Един контролен орган към НОИ да следи цялата система на

...
Един контролен орган към НОИ да следи цялата система на
Коментари Харесай

Предлагат един контролен орган да следи системата на ТЕЛК

Един надзорен орган към Национален осигурителен институт да следи цялата система на ТЕЛК - тази концепция е била разисквана на среща сред вицепремиера Красимир Каракачанов, зам.-министъра на труда и обществената политика Султанка Петрова и представители на организациите на хора с увреждания.

„ Сега има 9 органа, които управляват работата на лекарските комисии, само че се вижда, от това няма успеваемост и надзор “, съобщи Петрова.

Предложението е новият надзорен орган да бъде към Национален осигурителен институт, който има териториални дирекции, които биха могли да правят инспекциите на районно равнище.

Петрова съобщи, че в министерството на труда и обществената политика непрестанно постъпват сигнали за непозволено издадени ТЕЛК-ове. След основаването на националния орган за надзор на лекарските комисии всеки сигнал ще бъде обсъждан от специалистите.

„ Тези комисии ще имат подписани контракти с доверени здравни заведения и, в случай че специалистите имат подозрение по документи тогава те могат да изискат нови проучвания в съответните здравни заведения “, изясни още зам.-министърът на труда и обществената политика, представена от " Монитор ".

Обсъдено е и лекарите, които злоупотребяват и позволяват издаване на документи с погрешно наличие, да носят наказателна отговорност. Когато се откри, че лицето няма увреждане, а се възползва от системата години наред, то ще бъде насила да възвърне сумата, която е получавало през годините.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР