econ.bgМинистерството на финансите предлага да отпадне задължението на гражданите да

...
econ.bgМинистерството на финансите предлага да отпадне задължението на гражданите да
Коментари Харесай

Финансовото ведомство предлага гражданите да не уведомяват за прекратена регистрация на кола

econ.bg

Министерството на финансите предлага да отпадне задължението на жителите да уведомяват документално съответното община, когато се приключи регистрацията на транспортното средство. В момента притежателят е задължен да показа на общината документ за това от способен орган. Министерството предлага това да отпадне, защото данните се съдържат в регистъра на пътните транспортни средства, поддържан от Министерството на вътрешните работи, и инспекцията може да се автоматизира.

С това предложение се цели да се облекчи административната тежест за притежателите и за общинските чиновници, като данните за пътното транспортно средство ще се дават автоматизирано от регистъра на пътните транспортни средства, стимулира предлагането си министерството, ръководено от Владислав Горанов.

Текстът е записан в план за промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, оповестен за публично разискване. В него по традиция са включени оферти, които се отнасят до други нормативни актове.

С друго изменение се предлага при прилагане на данъчните облекчения за деца с увреждания и за персонални вноски за застрахователен стаж при пенсиониране да отпадне задължението към годишната данъчна декларация да се ползва копие на годно решение на ТЕЛК/НЕЛК и копия от документи, удостоверяващи направените вноски. Националната организация за приходите (НАП) разполага с достъп до указател " Единна осведомителна система на здравната експертиза ", заради което използването на копие от решението на ТЕЛК/НЕЛК не е належащо. Не е належащо да се ползват и копия от документи за направените осигуровки, защото те се вършат в Национална агенция за приходите, е записано в претекстовете към плана

Предлага се още да отпадне декларирането от страна на предприятия и на самоосигуряващи се в справката за изплатени приходи премиите във тип на спомагателна игра и предметните облаги с незначителна стойност - до 100 лева, които са необлагаеми. Предвид дребния им размер съществуващото условие да се подава информация за тях, когато годишният им размер надвиши 5 хиляди лева, е неизпълнимо и не се ползва на процедура, се показва в претекстовете към предлагането.

С други текстове в случаи, при които е невероятно определянето на налога при придобиване на имущества, се предлага възобновяване на предходни разпореждания, е записано в плана. Съгласно старите разпореждания при безплатно придобиване на имущества, разнообразни от недвижими парцели, лимитирани вещни права върху недвижими парцели и моторни транспортни средства, се планува да се подава данъчна декларация за облагане с налог. В тези случаи в общината ще има информация за добитото имущество, като органите по приходите ще могат да дефинират налога и да упражняват надзор.

Предвижда се при съществуване на учредения за прилагане на данъчно облекчение притежателите на рейсове, извършващи публичен транспорт на пасажери по постоянни автобусни линии в градовете и в слабонаселените планински и гранични региони, които се субсидират от общините, да уведомяват общината, като подават данъчна декларация в двумесечен период от настъпване на събитията.

Във връзка със започване на действителното действие на Единната система за туристическа информация се предлага смяна в метода на установяване на туристическия налог за календарния месец. В плана е записано, че това ще става въз основа на данните за броя на предоставените нощувки през календарния месец, съдържащи се в Единната система за туристическа информация. Обменът на данните сред системата, поддържана от Министерството на туризма, и общините се планува да се реализира с посредничеството на системата за продан на информация, поддържана от Министерството на финансите.https://econ.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР