Е-калкулаторът на Националното толуправление показва не само платените пътища, а

...
Е-калкулаторът на Националното толуправление показва не само платените пътища, а
Коментари Харесай

Как сами да изчислим колко ще плащаме за пътищата

Е-калкулаторът на Националното толуправление демонстрира освен платените пътища, а и секторите, които са освободени от такси

При избор на най-кратък маршрут може да се пътува по-евтино

В края на предходната седмица на уеб страницата www.bgtoll.bg бе пуснат електронен калкулатор за пресмятане на толтаксите. Той се намира в раздел “Тол ” на уеб страницата и с негова помощ водачите на товарни коли над 3,5 тона и на рейсове и микробуси могат да изчислят с акуратност до стотинка какъв брой ще платят, в случай че минат по избран маршрут. Въвеждането на толсистемата в комерсиална употреба е планувано да стане най-късно до 1 март т.г.

Досега толкалкулаторът можеше да се употребява в тестова среда единствено в четирите демонстрационни центъра на Националното толуправление – в София, Пловдив, Варна и Русе.

За да се пресметна толтаксата за стремежи маршрут, би трябвало да се вкарат данни за транспортното средство – камион или рейс със съответните техническа маса, брой оси и емисионен клас. Посочват се дата и начален час на пътуването. Избират се начална и последна точка на маршрута, както и до 4 междинни местоположения. Потребителят може да изиска да мине по най-бързия или по най-краткия маршрут по заложените параметри.

В резултат притежателят или ползвателят на пътното транспортно средство получава

подробна

информация

за платените

сектори

по пътя

- автомагистрали, първи и отчасти втори клас пътища, както и за дължимите пътни такси. Калкулаторът пресмята и предстоящото време за пътешестване по определения маршрут, който се пресъздава върху пътната карта на България.

Заложеният в системата обсег на пътищата с толтакса е 6050 км от общо към 20 000 км републиканска пътна мрежа. Тарифите на толтаксите бяха признати от Министерския съвет и са оповестени в броя на “Държавен вестник ” от 27 декември 2019 година

С помощта на калкулатора елементарно може да се види и къде да вземем за пример в страната не се събират толтакси, тъй че лидерът може да избере единствено такива пътища.

Дали сме, че желаеме да пътуваме примерно от софийския квартал “Суходол ” до Пазарджик. Ако изберем да ни пресметна най-краткия, а не най-бързия маршрут, калкулаторът ни предлага да минем през южната дъга на софийското околовръстно, която не се таксува, да излезем на автомагистрала “Тракия ” и по-късно на отбивката при пазарджишкото село Ветрен да слезем от нея и да стигнем Пазарджик през Виноградец, Карабунар и Бошуля, с цел да влезем в града откъм север. Така от всичките 119 километра за това пътешестване

толтакса няма

да платим

за цели

68 километра

- южната дъга и отклонението от Ветрен до Пазарджик. Или се получава, че за лекотоварна кола 3,5 тона с Евро 4 емисионен клас с 2 оси ще би трябвало да платим за цялото пътешестване единствено 3,41 лева

Ако изберем най-бързия маршрут, калкулаторът към този момент ни предлага да влезем в Пазарджик откъм автомагистрала “Тракия ”, т.е. без да се отклоняваме при село Ветрен, с което нетаксувани остават единствено 27-те километра от квартал “Суходол ” през южната дъга до излизането на “Тракия ”. От това пътуването за този лекотоварен камион става с към 1 лев по-скъпо – 4,74 лева

От калкулатора се схваща, че из цялата страна има по-големи или по-малки сектори от пътната мрежа, за които не се събират толтакси по някаква причина.

Ако изчислим да вземем за пример какъв брой ще коства пътуването на рейс от София до Велико Търново, се вижда, че от цялото разстояние от 214 километра за 22 километра не се събират толтакси. Тъй като калкулаторът нанася маршрута върху карта на страната, в случай че тя се усили, се вижда, че нетаксуваните сектори се намират директно след излизането от столицата, при Ябланица, при отбивката за Плевен и директно преди влизането във Велико Търново.

Това са пътищата към по-големите пътни възли и задачата да се оставят безвъзмездни е да не се събират пари от транспортните средства, които

обслужват

локалния

трафик

По тези пътища минава и значителен директен трафик, само че непознатите тирове по този начин или другояче заплащат за цялото разстояние.

Калкулаторът дава опция и за по-сложни калкулации, когато транспортното средство би трябвало да мине през избрани обитаеми места, които не са ситуирани на еднакъв път. Например камион би трябвало да тръгне от столицата с последна цел Граничен контролно-пропусквателен пункт Кулата, само че преди този момент би трябвало да мине през Перник и Кюстендил. Получават се общо 253 километра, от които 44 километра не се таксуват.

Това е прекосяването през Перник, което е към 12 километра и е напълно в чертите на града, макар че на процедура е

скоростен път

с две платна и

четири ленти за

придвижване в

двете направления,

дребни сектори към пътните възли сред Перник и Кюстендил, а също и прекосяването през Кресненското дефиле. В същото време към 97 километра от маршрута са по автомагистрала.

Ако зададем като начална точка на това пътешестване софийския квартал “Бухово ”, се вижда и че за северната дъга се заплащат толтакси, а по-късно маршрутът става безвъзмезден, до момента в който минава през околовръстното при жк “Люлин ”, и става заплатен незабавно щом се излезе на автомагистралата, позната до неотдавна под името “Люлин ”, която към този момент е част от “Струма ”.

Разбира се, има и направления, които минават напълно през платени сектори от пътната мрежа и излизат много скъпо, изключително в случай че транспортното средство е от най-тежкотоварните и с най-нисък емисионен клас. Например, в случай че камион с 12 или над 12 тона брутно тегло, с 5 или над 5 оси и от най-старите, които са най-замърсяващи, би трябвало да измине бързо дистанцията от София до Бургас, той ще би трябвало да пътува от самото начало по автомагистрала “Тракия ”. Това обаче

ще му коства

132,45 лева

Ако камионът е със същия тонаж и оси, само че с най-високия емисионен клас - Евро 6, цената пада на половина – 66,10 лева

Другият метод да се понижи цената е да се избере най-краткият маршрут. В този случай калкулаторът предлага камионът да мине през подбалканския път и пътуването на камиона с най-високия емисионен клас Евро 6 към този момент излиза 46,20 лева

Най-много освободени от толтакси сектори от пътната мрежа има в Североизточна България, която е и с

най-лошо

положение

на пътищата

Ако изчертаем да вземем за пример най-кратък маршрут от Разград за Силистра, ще излезе, че от цялото разстояние 108 километра 90 километра са изцяло освободени от заплащане на толтакса. За лекотоварен камион с 3 оси и клас Евро 3 такова пътешестване би коствало единствено 91 стотинки. Ако е от най-екологичните, същото возило ще заплати единствено 73 стотинки за това разстояние.

Колко коства да си извършител

С цената, оповестена в “Държавен вестник ”, се дефинира и обезщетителна такса, която се дължи, в случай че товарен автомобил употребява платената пътна мрежа без толтакса.

За камиони сред 3,5 и 12 т тя е 150 лева, за камиони над 12 т с две до три оси - 450 лева, за тежкотоварни транспортни средства над 12 т с четири и повече оси - 750 лева, за рейсовете - 150 лева

Компенсаторната такса се заплаща за да се избегнат административните наказания. Тя не е глоба, а по-висока пътна такса, която обезпечава свободно напредване по платената мрежа до 23:59 часа на деня, в който е наложена.

Ако лидерът откаже да заплати обезщетителна такса на място, той би трябвало да заплати така наречен оптималната тол такса, с цел да продължи пътя си. За товарните коли сред 3,5 и 12 т тя е от 27 лева до 48 лева според от емисионния клас, за товарни коли над 12 тона с 2-3 оси - сред 71 и 146 лева, за товарен камион с тегло над 12 тона, с 4 и повече оси - от 119 до 242 лева, и за рейсовете е от 24 до 49 лева

Автобусните билети ще нарастнат с до 96 ст., само че от София до Перник ще поевтинеят

Според калкулации на Световната банка при прекосяването на рейсовете към възнаграждение на толтакса се получават разлики в оскъпяването на автобусните билети за другите направления, които са много огромни. Почва се от 5 стотинки на билет за маршрута Ямбол-Сливен и Пловдив-Пазарджик и се стига до 96 ст. за София-Варна.

Има обаче едно изключение – за автобусната линия София-Перник, където в този момент билетът коства 3 лева в едната посока, се получава не повишаване, а понижение. В проценти то е 2,2 на 100, а в безспорна сума – 6 стотинки (виж таблицата).

Причината е, че по този маршрут единствено 30% от дистанцията е върху път, за който се планува толтакса. Това е единствено секторът около Владая до Драгичево – през целия останал маршрут рейсовете се движат в границите на обитаемо място, за което и в този момент не заплащат винетка, само че и след въвеждането на толтакса няма да дължат нищо.

Разбира се, много подозрително е, че билетите ще поевтинеят, защото по линията София-Перник се движат най-вече остарели транспортни средства с невисок клас за екология, а тяхното облагане с толтакса е по-високо.

От изчисленията на банката излиза, че киселото мляко да вземем за пример се чака да нарастне с към 0,6 ст. на кофичка, в случай че кофичката е 500 грама, другояче за един кг повишаването е 1,2 ст. Хлябът също ще нарастне с 1,2 ст. за 1 кг, т.е. при най-често срещаните разфасовки от 600-700 грама повишаването ще е под 1 стотинка. При питателните артикули също се получават огромни разлики в оскъпяването (виж таблицата). Например безалкохолните питиета и минералната вода се чака да нарастнат с 2,04%, което е много повече от повишаването при пресните плодове – единствено с 0,17%.

Това е по този начин, тъй като минералната вода и безалкохолните питиета са евтина, само че доста обемна стока. Превозват се големи количества най-често в огромни камиони, само че транспортните разноски са върху ниска стойност на продукта и се получава, че са огромни. Например делът на транспортните разноски при минералната вода стигат до 18,6% и по тази причина въздействието на толтаксата е високо.

По същия метод въздействието на транспорта е по-високо върху брашното, в сравнение с върху хляба. В България се създава доста жито, само че и се изнася доста, а и се внася. За преработката си в брашно зърното пътува на относително огромни дистанции, при които неизбежно камионите употребяват пътища с толтакси. Хлябът обаче е местен артикул и не изисква чак толкоз доста превоз. Затова в първия случай делът на транспортните разноски е 10,7%, а във втория – 7,8%. Съответно и повишаването е друго – при брашното е 1,17%, а при хляба – 0,85%, в случай че приемем, че хлябът е 1 кг. Поскъпването в безспорна стойност обаче е еднообразно – по 1,2 стотинки на кг.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР