е ислямско фундаменталистко военно движение в Афганистан, възникнало в средите

...
е ислямско фундаменталистко военно движение в Афганистан, възникнало в средите
Коментари Харесай

Талибаните - кои са те и за какво се борят?

е ислямско фундаменталистко военно придвижване в Афганистан, зародило в средите на пущунските младежи сунити, които по време на руската окупация се образоват в ислямски школи в прилежащ Пакистан. Съществуват голям брой разнообразни отзиви кой и каква поддръжка е оказвал на упоменатите религиозни учебни заведения. Възможни отговори на този въпрос са Пакистан, Съединени американски щати, както и източници от други страни. Фактите са, че Пакистан е приютил талибаните на своя територия най-малко през годините преди 1992, че талибаните като съперник на ползите на Съюз на съветските социалистически републики в Афганистан имат отношение към стратегическото опълчване САЩ-СССР и тактически са средство за противопоставяне на тогавашната руска интензивност в района. Едновременно с това, Пакистан е съдружник в взаимни военни дейности със Съединени американски щати през 1991.

След края на Гражданската война в страната, през 1996 година талибаните идват на власт. Установяват строго законодателство, произлизащо от техните лични разбирания за шериата. Криминалните закононарушения биват наказвани физически – рязане на крака, обществен побой, обществен разстрел и така нататък Често политическите закононарушения също са третирани като престъпни. Наложена е строга дискриминация по отношение на дамите – те нямат право да излизат на улицата, в случай че не ги съпровожда техният татко, брачен партньор или брат. При това би трябвало да носят така наречен бурки – компактно було, което покрива женското тяло напълно, оставяйки единствено отвор за очите, който е затрупан с полупрозрачна мрежа. Жените нямат право да работят, да учат, да приказват отвън дома си.
 Блъскащи колички, въртележки и фитнес. Как се забавляват талибаните след успеха (ВИДЕО) Блъскащи колички, въртележки и фитнес. Как се забавляват талибаните след успеха (ВИДЕО)
Британските медии " Индипендънт " и " Ивнинг стандарт " разгласиха фрагменти, на които се вижда по какъв начин талибани се забавляват, като се возят, и т...

Сред извращенията на талибаните е и взривяването на многовековните скулптури на Буда в Бамиан напролет на 2001 година по съображения за битка с идолопоклонството.

Талибаните способстват и за стъпки в позитивна посока, макар че опростеният им облик издигнат в културата на про-западния свят изключва тази линия. Те се завръщат в Афганистан с желанието да стабилизират и възстановят страната (всъщност всеки в района твърди това за себе си). Например за времето след навлизането на американските сили специалист за Афганистан написа (англ. текст) „ Новите остарели времена – Наркоиндустрията, разрушена от талибаните, неотложно се възвърне до доталибанския си размер, правейки Афганистан един от най-големите производители на недопечен опиат в света. “

Правителството на талибаните подкрепя логистично организацията на Осама бин Ладен Ал Кайда. Това се акцентира като съображение след атентатите от 11 септември 2001 година, през октомври Съединени американски щати да атакуван Афганистан и в тясно съдействие с опозиционния Северен съюз, да смъкват ръководството на талибаните. Бойните дейности в разнообразни провинции обаче не престават, по-късно към участниците във военните дейности се причисляват и други страни, измежду които и България.

Действителните ползи на всички задгранични сили в района са сложни и разнопосочни. Например пакистанският военачалник Зафар Абас твърди, че Южен Афганистан, мощно обзет от наркоиндустрията е „ пропускан “ постоянно при бомбардировки на фона на нарастването на производството на дрога след свалянето на талибанското държавно управление до близо 7000 тона годишно (от 185). Дори единствено логистиката на хиляди тонове опиат поражда въпроси. Когато процъфтява на територия под контрола на американски миротворци, към този момент се трансформира в отговор.
 Защо афганистанските племена победиха Съединени американски щати? Защо афганистанските племена победиха Съединени американски щати?
" Стремителният провал на издигнатата от Америка афганистанска страна е прочувствено увещание, че страните надалеч не са единствената форма...

По време на Американското военно наличие в Афганистан талибаните са към момента дейни, с изключително мощни позиции в граничните региони сред Афганистан и Пакистан, и други труднодостъпни региони. След изтеглянето на американските войски от страната те стартират нахлуване, вследствие на което до 15 август 2021 година слагат под властта си над 90% от територията й и 33 от 34 провинциални столици, включително и Кабул.

Въпросът остава комплициран заради множеството неафиширани обстоятелства от сегашното и близкото минало. Талибаните като разбиране в всеобщата про-западна просвета и действително събитие след това са резултат и от стратегически дейности на огромните сили в международната политика. Може да се каже, че Съединени американски щати един главен фактор, като „ интервенцията “ продължава и не може да бъде елементарно планувана, планувана или повлияна. Информационната политика е типичната за всеки комплициран развой от огромен мащаб – строго подчинена на ползите на дейната част от основните участници.

източник:

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР