Един от големите научни проекти на 21-ви век - построяването

...
Един от големите научни проекти на 21-ви век - построяването
Коментари Харесай

Започва изграждането на най-големия телескоп в света

Един от огромните научни планове на 21-ви век - построяването на най-големия телескоп в света, през днешния ден навлиза във етапа си на градеж.

Когато бъде приключен през 2028 година, Square Kilometre Array (SKA) ще бъде най-големият радиотелескоп в света.

Разделен на територията на Южна Африка и Австралия, със седалище в Обединеното кралство, обектът ще отговори на най-големите въпроси в астрофизиката.

Той ще прави най-прецизните проби на теориите на Айнщайн и даже ще търси извънземни.

Делегации от осемте страни, които управляват плана, участват на церемониите в отдалечената област Мърчисън в Западна Австралия и в Кару в Северния нос на Южна Африка.

Когато тържествата приключат, ще проработят булдозерите.

" Това е моментът, в който всичко става действително ", споделя професор Фил Даймънд, общоприет шеф на SKA.

" Това беше 30-годишно пътешестване. Първите 10 години бяха свързани с създаването на концепциите и концепциите. Вторите 10 години бяха отдадени на създаването на технологиите. А последното десетилетие беше обвързвано с подробното планиране, обезпечаването на местата, убеждаването на държавните управления да се съгласят да основат договорна организация (SKAO) и да обезпечат средства за започване на работа ", споделя той пред BBC News.

Телескопът се построява в региони, които към този момент се употребяват за радиоастрономия

Първоначалната архитектура на телескопа ще включва малко под 200 параболични антени или " чинии ", както и 131 000 диполни антени, които малко наподобяват на коледни елхи. Целта е да се построи ефикасна зона за събиране на информация с размер стотици хиляди квадратни метра.

Това ще даде на SKA несравнима сензитивност и разграничителна дарба при проучването на обекти в небето.

Системата ще работи в честотен диапазон от към 50 мегахерца до 25 гигахерца. По отношение на дължината на вълната това е в диапазона от сантиметри до метри.

Това би трябвало да разреши на телескопа да открива доста слаби радиосигнали, идващи от галактически източници на милиарди светлинни години от Земята, в това число сигнали, излъчени през първите няколкостотин милиона години след Големия гърмеж./БГНЕС, Би Би Си
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР