Дясноцентристка партия ГЕРБ води след парламентарните избори в неделя, показа

...
Дясноцентристка партия ГЕРБ води след парламентарните избори в неделя, показа
Коментари Харесай

Reuters: ГЕРБ води на изборите в България, показва екзитпол, предвещавайки преговори за коалиция

" Дясноцентристка партия ГЕРБ води след парламентарните избори в неделя, сподели екзитпол, само че тя ще би трябвало да търси съдружен сътрудник, с цел да сформира държавно управление ", оповестява Reuters в коментар за изключителните парламентарни избори в България.

Проучването на " Алфа Рисърч " сподели, че ГЕРБ печели 26,4% от гласовете, до момента в който реформистката " Продължаваме промяната " (ПП) е на второ място с 14,9% от гласовете. Ултранационалистическата партия " Възраждане " е трета в подреждането с 12,9% от гласовете.

Изборите в неделя, седмите за четири години, бяха провокирани от неуспеха на политическите партии в България да се спогодят за сформиране на съдружно държавно управление след неубедителни избори на 9 юни.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов благодари за поддръжката на гласоподавателите и съобщи, че партията му ще сформира ново държавно управление. " Ще работим дружно с всички, с изключение на с " Възраждане ", акцентира той.

България се ръководи от краткотрайни държавни управления от 2020 година, когато митингите против корупцията помогнаха за прекратяването на коалиция, водена от партия ГЕРБ.

ГЕРБ ще получи 74 места в 240-местния парламент, Политическа партия ще получи 42 места, а " Възраждане " - 36 места, демонстрира изследването на социологическата организация " Алфа рисърч ".

" ГЕРБ има отговорността да сформира държавно управление, да забележим какво ще предложат ", сподели някогашният министър председател и народен представител от Политическа партия Николай Денков. " Ще изчакаме окончателните резултати ", добави той.

България се нуждае от интервал на устойчиво, добре функциониращо държавно управление, с цел да форсира потока от средства от Европейския съюз в скърцащата си инфраструктура и да я тласне към приемане на еврото, написа още Reuters.

Плановете за присъединение към еврозоната към този момент бяха отлагани два пъти заради пропуснати цели за инфлация. Понастоящем присъединението е планувано за 25 януари 2025 г. 

Много български гласоподаватели споделиха, че се притесняват от по-нататъшна неустановеност. " Това, което се очакваше, почти се случи. Мисля, че ще имаме още избори ", сподели 60-годишният Васил Василев, откакто чу екзитпола.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР