е събрало различни статии в германски издания, сред които “Тагесцайтунг,

...
е събрало различни статии в германски издания, сред които “Тагесцайтунг,
Коментари Харесай

Германски медии: Радев бавно, но сигурно разширява властта си

е събрало разнообразни публикации в немски издания, измежду които “Тагесцайтунг ”, “Зюдойче Цайтунг ”, предаването “Тагесшау “ на общественоправната медийна мрежа АРД. 

 

Германската журналистка Барбара Йортел, която добре познава България и постоянно написа по тематики, свързани със страната, приказва в собствен коментар за “Тагесцайтунг “ (ТАЦ) за “политическа покруса “ и “трайна рецесия “. А във връзка задаващите се към този момент пети подред избори за парламент в границите на единствено 2 години, тя отбелязва: “На фона на настоящето състояние, участниците в тях вероятно биха могли да си спестят това ново изпитание “.

 

Предаването “Тагесшау “ на общественоправната медийна мрежа АРД преценя като доста дребни възможностите на България да излезе от политическата рецесия. Цитирани са наблюдаващи, които приказват за “задънена улица “. Според тях даже новите избори на 2 април надали ще доведат до основаването на ясно болшинство в Народното събрание. Причината за това, съгласно медията, е мощното разцепление в българското общество.

 

Вече даже се разисква опцията да се гласоподава още един път през есента на 2023 година, когато ще се проведат и локалните избори. “ГЕРБ господства в общините и може да се допусна, че композиция от общински и парламентарни избори би могла да върне партията на власт ”, отбелязва медията. Наблюдатели считат, че изходът е в това реформаторите в лицето на “Продължаваме смяната ” (ПП) и “Демократична България “ (ДБ) да обединят напъните си с консерваторите от ГЕРБ, с цел да се преодолее рецесията.

“Политическата обсада, в която България живее към този момент две години, води до възходящо отчаяние от политиката и загуба на доверие от страна на гласоподавателите. В тези условия възможностите на националистическите партии да усилят поддръжката си също са огромни “, разяснява на собствен ред ТАЦ.

 

Заради продължаващата политическа рецесия в страната президентът Румен Радев се трансформира в лицето на България, отбелязва “Тагесшау ”, уточнявайки, че президентът на процедура ръководи страната от месец май 2021 година Въпреки че през последната година репутацията му спадна от 51% на едвам 36%, Радев към момента се употребява с най-голямо доверие в България, написа немската медия.

“Под прикритието на рецесията президентът Радев постепенно, само че несъмнено уголемява властта си. И това е същият човек, който беше оповестил, че неговата идея е да се бори против корупцията. Доколко има триумф в тази тенденция може да се види в последния отчет на Съвета на Европа, в който на балканската страна е дадена унищожителна оценка “, разяснява на собствен ред Барбара Йортел на страниците на ТАЦ. Тя отбелязва и това, че Радев неприкрито гледа към Москва.

На този аспект обръща внимание и немският “Зюддойче Цайтунг ”. Ежедневникът не пропуща да означи някои от проруските изявления на Румен Радев, както и съществуването на нараснала интензивност на съветската агитация в България в последните месеци. Ежедневникът написа и за гневната реакция на Радев във връзка обявата в " Ди Велт “, съгласно която София и държавното управление на Кирил Петков по заобиколни пътища са подкрепяли Украйна с боеприпаси и гориво по-силно, в сравнение с е било известно.

 

И трите немски издания означават още нещо значимо - продължаващата към този момент две години политическа рецесия в България се трансформира в пречка за доста промени, нужни на страната. Според ТАЦ и " Зюддойче Цайтунг “ при тези условия плануваното въвеждане на еврото през 2024 година може и да си остане единствено неосъществена фантазия. Същото се отнася и за присъединението на България към Шенгенското пространство или реализирането на правосъдни промени. А задълбочаващото се политическо разделяне значи, че България е изправена пред сложна борба, макар голямото парламентарно болшинство, подкрепящо приемането на еврото, разяснява и “Вашингтон Пост ”.

Предвид войната, чийто край към този момент не може да се планува, само че която повече от всеки път изисква единение в Европейски Съюз, това не са по никакъв начин положителни вероятности. Годината 2023 - изключително за България, няма да е добра, заключва “Тагесцайтунг ”.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР