Е вече всичко си идва по местата! Идат осмите избори

...
Е вече всичко си идва по местата! Идат осмите избори
Коментари Харесай

Седмицата: Само 9 партии в парламента? А защо не 1001!

Е към този момент всичко си идва по местата! Идат осмите избори от 2020 година насам – седми нередовни, предварителни. Които съгласно политолози, можело да настанят 9 партии в идващия също толкоз неточен парламент. Това е – на път сме да реализираме съвършенството. 8-ми избори – 9 парламентарни сили! Още напълно, напълно мъничко и ще го добутаме, ще се цопнем изцяло в това съвършенство. Само да устискаме тая партийна деветка до идващия девети за 3-4 години парламент – най-вероятно не по-късно от през пролетта. След което всичко ще си върви в номерацията. Следващата, десетата нередовна колекция, ще е от депутати на 10 политически сили, 11-ата – от 11 и така нататък до 1001, примерно. Че си пасва с едни магазини от времето на соца, именувани „ 1001 артикули “ – с гръмко име, предлагащи кви ли не отпадъци.

Защо обаче социолого-политологията пресмята, че таман 9 (преизпълнение на проекта за осмия парламент за по-малко от петилетка) парламентарни партии ще ни споходят след изборите на 27 октомври. След като самата тя е безапелационна, че е „ комплициран ребусът “ и дори „ няма по какъв начин да се изкара социология за изборите “ сега.

Отговорът е отново политологичен: „ Някои партии ще са доста сложни за следене “. Но пък има въпреки всичко някаква конкретика: „ Ще се резервира наклонността с ниска изборна интензивност и отдръпването на гласоподавателите “, както и, че „ Никоя партия няма да завоюва на вота, без значение кой ще е първи “. Демек, първата конкретика дефинира втората: „ Все по-ниска изборна интензивност може да докара до още по-голяма фрагментация в Народно събрание “. Понеже „ с ниска интензивност, пада прагът за влизането в Народното събрание “. Като „ До самия избирателен ден няма да знаем точния брой обединения, като те може да варират “.

Но вървим към 9-те парламентарни политсили, като в случай че са толкова, „ ще е доста мъчно ръководството “. Щото ще можело да има държавно управление – постоянно въпреки всичко, единствено при коалиция или (не)коалиция към този момент не от 2 партии, а от 2+2.

Ще рече някой – евалата, крепко посланичество ще е това. Ама ще се е объркал в превода и то на числата. По простата, напряко тъпата причина, че дори и партиите в идващия нов, многопартиен парламент да създадат кабинет, той ще е с поддръжката на под 1 милион гласоподаватели. Какво ти „ посланичество “, какви ти 2+2=5 лв., като това е безспорна липса на легитимност, както го и регистрира и социологията, и политологията, и дори леля Пенка, без значение тъкмо тя гласоподава ли или не гласоподава, а пък мъжът й единствено псува - може и противоположното, че най-малко да сме толерантни с половете. Но с толерантността толкова, откакто от тези под 1 милион гласоподали гласоподаватели, „ най-малко половината, ще са недоволни от съдружното ръководство, което ще (ако) се направи “.

Изводът и той е елементарен, щото е тъп като резултат: „ Налице е симулация на политическо мислене, политически решения и политическо държание. Изглежда, че не се прави политика, а се редят схеми “.

Ми да, тя схемата е подготвена, просто да побързаме с реализацията. Да я ускорим, като се трансформират законово разпоредбите на схемаджийството. Да можем да се явяваме всеки месец – не, всяка седмица – пред урните. И по този начин за нула време да ги достигнем тия 1001 политсили в един парламент. Кво толкоз, при 240 депутати на всеки един от тях ще се пада да съставлява по 4 и малко от горната страна партии и/или обединения, напълно тъкмо по 4,170833333333333.

Какво по-добро посланичество от това. Няма всичките парламентарни сили да се назландисват да вършат ли или да не вършат управническа коалиция, а всеки депутат самичък по себе си ще е четворна към петорна коалиция.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР