Един от интересните спорове във Формула 1, останал по-встрани от

...
Един от интересните спорове във Формула 1, останал по-встрани от
Коментари Харесай

Ферари готви вето за Ред Бул

Един от забавните разногласия във Формула 1, останал по-встрани от интереса на медиите е този за статута на доставчиците на задвижващи системи за идващия стадий от развиването на спорта. В основата на разногласието е компанията Ред Бул Пауъртрейнс. Във Ферари не са удовлетворени от желанието на Ред Бул компанията им да мине като нов участник в спорта и да може да употребява по-голям бюджет и повече часове за развиване на дино стенда.

И съгласно италианските медии, във Ферари обмислят опцията да наложат несъгласие на приемането на Ред Бул Пауъртрейнс в групата на новаците. Ветото на Ферари е исторически анахронизъм, останал от времето на Енци Ферари и се употребява доста рядко, защото е доста мощно оръжие. А в ерата на Либърти Медия италианците даже не загатват, че имат такова право на влияние върху измененията на разпоредбите във Формула 1.

Ауди ще дебютира за сезон 2026 в партньорство със Зубер, ще се възползва от бонусите за новите производители, само че въпросът за Ред Бул е повече от противоречив. В същото време Ферари към момента не са подали поръчка за присъединяване като снабдител на мотори за 2026 и по този начин принуди ФИА да удължи периода, който изтече на 15 ноември.
 Само Ауди със поръчка да доставя мотори през 2026 Само Ауди със поръчка да доставя мотори през 2026
Засега поръчки за 2026 са подали Мерцедес, Ауди и Ред Бул Пауъртрейнс, като Кристиан Хорнър разгласи, че е подготвен да поеме този риск даже и да се наложи да се бори с Ферари.
 Доктор Марко: Не сме възобновили договарянията с Порше Доктор Марко: Не сме възобновили договарянията с Порше
Аргументите на италианците са, че в Милтън Кийнс употребяват техническия си съюз с Хонда и не престават програмата на японците за задвижващи системи плюс наемането на сериозна група инженери, пристигнали главно от Мерцедес, с цел да бъде заздравен планът.
 Ферари с нова скоростна кутия за сезон 2023 Ферари с нова скоростна кутия за сезон 2023
Засега позицията на Ферари е, че компанията към момента няма да подпише за новите механически правила, от Алпин са подготвени да подпишат и се чака позицията на Хонда и Порше, които път обмислят концепцията да влязат в спорта за сезон 2027, който ще е вторият от новата техническа епоха.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР