Един милион души годишно умират в ЕС от различни видове

...
Един милион души годишно умират в ЕС от различни видове
Коментари Харесай

България е държавата с най-голям процент болни от рак на дебелото черво в ЕС

Един милион души годишно умират в Европейски Съюз от разнообразни типове рак. Раковите формирания предизвикват една четвърт от всички смъртни случаи в страните от Общността. Ето за какво Европейската комисия е изготвила специфичен План за деяние против рака. В резултат от този проект се чака отпущането на повече обществени средства за изследователска активност и за превантивни акции. Особено значимо е да се преодолеят големите разлики сред 27-те страни членки в региона на битката против заболяването.
В източноевропейските страни, признати в Европейски Съюз през 21 век, от рак умират доста повече хора. По данни на " Евростат ", тъжната статистика оглавява Унгария с 340 умряли от рак на 100 000 души население. На второ и трето място по смъртност от онкологични болести са Хърватия и Словакия. Всяка една от седемте страни, които са водещи по смъртност в Европейски Съюз, се намират в Източна Европа.
И назад: при южноевропейците жертвите на ракови болести са надалеч по-малко. В Кипър на 100 000 население се падат 212 умряли от рак, в Малта - 225, в Испания – 228. И на север, да вземем за пример във Финландия и Швеция, смъртността от рак също се движи в този диапазон. Германия се намира някъде в средата на статистиката с 248 смъртни случая на 100 000 души население.
При мъжете смъртността е по-висока
Мъжете умират от рак доста по-често, в сравнение с дамите - това важи за всички страни в Европейски Съюз. Този факт е изключително осезателен в Швеция, където раковата смъртност измежду мъжете е с цели 74% по-висока. Сходно е ситуацията и в Балтийските страни.
Най-смъртоносен се оказва ракът на белия дроб. Белодробните карциноми предизвикват гибелта на към една четвърт от всички мъже, умряли от рак, като при дамите процентът е съвсем два пъти по-нисък. При тях обаче ракът на гърдата е изключително рисков. Сред изключително смъртоносните ракови болести е и ракът на дебелото черво, който е еднообразно рисков както за мъжете, по този начин и за дамите.
Непосредствените аргументи за образуването на злокачествени тумори към момента не са открити с безспорна сигурност, само че експертите показват редица фактори, които очевидно благоприятстват появяването на тази болест: потреблението на тютюневи произведения, свръхтеглото и обездвижването. И фактически: трите ЕС-държави с най-висока ракова смъртност (Унгария, Хърватия и Словакия) участват и в листата на десетте страни с най-вече пушачи. По отношение на храната се следи още една, най-малко косвена, взаимозависимост: страни със средиземноморска кухня като Италия, Испания или Малта записват доста по-ниска ракова смъртност.
България изостава в профилактиката и предварителната защита
Златното предписание в битката против рака гласи: предварителната защита намалява риска. Но и в региона на превантивните ограничения страните от Европейски Съюз от време на време са на светлинни години разстояние. " Евростат " оповестява, че във Финландия и Дания да вземем за пример, 80% от дамите на възраст 50-69 са били подложени на профилактични прегледи за рак на гърдата в интервала сред 2016 и 2018 година. През същия интервал в Словакия обаче две от три дами не са минали през подобен обзор. Най-лошо е ситуацията с мамографията в България, където за същия интервал от време единствено една от всеки пет дами си е правила профилактика против рак на гърдата.
Подобно наподобява ситуацията и при рака на дебелото черво. И тук България води в тъжната статистика: в Европейски Съюз таман тя е страната с най-голям % заболеваемост от рак на дебелото черво. Този факт надали е инцидентен, като се има поради, че единствено един от 10 българи на възраст сред 50 и 74 години минава на профилактичен обзор за това рисково заболяване. В същото време в Германия 80% от хората в същата възрастова група постоянно се ревизират за рак на дебелото черво. Някои от цитираните данни на " Евростат " са от 2014 година, само че съгласно Еврокомисията големите разлики сред страните членки се резервират и до през днешния ден.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР