Един от многото пожари в Гърция е на няколко километра

...
Един от многото пожари в Гърция е на няколко километра
Коментари Харесай

Засега няма опасност от преминаване на гръцките пожари в територията на България

Един от многото пожари в Гърция е на няколко километра от границата с България, в региона на Маказа. Добрата вест е, че към този момент няма директна заплаха огънят да се трансферира и у нас, тъй като вятърът духа в противоположната посока.

На връх Вейката над кирковското село Чакаларово, от където предходната година пожар от Гърция мина на наша територия, от през вчерашния ден патрулират пожарникари и горски чиновници с техника. Служители на държавните горски стопанства в Кирково, Крумовград и Златоград обхождат граничния терен, който е мъчнопроходим. Според регионалния шеф на Кърджали на този стадий няма заплаха, тъй като пожарът не е на българска територия и даже се отдалечава.

" Визуално сега пожарът е на към 10 км., което е по този начин добра вест. Вчера беше по-близко може би на 5-6 км. Освен това от горското стопанство в Момчилград и Кирково са направени нужните дейности за тежка техника, която да прочисти просеките, които бяха направени предходната година по отношение на тези пожари ", сподели регионалният шеф на Кърджали Никола Чанев.

" Имаме задоволително хора, които покриват периметъра, с дрон в това число следим по границата и няма сега никакви опасения, че пожарът може да мине към нас ", сподели Стоян Тошев, шеф на изпълнителната организация по горите.

Прогнозата също е оптимистична, посоката напразно не е към България.

" Засега наподобява, че ще се задържи посоката напразно от североизток, т.е. това да не благоприятства пожарите да наближат нашата граница. Но в действителност и през днешния ден и през идващите денонощия показателя на пожарна заплаха в югоизточна България остана екстремален и региона на Сакар и в региона на Кърджали ", изясни Анастасия Кирилова.



Тъй като у нас сега природата е по-благосклонна и нямаме огнени бедствия, част от екипите за гасене на горски пожари се насочват към Гърция.

" Този път изпращаме 5 пожарни автомобила, два за превоз и един за ръководство на тези средства и 36 пожарникаря. На този стадий отиват за една седмица, според от това по какъв начин се развива обстановката ще преценим дали да останат още една или ще се приберат ", заяви Александър Джартов, шеф на Главна дирекция Пожарна сигурност и отбрана на популацията.

" Нашите сътрудници са готови за гасене на горски пожари. Горските пожари в Гърция и в България нямат огромна разлика, тъй че сме готови за обстановката ", изясни Валентин Василев, шеф на районната дирекция по Пожарна сигурност и отбрана на популацията, Благоевград

Част от пожарникарите към този момент са взели участие в гасеното на пожари в Гърция предходната година, уверени са, че ще се оправят и в този момент.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР