Един от мъжете, обвинени в убийството на руската журналистка Анна

...
Един от мъжете, обвинени в убийството на руската журналистка Анна
Коментари Харесай

Кремъл помилва осъден за убийството на Анна Политковска заради служба на фронта

Един от мъжете, упрекнати в убийството на съветската журналистка Анна Политковска, беше опрощение откакто служи в съветската войска на предната фронтова линия във войната с Украйна, съобщи ДПА, като се базира на информация в локални медии, написа Българска телеграфна агенция. Помилването на някогашния чиновник на полицията, наказан на двадесет години затвор през 2014 година, беше доказано пред новинарския портал РБК от юриста му.

ТАСС показва, че става въпрос за някогашния дознател от отдела за битка с проведената престъпност Сергей Хаджикурбанов, който е от севернокавказката съветска република Чечения.

" По моя информация Хажикурбанов е подписал контракт с министерството на защитата и по-късно е бил опрощение ", споделя за ТАСС юристът Алексей Михалчик. По неговите думи след приключването на първия контракт, който съгласно ДПА е бил за шест месеца, някогашният пандизчия е останал на работа във въоръжените сили на Русия. Понастоящем той има нов контракт и заема управителна служба в бойно поделение.

" Искам да подчертая, че през цялото време на процеса по делото за ликвидиране на Политковска той не се признаваше за отговорен, и до момента се счита за почтен, нямаше никакви доказателства за негова роля в убийството, тъй че индивидът може да бъде приветстван, че се е сдобил със свободата си, въпреки и по подобен метод ", добави Михалчик.

Политковска беше убита пред жилището си в Москва на 7 октомври 2006 година ТАСС напомня, че съгласно заключението на съда чеченецът Лом-Али Гайтукаев е получил заповед да извърши убийството и е образувал незаконна група. В нея са били привлечени началникът на 4 отдел на дирекцията за оперативно търсене към Главното ръководство на вътрешните работи (ГУВД) Дмитрий Павлюченков, братята Рустам, Джабраил и Ибрахим Махмудови и Хаджикурбанов.

Руският публицист Дмитрий Муратов, който е притежател на Нобелова премия за мир, съобщи пред локални медии, че помилването е образец по какъв начин систематично се потъпкват правата на жертвите на държавните репресии в Русия, показва ДПА. Агенцията добавя, че един от упрекнатите за убийството на Политковска в това време е умрял в пандиза.

Семейството на журналистката подозира политически претекст в убийството и към момента упорства за цялостно следствие по случая. Руската медия " База " разгласява в своя канал в приложението " Телеграм " информацията, че помилваният е бил пратен на руско-украинския фронт в края на предходната година.

ДПА отбелязва, че Русия е понесла тежки загуби в първите месеци на войната в Украйна и е почнала акция по набор на фрагменти за фронта измежду пандизчиите. На нарушители, някои от които с присъди за тежки закононарушения, е била обещана независимост против работа в армията.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР