“ е втората изложба от Суперпозиции 2 / Заплитане 2022,

...
“ е втората изложба от Суперпозиции 2 / Заплитане 2022,
Коментари Харесай

„Карта на света както, той го вижда” през погледа на Влад Нанка и Стефка Цанева в галерия ИСИ-София

„ “ е втората галерия от Суперпозиции 2 / Заплитане 2022, едногодишната изложбена стратегия на Института за модерно изкуство-София. Програмата съдържа шест изложения, всяка резултат от съдействието сред художник и куратор, както и цикъл от просветителни събития и полемики. Те обследват „ заплитанията “ на актуалното изкуство с политиката, науката и технологиите, известната просвета, полът и обществените придвижвания, екологията и миграциите. Програмата се осъществя с финансовото подпомагане на.

Изложбата е подкрепена от.

Автор на образната еднаквост на програмата е Денислав Големанов. Като в теоретичен опит, той подтиква на графично равнище симбиозата сред куратор и художник, още преди тя да се е случила де факто. Визуалните детайли, предоставени от художника и куратора, се видоизменят и заплитат посредством изкуствен интелект. Динамичната цифрова визия се движи паралелно с партньорството сред създателите, а като действително събитие завършва в деня на откриването на изложбата.

(р. 1979, Букурещ) приключва Фотография и Кино в Националния унверситет за изкуство, Букурещ. Ранното му творчество предлага визионерски взор в изкуството и задвижва съзряването на младата арт сцена в Букурещ. Някои от ранните му работи употребяват политически и културни знаци, внушават носталгия и изследват метафоричното напрежение сред обществено и домашно пространство, всичко това на фона на най-новата история на Румъния и Източна Европа, както и нападателния капитализъм от началото на 21 век. Градският пейзаж на Букурещ е декор за поетичните и политически жестове на художника. Преходът от въплотено придвижване в ранните му акции из града, към придвижвания, които са вградени в обекти, които създателят прави или в които се намесва, си проличава в новите му произведения. Новите произведения на Нанка разкриват възвръщане на концепцията за пространство (от архитектура и обществено пространство, до космоса) през упорито-идиосинкретичния комизъм и игривата семиотика на облика, които образуват „ съзвездие “ от индивидуалност, статуя и апаратура. „ Въпросът по какъв начин водещите разкази на дизайна и архитектурата от 20-ти век се придвижват в елементарните движимости, в утилитарните вариации на идеологиите, формите и функционалностите на модернизма, е основна тематика в художествената процедура на Влад Нанка, по този начин както и „ новата история на архитектурата и нейните пост-модерни вариации в Западна и Източна Европа “. В изложбата „ От белия квадрат до белия куб “ (2015) художникът създава едно мислено секване сред социалистическата химера, по този начин както се вижда в творбите от 1970-те години на радикалната архитектурна група Superstudio от Италия, и действителността на кухнята в дома на семейство Нанка в социалистическа Румъния от 1970-те. Художникът употребява подобен ретро-поглед в хипотетичния подтекст на „ Сувенири от Земята “ (2015), галерия която стартира с въпроса „ Какво бихте взели със себе си, в случай че се преселите на екзопланета 2.0? “ Авторът разисква опцията за колонизация на Kepler-452b (екзопланета със сходни на земните атмосферни условия за живот) и слага въпроса за културното завещание, което човек би взел със себе си при едно мислено преселение отвън нашата вселена. Изложбата му в изложба Sabot през 2018 година е озаглавена „ Човекът е нахалник в естествения пейзаж “ и е последвана от изложбите „ Градът и градът “ в изложба KVOST, Берлин и „ Visavis ” в Suprainfinit, Букурещ през есента на 2019 година
Стефка Цанева се занимава с кураторска, критическа и просветителна активност в областта на актуалното изкуство. Следвала е скандинавистика и медийни науки в университета „ Хумболт “, Берлин и относително изкуствознание в Нов български университет, София. Работила е като културен управител в Гьоте-институт България, изложба Sariev Contemporary / фондация “Отворени изкуства ” и Пловдив – Европейска столица на културата’2019. През годините създава планове за арт медиация и поощряване на разговора в актуалното изкуство: “Гледане с схващане ” (от 2021), “Арт старт: млади художници, които да следим ” (заедно с Весела Ножарова, от 2017), споделено студио с художници Ö (2018), диалози с художници и други Сътрудничи с фондация “Изкуство – каузи и документи ” по планове като Sofia Art Projects (от 2021), Междунардоната кураторска резиденция КЛИК (2018-2019), Blister Magazine и други Била е радио водеща в Радио София и Радио Пловдив. Има изявления в разнообразни български медии за изкуство. Живее и работи в Берлин.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР