Един от най-емблематичните модели, историята продължава Renault представя новото CLIO, петото поколение

...
Един от най-емблематичните модели,
историята продължава Renault представя новото CLIO, петото
поколение
Коментари Харесай

Новото Renault CLIO- Символ на едно ново поколение

Един от най-емблематичните модели, историята продължава

Renault показва новото CLIO, петото поколение на емблематичния модел, от който са продадени към 15 милиона броя. Лансирано през 1990 година, Clio се трансформира в най-продаваният модел на Groupe Renault в световен мащаб. Clio е обичаният автомобил на френското население повече от всеки друг модел и даже се издига до челното място в “B ” сегмента в Европа от 2013 г. насам. Забележителното представяне продължава и продажбите на Clio нарастват всяка година от 2012 до 2018 година

По-модерно и атлетично, новото Renault CLIO черпи от ДНК-то, на което дължи своя почти 30-годишен триумф. Моделът надгражда силните страни на всяко от четирите предходни генерации, отваряйки нова и дългоочаквана глава в една славна история.
• Както при първото потомство, то „ има всички качества на велик автомобил “. Подобно на модела, лансиран през 1990 година, новото Renault CLIO съдържа технологии, налични в колите от по-висок клас като Megane и Espace.
• От второто потомство моделът е приел изключително високите стандарти по отношение на шир и комфорт.
• Също като третото поколение автомобилът вкарва нова епоха по отношение на чувството за качество.
• От четвъртото потомство новото Renault CLIO наследява впечатляващ дизайн, вдъхновил цялата гама на Renault и трансформирал се в истинска запазена марка.

Проектирано въз основа на принципа „ еволюция и гражданска война “, новото Renault CLIO пренаписва разпоредбите с по-зрял дизайн на купето и напълно освежен интериор. С по-изваяни линии и по-изявена предна част, новото Renault CLIO излъчва повече стабилност и съвременен жанр като същевременно остава разпознаваемо. Отвътре, революцията е поразително отличима. Интериорът с напълно нов дизайн е въодушевен от по-високите сегменти както във връзка с чувството за качество, по този начин и по повод на наличните технологии. Тези предимства облагодетелстват пасажерите, предлагайки им по-голяма деловитост и лесна употреба.

„ Петото потомство Clio е доста значимо за нас, защото е най-продаваният модел в своя клас и вторият най-продаван автомобил в Европа от всички категории, взети дружно. Clio е емблема и най-новият модел съдържа най-хубавото от предишните поколения. Екстериорният дизайн на четвъртото потомство Clio завоюва нашите клиенти и продължава да го прави през днешния ден, затова взехме решение да запазим това ДНК и същевременно да прибавим съвременен жанр и елегантност към новия модел. Интериорът е претърпял същинска гражданска война със значително усъвършенстване в чувството за качество, повече изисканост и технологии. Това е най-хубавото Clio досега. “
Лорънс ван дер Акер, старши вицепрезидент, Корпоративен дизайн

Новото Renault CLIO е водещият детайл на стратегическия проект на Groupe Renault „ Drive the Future (2017-2022) “. Представен през есента на 2017 г., проектът има три основни цели:
• Електрически: до края на 2022 година Groupe Renault ще предложи 12 електрифицирани модела в своята гама. Новото Renault CLIO ще бъде първият със своя хибриден мотор E-Tech, базиран на технология, създадена от Renault.
• Автономни: до края на 2022 година Groupe Renault ще продава 15 модела, оборудвани с технологии за самостоятелно ръководство. Новото Renault CLIO ще бъде пионер в това отношение чрез системите в помощ на лидера, водещи до автономно управление.

Новото Renault CLIO е в основата на стратегията, ориентирана към увеличение на синергиите в Алианса. Тази стратегия разчита основно на развиването на споделените технологии и използването на нови платформи, като платформата CMF-B, върху която за първи път ще бъде изградено новото Renault CLIO и неговата нова електрическа и електронна архитектура. По този метод платформата може да интегрира най-новите технологии, за да отговори на новите пазарни условия.

Начело на ново потомство модели Renault, новото Renault CLIO се предлага и с ново ниво на съоръжение R.S. Line, въодушевено директно от Renault Sport.

Новото Renault CLIO провокира гражданска война в интериора

Усещането за качество и ергономичност на позицията на шофиране са заложени като приоритети за екипите по интериорен дизайн на новото Renault CLIO. Купето придобива ново измерение по повод на усещането за качество, посредством на фините материали, мекото покритие на арматурното табло, панелите на вратите и канта на централната подпора, прецизно обработените облицовки и покрития. С по-компактен дизайн за да се освободи пространство и да се интегрират повече автомобилни технологии, напълно новият „ Интелигентен кокпит “ на новото Renault CLIO е фокусиран върху лидера. Вълнообразната форма ускорява усещането за ширина. Оборудван с най-широките екрани в сегмента, той обезпечава модерна ергономичност за всепоглъщащо усещане при шофиране. Новото Renault CLIO прави също широкодостъпни неповторимите за сегмента иновации, измежду които електрическата паркинг спирачка, изключително потребна при градско шофиране.

Мултимедиен екран
Ключов съставен елемент на „ Интелигентния кокпит “, 9,3-инчовият мултимедиен дисплей (два пъти по-голям от 7-инчовата версия) е най-големият до момента в модел на Renault. Вертикалният и леко закривен екран, вдъхновен от този на Espace, визуално увеличава арматурното табло, придава на купето по-съвременен тип подобрява видимостта на екрана. Обърнат към лидера, екранът с новата обвързвана система EASY LINK съдържа всички характерности на мултимедийната и навигационната система, както и настройките MULTI-SENSE.

Цифрови измервателни уреди
За първи път новото Renault CLIO е оборудвано с цифров екран, заменящ традиционния аналогов екран. Технологията е заимствана непосредствено от по-високите сегменти. С размер от 7 до 10 инча, TFT екранът може да се употребява за персонализация на чувството при шофиране по доста подсъзнателен метод. 10-инчовата версия ще включва GPS навигация на екрана. С двата си 9,3- и 10-инчови екрана новото Renault CLIO може да се похвали с най-големите екрани в своя клас.

Арматурно табло
Особено внимание е обърнато на качеството на напълно обновеното арматурно табло на новото Renault CLIO. То е разделено на три елементи: горен панел с покритие от пяна, централен панел с покритие и опция за персонализация и долна част, в която са поместени функционални съставни елементи като жабката. Вълнообразната форма на арматурното табло придава спомагателна визуална широчина на кокпита. Това усещане се подсилва още повече от хоризонталните форми на централните и странични въздуховоди. Специално внимание е отделено на ергономичността под централния екран с бутони вид „ клавиши на пиано “ и бутони за ръководство на климатика с пряк достъп за по-лесна употреба от страна на лидера.

Волан
Новият по-елегантен волан има по-компактен дизайн в съпоставяне с предходния модел, подобрявайки видимостта на арматурното табло за водача. Той е оборудван с нови бутони за управление със задна подсветка и повече функции и способства за подобреното усещане за качество със своето покритие от сатиниран хром.

Централна подпора
Централната подпора също е ключов компонент от „ Интелигентния кокпит “ на новото Renault CLIO. Разположена по-високо за подобрена ергономичност, тя съдържа по-къс скоростен лост, предлагащ естествен и комфортен захват. Облицовката на централна подпора може да бъде персонализирана според от цвета на интериорния дизайн и съдържа специално осветление на външния кант. Изключително практичните отделения за предпазване на вещи, в това число зона за безжично зареждане на смарт телефон, вградени в долната част на конзолата, улесняват живота на пасажерите.

Седалки
Новото Renault CLIO е оборудвано със седалки, типични за модели от по-висок клас. Те осигуряват по-добра опора, благодарение на по-дългата основа на седалката и по-обгръщащата форма. Техният полумек гръб доста увеличава пространството за коленете за пътниците на задните седалки, а новите по-тънки подглавници във формата на запетая подобряват видимостта откъм гърба и създават по-силно чувство за шир у пътниците на задните седалки. Обърнато е особено внимание при избора на материали, както при арматурното табло. Това също допринася за усъвършенстваното чувство за качество на борда. Седалките са също по-ергономични и по-лесни за приложимост, благодарение на по-достъпните бутони.

Панели на вратите
Панелите на вратите на новото Renault CLIO се предлагат и с обшивка от меки материали, неповторими за сегмента. Облицованите панели, както и подлакътниците, съдържат големи освежени вложки от гама налични цветове и десени. Вложките са също с меко, недиректно, дифузно осветяване.

Персонализация
Всеки притежател на новото Renault CLIO може да сътвори автомобил по собствен облик, благодарение на гама пакети за персонализация, като избере външния вид на централната подпора, арматурното табло, панелите на вратите, кормилото и подлакътниците. Клиентите могат да избират от цели осем цветови комбинации за интериора и да се възползват от иновативно предложение за персонализация със специфични цветове за линията, образувана от въздуховодите, простираща се по цялата широчина на арматурното табло. Новото Renault CLIO е налично също с амбиентно осветяване в осем разнообразни цвята.

По-модерен и експресивен екстериорен дизайн

По-елегантно и динамично от всеки ъгъл, новото Renault CLIO наследява чувствените форми на предходното потомство. Новият модел излъчва експресивност и същевременно резервира елегантния си профил. Отпред, предният похлупак включва ребра за по-изваяна форма. Радиаторната решетка е по-голяма, а предната ризница е по-издадена със мощно изразителни централни въздухозаборници, които допринасят за положително изстудяване на двигателя. По отношение на размерите, новото Renault CLIO е с 14 мм по-късо (дължина 4 048 мм, ширина 1 798 мм), само че по-просторно отвътре. Купето е снижено с до 30 мм (височина 1 440 мм) за увеличена аеродинамика и атлетичност. 17-инчовите джанти (в взаимозависимост от версията) подчертават динамичния тип на новия модел. Детайли като антената вид „ перка на акула “, Full LED светлините, изравнената с каросерията задна врата и хромираните рамки на страничните стъкла служат за модернизиране на екстериора и подобряват чувството за качество.

Боя на каросерията
Новото Renault CLIO е налично в няколко нови цвята на каросерията, в това число Valencia Orange, както и Vison Brown и Celadon Blue. Въплъщаващ виталността на новото Renault CLIO, новият цвят Valencia Orange предлага безпрецедентна дълбочина и блестящо лъчение, благодарение на специфичната обработка с покритие в оранжев цвят, употребена за първи път в автомобилната промишленост. Новото Renault CLIO е налично в общо 11 цвята на каросерията и с три пакета за персонализация на екстериора (червен, оранжев и черен цвят).

Въздушни дефлектори
Новото Renault CLIO е първият модел, оборудван с въздушни дефлектори на арките на предните колела. Дефлекторите служат за ограничаване на триенето и увеличаване на аеродинамиката, като по този начин намаляват разхода на гориво. Допълнителен бонус е динамичното и спортно лъчение, което придават на дизайна на новото Renault CLIO.

Предни фарове
Предните фарове на новото Renault CLIO, към този момент са изцяло LED от първото равнище на съоръжение, се отличават с присъщата за моделите на Renault светлинна идентификация с формата на буквата „ С “. Те придават на новото Renault CLIO по-изразителен и елегантен външен тип, емфатичен от формата на диамант в горната част.

Багажник
Архитектурата на багажника е оптимизирана, с цел да направи формата му максимално кубична. Първокласната аудиосистема BOSE е изцяло интегрирана и съответно не се отразява на размера на багажника. Той е повишен до 391 литра (плюс 26 литра пространства за съхранение на движимости в купето), което го прави най-големият в своя клас. Двойният под улеснява ежедневното товарене, а задните седалки се сгъват и образуват равен под.

Задни светлини
Също като предните фарове, по-изразителните задни светлини съдържат нова светлинна идентификация във формата на буквата „ С “ с особено силен резултат на дълбочина. В горната част на задното стъкло е инсталиран трети по-дълъг и по-тънък стоп.

Странични елементи
Елегантният профил на предходното поколение, символизиран от монтираните на стъклата дръжки на задните порти, е подобрен от редица естетични елементи. Те включват хромирани рамки на стъклата, колони на стъклата и дръжки на задните врати в ослепителен черен цвят, вдълбани в ламарината долни странични панели и хромирания надпис CLIO. Вниманието към детайла и прецизната направа на страничните елементи на каросерията също подсилват чувството за качество на екстериора.

Задна част
Задната част съдържа хромираните линии, характерни за страничните елементи. Дизайнът на багажника, по-специално изравнените задна врата и ризница, е преработен за в допълнение чувство за качество. Светлините, преминаващи върху задната врата, придават по-голяма широчина на задната част на новото Renault CLIO.

Новото Renault CLIO R.S. Line

Ново равнище на съоръжение, въодушевено от Renault Sport
Renault Sport вкарва своето равнище на оборудване R.S. Line в новото Renault CLIO, което постепенно ще замести актуалното GT-Line. GT-Line е пионер в пакетите за спортна визия и главен дирек в тактиката за гамата на Renault Sport на всички пазари от 2010 година насам. С усъвършенствано и обогатено наличие R.S. Line е повече от елементарна смяна на името.

R.S. Line предлага по-атлетични екстериорни линии и интериорен дизайн в отговор на очакванията на клиентите, които все повече търсят допълнителна диференциация посредством динамичен жанр.

R.S. Line също има по-силно роднинство с високо динамичната марка R.S., като двете букви са синоним на достоверно спортно шофиране. Новото равнище на съоръжение притежава всички основни линии на екстериорния и интериорния дизайн на Renault Sport.
Отвън новото Renault CLIO R.S. Line е оборудвано с реброто в стила на Формура 1, емблематичен съставен елемент от дизайна на моделите R.S. То се отличава и с предната си решетка с претекст на пчелна пита, специалните 17-инчови джанти и по-атлетичната задница.
Интериорът съдържа други отличителни елементи на R.S. Line, в това число спортните седалки с подсилена опора, карбоновите вложки, кормилото, облицован с перфорирана кожа с двойното лого R.S. във формата на диамант, комплекта алуминиеви педали и тапицерията в черен цвят, подчертана от червени външни шевове и кантове.

R.S. Line внася повече спортни характеристики в новото Renault CLIO, за да могат клиентите да изживеят по-пълно наследството на марката в моторните спортове, запазило своята жизнеспособност и днес, от Формула 1 до конкуренцията за клиентите.

Нова гама мотори, в това число първия хибриден E-TECH на Renault

Новото Renault CLIO предлага богат избор от нови бензинови и дизелови мотори с мощност, варираща от 65 к.с. до 130 к.с. Двигателите съдържат свръхмодерни технологии, отговарящи на най-новите стандарти, които могат да се похвалят с най-ниските стойности на разход на гориво и излъчвания в сегмента.

В допълнение, и за първи път при Groupe Renault, новото Renault CLIO ще бъде налично с хибриден задвижващ елемент E-TECH от 2020 година Клиентите ще могат да избират от девет комбинации двигател/скоростна кутия за пълно посрещане на потребностите им.

С моторите 1,0 TCe и 1,3 TCe, създадени от Renault-Nissan-Mitsubishi, както и мотора E-TECH, проектиран от Renault, новото Renault CLIO перфектно въплъщава синергиите, които са ключови за Groupe Renault и сътрудниците от Алианса.

ХИБРИДЕН ДВИГАТЕЛ
E-TECH, хибридният мотор от Renault, съчетаващ изгодност и наслаждение
В продължение на съвсем 30 години Renault CLIO се утвърждава като примерен автомобил за ежедневието, изцяло в крайник със своето време и направил най-модерните автомобилни технологии широкодостъпни. Новото Renault CLIO продължава тази традиция и през 2020 година ще бъде налично с изцяло хибриден задвижващ елемент, наименуван E-TECH. Това е главно изобретение за Groupe Renault, впрягайки целия си експертен опит на европейски водач в електрическата мобилност, с цел да създаде хибридното решение за новото Renault CLIO.

Задвижващият елемент E-TECH е създаден и патентован от Renault Engineering. Той използва компоненти, проектирани от Алианса, включително новото потомство 1,6-литров бензинов мотор, модифициран специално за случая. Той е съпроводен от два електрически мотора, иновативна скоростна кутия с голям брой режими и батерия с потенциал 1,2 kWh.

Хибридната технология Renault E-TECH осигурява максимална изгодност при приложимост в съчетание с водещи в класа бързи реакции, ефективност и бърза рекуперация на енергията при понижаване на скоростта. Отличната енергийна работливост на задвижващия елемент регенерира и възстановява оптимално количество енергия. Автомобилът започва в изцяло електрически режим, който в комбиниране с високия потенциал на зареждане на батерията при понижаване на скоростта означава, че потребителите могат да шофират до 80% от времето в изцяло електрически режим в града. Резултатът е приблизително 40% понижение на разхода в сравнение със общоприетия бензинов двигател с вътрешно горене при градски цикъл на шофиране. Същевременно автомобилът предлага наслаждение от шофирането, невиждано преди на пазара на хибридни градски коли, благодарение на стремително бързите реакции при запалване на мотора и ускоряване.

БЕНЗИНОВИ ДВИГАТЕЛИ
SCe 65 и 75: икономични за покупка и употреба
Атмосферният двиател 1,0 SCe (с три цилиндъра) е съвършеният избор за водачите, търсещи пестелив автомобил за употреба в града. С 5-степенна скоростна кутия и мощ от 65 к.с. и 75 к.с. (и въртящ миг от 95 Нм), той предлага безпроблемна работа при градско шофиране.

TCe 100: несравнима функционалност
Наличен за първи път в гамата на Renault, двигателят 1,0 TCe (с три цилиндъра) с турбокомпресор е най-новият елемент, разработен посредством синергиите на Алианса. Той съдържа най-нови технологии, включително турбокомпресор с рециркулационен клапан с електрическо управление, изпускателен колектор, частично интегриран в главата на цилиндъра, двойно променливо газоразпределение на всмукателния клапан и спрей покритие на буталата. Със 100 к.с. и 160 Нм въртящ миг моторът от ново потомство получава спомагателни 10 к.с. и 20 Нм въртящ миг в съпоставяне с агрегата TCe 90, който заменя, и същевременно може да се похвали с по-ниски разход на гориво и CO2 излъчвания. Последните калкулации от едвам 100 г/км (NEDC BT цикъл) подреждат мотора TCe 100 на новото Renault CLIO отпред в своя клас за автомобили, задвижвани с бензин. Двигателят също по този начин осигурява ненадминато наслаждение от шофирането чрез спомагателен въртящ миг, наличен при ниски обороти на мотора за по-пъргаво ускоряване.

Първоначално TCe 100 ще се предлага с 5-степенна механична скоростна кутия. Впоследствие моторът ще се съчетава с автоматична скоростна кутия X-TRONIC от най-ново потомство. Адаптиран за европейска приложимост, той осигурява безпроблемна работа при градско шофиране. Двигателят включва също функцията D-STEP, която възпроизвежда поведението на многостепенна трансмисия за разнообразни направления и по-изразено ускорение. Двигателят TCe 100 ще бъде наличен и във версия с два типа гориво (бензин и LPG) за оптималната спестовност при употреба и понижени нездравословни излъчвания.

TCe 130 GPF: оптимално наслаждение от шофирането
Двигателят 1,3 TCe GPF прави своя дебют в новото Renault CLIO откакто се потвърди в Captur, Megane и Kadjar. Наличен във версия със 130 к.с. и 240 Нм въртящ миг, той се предлага със 7-степенна автоматизирана скоростна кутия EDC и заменя TCe 120 в новото Renault CLIO като върхов за гамата мотор. Автоматичната скоростната кутия с двоен съединител EDC прави шофирането по-плавно и прелестно и същевременно понижава разхода на гориво и CO2 излъчванията. За още по-голямо удоволствие новото Renault CLIO TCe 130 GPF EDC ще бъде оборудвано с бутони за ръководство, монтирани на кормилото.

ДИЗЕЛОВ ДВИГАТЕЛ
Blue dCi 85 и 115: дизелов мотор от най-ново поколение за по-голяма изгодност
Новото Renault CLIO е налично също с дизелов двигател 1,5 Blue dCi, приспособен за интензивна употреба и корпоративни клиенти. Този силов елемент е модернизиран, за да отговаря на новите стандарти за контрол на замърсяването, с въвеждането на системата за селективна каталитична редукция (SCR), считана за най-ефективното решение за следващо отнасяне на азотен оксид (NOx). Налични са две версии: 85 к.с./220 Нм за икономично шофиране и 115 к.с./260 Нм за по-висока динамичност. С 6-степенна механична скоростна кутия, която понижава оборотите на двигателя при скорост над 110 км/ч, и посредством на водещата в класа аеродинамика, новото Renault CLIO Blue dCi е изключително икономично в условия по извънградски пътища и магистрали.

CMF-B: нова платформа за новото Renault CLIO
Новото Renault CLIO е първият модел, изграден върху новата платформа CMF-B, която прави своя дебют в Алианса. Разработена за първи път през 2014 година в Техническия център в Гианкур, тя съдържа 85% нови елементи в сравнение с платформата на предходното поколение CLIO.

Новата платформа CMF-B дава на новото Renault CLIO редица преимущества. Тя има по-лека архитектура спрямо предходната платформа, намалявайки масата с към 50 кг. Платформата съдържа съставни елементи под каросерията, които подобряват аеродинамиката с 20 хилядни от Cd. Тези две обновления понижават разхода на гориво и CO2 излъчванията. Новото Renault CLIO предлага също подобрен акустичен комфорт, главно благодарение на шумоизолацията в двигателния отсек. Звуковите равнища са с около 1,5 до 2 dB по-ниски при скорост от 0 до 130 км/ч.

За най-високи равнища на безопасност платформата CMF-B на новото Renault CLIO е напълно модифицирана, по-специално чрез използване на стомана с висока елестичност и конструкционно лепило за подобрено напасване на стоманените листове. Тези промени обезпечават на пътниците оптималната сигурност. Безопасността е усъвършенствана и от иновативното съоръжение на новото Renault CLIO, осъществено с помощта на новата архитектура на платформата CMF-B, включително адаптивна въздушна възглавница за лидера, въздушни възглавници вид „ завеса “ с огромен размер, предпазни колани с обтегачи с ограничители на натоварването и точки за закрепване Isofix, отговарящи на новия стандарт iSize.

С новата електрическа и електронна архитектура на платформата CMF-B новото Renault CLIO е налично с най-широката гама оборудване и усъвършенствани системи в помощ на лидера в сегмента, от предна камера и радар, до системата за подпомагане на придвижването на автомобила по автомагистрали и в запушване Система за поддържане на лентата на придвижване и автоматично прекъсване и тръгване при натоварено придвижване (автономно управление от равнище 2). Новата платформа е проектирана и с оглед на електрификацията на колите и съответно лансирането на новото Renault CLIO с хибридния задвижващ елемент E-TECH.

Въвеждането на новата платформа в гамата на Renault е неразделна част от основните цели на стратегическите проекти „ Drive the Future “ и „ Alliance 2022 “. До 2022 година 70% от автомобилите на Алианса и 80% от автомобилите на Groupe Renault ще бъдат произвеждани върху споделени платформи CMF (CMF е редуциране на Common Module Family - концепция за модулна архитектура).

Renault EASY DRIVE: най-всеобхватните системи в помощ на лидера на пазара

Новото Renault CLIO може да се похвали с най-всеобхватния набор от системи в помощ на лидера в своя сегмент, чиято цел е улеснение на шофирането, повишаване на сигурността и обезпечаване на по-голямо успокоение на водачите. Системите са групирани в три категории: Шофиране, Паркиране (обединени под името Renault EASY DRIVE) и Безопасност.

Новите характерности на новото Renault CLIO включват 360-градусова камера и активна система за спешно прекъсване със засичане на велосипедисти и пешеходци, като и двете са нововъведения в гамата на Renault. Акцентът е Система за поддържане на лентата на придвижване и автоматично спиране и тръгване при натоварено движение, неповторима за сегмента на функционалните градски коли. Тази модерна система в помощ на водача представлява първа стъпка към автономните коли.

Като част от задачата си да направи автономните технологии широкодостъпни, Groupe Renault ще продава 15 автомобила, оборудвани с тези технологии, до края на стратегическия си проект „ Drive the Future “. Новото Renault CLIO е първият от тях.

ШОФИРАНЕ
Система за поддържане на лентата на движение и автоматизирано прекъсване и потегляне при натоварено придвижване
Системата за поддържане на лентата на движение и автоматизирано прекъсване и потегляне при натоварено движение съчетава адаптивен круиз надзор (с функция Stop & Go) и помощник за придържане в лентата. Активна при скорост от 0 до 160 км/ч, системата действа в коли, оборудвани с автоматизирана скоростна кутия EDC. Тя управлява скоростта на автомобила и поддържа безопасна дистанция до транспортните средства начело, като в същото време придържа автомобила в неговата лента на придвижване. Особено полезна при тежък трафик, системата в помощ на лидера стопира и започва новото Renault CLIO автоматизирано в границите на три секунди, в случай че лидерът не реагира.

Системата работи чрез предна камера и радар по пътища с ясно обозначена пътна маркировка (пресечена или непресечена осева линия) и видими автомобили. По пътища без пътна маркировка системата задейства само адаптивния круиз надзор. Когато не се виждат транспортни средства начело, системата за придържане в лентата (от скорост 60 км/ч), както и круиз контролът продължават да работят.

Системата за поддържане на лентата на движение и автоматизирано прекъсване и потегляне при натоварено придвижване е използва самостоятелно ръководство от равнище 2, което доста усъвършенства комфорта при шофиране. Въпреки това обаче, водачите трябва да държат ръцете си на кормилото и погледа си на пътя. Системата издава предупреждение, в случай че засече, че ръцете на водача не са на кормилото след 13 секунди. След две следващи предизвестия се дезактивира автоматизирано след 48 секунди.

Системата за поддържане на лентата на движение и автоматизирано прекъсване и потегляне при натоварено придвижване ще бъде налична в новото Renault CLIO TCe 130 GPF EDC от края на 2019 година

АДАПТИВЕН КРУИЗ КОНТРОЛ (с функционалност Stop & Go)
Системата Адаптивен круиз надзор (ACC) е достъпна във версиите с автоматична скоростна кутия EDC на гамата автомобили Renault CLIO. Налична от 0 до 170 км/ч, функцията автоматично поддържа минимална безопасна отдалеченост до автомобила отпред. Тази отдалеченост – или по-точно времевият диапазон – може да бъде регулирана от лидера (от 2,4 секунди до 1,2 секунди и 2 секунди по подразбиране). Ако няма транспортно средство начело, системата работи като общоприет круиз надзор, поддържайки определената скорост, включително по наклони.

Системата ACC е налична в новото Renault CLIO TCe 130 GPF EDC с функционалност Stop & Go. В тапи, където лидерът би трябвало да спре автомобила, системата може да спре автомобила изцяло безвредно и след това да го започва още веднъж след три секунди, когато колоната от коли стартира да се движи. След 3 секунди системата изисква дейности от страна на лидера, за да се задейства още веднъж. След 30 секунди на бездействие системата се дезактивира автоматично.

КРУИЗ КОНТРОЛ И ОГРАНИЧИТЕЛ НА СКОРОСТТА
Системата Круиз контрол/Ограничител на скоростта е налична в цялата гама на новото Renault CLIO.

АВТОМАТИЧНИ ПРЕДНИ ФАРОВЕ
Използвайки предна камера, селекторът за къси/дълги светлини автоматично превключва сред дълги и къси светлини в зависимост от равнищата на външна светлина и трафика, улеснявайки шофирането през нощта, в това число в условия на слаба осветеност.

БЕЗОПАСНОСТ
АКТИВНА СИСТЕМА ЗА АВАРИЙНО СПИРАНЕ
Нова за гамата на Renault, Активната система за спешно прекъсване със засичане на велосипедисти и пешеходци увеличава максимално сигурността, като предупреждава лидера за рискови ситуации и може да задейства спирачките, в случай че той не реагира. Тя е общоприетоо съоръжение за новото Renault CLIO и работи денем и през нощта.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ЗА НАЛИЧИЕ НА ОБЕКТ В СЛЯПАТА ТОЧКА
Налична в доста коли от гамата на Renault, системата Предупреждение за наличие на обект в сляпата точка е усъвършенствана още повече за новото Renault CLIO. Използвайки радари вместо сензори, тя регистрира по-точно дистанцията и скоростта на колите, намиращи се в сляпата точка на лидера.

РАЗПОЗНАВАНЕ НА ПЪТНИТЕ ЗНАЦИ С ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ЗА ПРЕВИШАВАНЕ НА СКОРОСТТА
Налична в цялата гама на новото Renault CLIO, тази система употребява предната камера, за да предизвестява автоматично водачите за рестриктивните мерки на скоростта и да ги поучава да контролират скоростта си.
При моделите, оборудвани с навигационни системи, новото Renault CLIO съчетава информация за пътните знаци и GPS данни за още по-голяма точност.

СИСТЕМА ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА ЛЕНТАТА НА ДВИЖЕНИЕ
Тази система работи при шофиране по пътни настилки при скорост над 60 км/ч. Тя предупреждава водачите и коригира траекторията на автомобила, в случай че предстои да пресече осевата линия без включен мигач. Тази технология, обикновено налична в колите от по-висок клас, е общоприетоо съоръжение в новото Renault CLIO. Тя понижава рисковете, изключително при дълги пътувания по автомагистрала, където преминаването от една лента в друга е една от главните аргументи за пътно-транспортни катастрофи.

ПАРКИРАНЕ
360-ГРАДУСОВА КАМЕРА
Новото Renault CLIO е първият модел Renault, оборудван с 360-градусова камера, вече добре позната в Алианса. Четирите съставни камери обезпечават аспект над автомобила, извеждайки в едно изображение трудностите около автомобила. Системата е идеална за маневри за паркиране или за шофиране в тесни пространства без заплаха от повреда на автомобила. Изключително лесна за приложимост, 360-градусовата камера се включва автоматизирано при превключване на задна предавка и е налична директно чрез бутоните вид „ клавиши на пиано “ под мултимедийния екран. Системата извежда две изображения на екрана: преден или заден аспект според от избраната предавка и, в допълнение, избор между 360-градусов аспект или непосредствен план от камерата от страната на пасажера.

ПОМОЩ ПРИ ПАРКИРАНЕ НА ПРЕДЕН И НА ЗАДЕН ХОД И НАСТРАНИ
Дванадесет ултразвукови сензора подпомагат лидера при маневрите за паркиране, като указват наличието на препятствия или обекти.

КАМЕРА ЗА ЗАДЕН ХОД
Вече налична в предходното потомство, камерата за заден ход остава налична и в новото Renault CLIO, улеснявайки маневрите и излизането от паркомясто на заден ход.

EASY PARK ASSIST
Осигурявайки помощ при паралелно, перпендикулярно и по диагонал паркиране, системата Easy Park Assist е усъвършенствана, за да улеснява всички маневри за влизане и излизане от паркомясто. При паркиране всички датчици ръководят придвижването на волана, до момента в който лидерът просто управлява педалите и скоростната кутия.

Renault EASY CONNECT: усъвършенствано предложение

Renault EASY LINK: напълно нова мултимедийна платформа
Мултимедийната платформа Renault EASY LINK се предлага в три версии в новото Renault CLIO, като всички те са съвместими с Android AutoTM и Apple CarPlay:
- 7-инчов екран
- 7-инчов екран с вградена навигация
- 9,3-инчов екран с вградена навигация

Платформата съдържа напълно нов интерфейс, който е по-лесен за приложимост и по-функционален, въодушевен от дизайна и употребата на смарт телефон. Потребителите могат да персонализират някои екрани, като употребяват приложения за директен достъп до обичаните си функционалности.

Renault EASY LINK е основана на четири основни характеристики:
- 4G обвързвана платформа, употребена за директно консолидиране на свързани услуги, включително автоматизирано незабавно обаждане в случай на случай, налична при всички версии на новото Renault CLIO.
- Постоянно обновявана платформа (автоматични актуализации), навигация, както и нови функционалности като Гугъл Places.
- Опростена приложимост, посредством на по-интуитивен интерфейс с опция за персонализация (търсене на адреси на един ред както на смарт телефоните, директни линкове, непрекъснато забележими за търсене на основни функционалности, иконки за бърз достъп под екрана и т.н.), интеграцията на 3D навигация и най-големия екран в сегмента (9,3 инча или два пъти по-голяма повърхност от тази на 7-инчов екран).

Ново преживяване в автомобила с MULTI-SENSE и първокласна аудиосистема BOSE

Новото Renault CLIO преодолява сериозно предизвикателство. Автомобилът е с 14 мм по-къс спрямо предходното поколение, само че е по-просторен от вътрешната страна, поставяйки нови върхове по повод на наличен размер в своята категория с 391-литров багажник и места за съхранение на движимости с общ размер от 26 литра.

За най-хубавото преживяване в автомобила новото Renault CLIO се откроява от останалите със своя „ Интелигентен кокпит “, който осигурява на водачите всепоглъщащо усещане при шофиране и несравним комфорт. Renault CLIO е налично за първи път с настройки MULTI-SENSE, които към този момент участват в автомобилите от по-високите сегменти, включително Mеgane и Talisman. Новото Renault CLIO е оборудвано и с първокласната аудиосистема BOSE, въведена в предишното поколение, само че в този момент напълно актуализирана, за още по-богато аудио преживяване.

MULTI-SENSE: персонализирано преживяване на Renault CLIO
Renault CLIO в този момент е налично с технологията Renault MULTI-SENSE за персонализирано преживяване при шофиране. Регулирайки настройките на двигателя, кормилното ръководство, интериорното осветяване и конфигурацията на цифровия екран, който заменя циферблатите, водачите могат да използват MULTI-SENSE, с цел да персонализират своя автомобил съгласно настроението си, възползвайки се от няколко автомобила в един.

Налични са три режима:
- Еко, за понижаване на разхода на гориво и CO2 излъчванията
- Sport, за по-голямо наслаждение от шофирането, пъргавост и бързи реакции
- My Sense, за персонализиране на изживяването.

Водачите могат да персонализират интериорното осветяване посредством осем цвята (White, Blue, Electric Blue, Yellow, Orange, Red, Green и Purple), в допълнение към определения от тях режим.

Системата MULTI-SENSE е лесна за ползване посредством интерфейса на новата мултимедийна система Renault EASY LINK или специалния бутон вид „ клавиш на пиано “ под централния екран. Едно допиране е достатъчно за отваряне на меню MULTI-SENSE и промяна на настройките.

BOSE: първокачествен тон и напълно нова технология
BOSE – сътрудник на Renault повече от 10 години, са усъвършенствали своята първокласна аудиосистема с девет високоговорителя за новото Renault CLIO. По-добре интегрирана благодарение на употребяваната за първи път в света технология Fresh Air Subwoofer, системата към този момент не заема багажно пространство.

Сега тя се състои от девет вместо седем високоговорителя с два допълнителни туитъра в панелите на вратите. Аудио изживяването е по-богато и всепоглъщащо за всички пасажери. Системата може да се персонализира посредством няколко режима от настройките на MULTI-SENSE.

Новото Renault CLIO е оборудвано с новия Fresh Air Subwoofer на BOSE. Благодарение на иновативната технология, басите се предават в купето чрез патентована система от канали, вградени в структурата на автомобила. В новото Renault CLIO системата Fresh Air Subwoofer е интегрирана в лявата страна на тапицерията на багажника без да оказва влияние върху наличния размер. С капацитет от 391 литра багажникът на новото Renault CLIO е най-големият в своя клас.

*Източник:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР