководи непосредствено от Чехия.

Интересен факт е, че lidovky.cz загатва и цена – нещо, което до момента не е публично коментирано. Съгласно информацията на чешката медия договорката е за над 8 милиарда чешки крони (малко над 315 млн. евро) . По думите на депутата от ГЕРБ и ръководител на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев, годишният оборот на ЧЕЗ в България е към 1,8 милиарда лв..

" Над 20 години върша бизнес в Източна Европа, такова нещо до момента не беше ми се случвало ", разяснява Тесарж. " В случай на непрозрачна процедура, това всъщност ще съставлява нерегламентирана държавна помощ, което е срещу европейските правила за конкуренция ", прибавя той.

" Процесът няма ясна тактика, която да стартира от началото до края. Неговата организация не подхожда на размера на договорката и смисъла на актива. Начинът, по който беше стартиран, и ходът на обособените стадии не отговаряха на нормалните пазарни стандарти. Като цяло, процесът е неконкурентен за претендент купувачите, които могат да понижат желанието си за присъединяване по-нататък, и по този метод да се получи най-хубавата оферта “, написа Тесарж в писмото, с което апелира решението. То е адресирано до ЧЕЗ, а бордът на чешката компания до момента не е коментирал.

Отзвук в Чехия

Lidovky.cz разяснява и неизвестността на " Инерком България " ЕАД. Чешкото издание показва като покупател " Инерком груп " ЕАД, само че това в действителност е друга компания, въпреки че по информация от Търговския указател мощният човек вътре е Гинка Върбакова. Заради познанството си с нея, енергийният министър Теменужка Петкова през днешния ден (23 февруари) подаде оставка.

Чешката медия разяснява, че има голям брой въпроси по отношение на финансирането, с което ще бъде платен българският бизнес на ЧЕЗ . Тя прибавя, че " Инерком " ще получи заем от две компании, чиито имена не прецизира, на стойност 4,5 милиарда чешки крони, което обаче е едвам половината от коментираната цена.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР