Един човек може да има най-впечатляващата титла в организацията и

...
Един човек може да има най-впечатляващата титла в организацията и
Коментари Харесай

Как учителят на Стив Джобс и Джеф Безос разбираше дали някой е лидер

Един човек може да има най-впечатляващата купа в организацията и въпреки всичко той да не е водач. Това е считал починалият Бил Кембъл - мъжът, прочут с репутацията на един от най-хубавите учители в Силициевата котловина. Някогашен футболен състезател на Колумбийския университет и коуч, Кембъл остава в историята като наставник на някои от най-големите и известни софтуерни бизнесмени, в това число Стив Джобс, Джеф Безос, Лари Пейдж и Ерик Шмид, споделя Business Insider. 

Преди десетилетия някогашният основен изпълнителен шеф в Apple Джон Скъли назначава Кембъл да работи за компанията, привличайки го от Kodak. Кембъл бе вицепрезидент маркетинг на Apple.

Скъли показа един от най-хубавите препоръки, които е получавал от Кембъл и който ще му остане за цялостен живот: " Титлата на един човек го прави управител. Но неговите хора вземат решение дали той е водач и зависи от него да се издигне до подобен ".

Кембъл е имал доста простоват и неотложно безотказно работещ способ незабавно да ревизира дали някой е управител или водач: мненията на останалите, които се допуска, че води и въодушевява.  Самият той споделя, че осъзнава разликата, до момента в който е работил със Стив Джобс. 

" Истината е, че би трябвало да си спечелиш водачество от хората, с които работиш и които работят за теб ", споделя Скъли пред Business Insider. " Позицията ти не значи доста, в случай че не можеш да спечелиш почитание като водач ", разяснява той. 

На по-късен стадий в кариерата си Бил Кембъл е работил и в борда на шефовете на Apple. Той става и основен изпълнителен шеф на Intuit от 1994 до 1998 година, а след това и ръководител на борда на софтуерната компания. Настоящият шеф на борда Брад Смит също споделя, че е запомнил същото нещо от Кембъл. И той, и Смит споделят, че това е най-хубавият съвет, който в миналото са получавали и че ще го помнят постоянно. 

" В общи линии методът, по който можеш да създадеш водачеството, е в случай че вярваш, че то не е за това да слагаш великолепие в хората, а да признаваш, че има великолепие във всеки един от тях и твоята работа е да създаваш среда, в която величието може да се появи ", споделя Смит. " Това е нашата формулировка за водачество. Ние не мислим, че това е същото нещо като мениджмънта на хора ", продължава той. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР