Дяснопопулистки партии в Румъния готвят закон срещу ЛГБТИ общността, следвайки

...
Дяснопопулистки партии в Румъния готвят закон срещу ЛГБТИ общността, следвайки
Коментари Харесай

Закон срещу ЛГБТИ и в Румъния?


Дяснопопулистки партии в Румъния готвят закон против ЛГБТИ общността, следвайки образеца, даден от унгарския министър председател Виктор Орбан. Унгарското малцинство в Румъния се оказа податливо на рискови антиевропейски трендове.

Доскоро множеството румънци не бяха и чували за абревиатурата ЛГБТИ (лесбийки, гейове, бисексуални, трансджендър и интерсексуални). Темите за половата и полова еднаквост не заемаха изключително място в публичния спор на страната. През 2018 година в Румъния се организира референдум против еднополовите бракове, подкрепян и от Румънската православна черква. Но той се провали заради липса на интерес: макар солидните опити за готовност на електората, в гласуването се включиха едвам 21 % от имащите право на глас. 

Сега няколко румънски десни партии се пробват да насочат вниманието към тематиката за ЛГБТИ общността и по-конкретно към това, че било належащо да се води битка против “ЛГБТИ идеологията ” и “хомосексуалната пропагандата ”. А средството, с което това ще бъде реализирано, е импорт от чужбина: Законът на Виктор Орбан против ЛГБТИ,  в който педофилията е преплетена с хомосексуалността и транссексуалността. Според партиите, които поддържат самодейността, Румъния също трябвало да пази своите малолетни от ЛГБТИ агитация. За задачата в Народното събрание ще бъде импортиран. 

Унгарското малцинство е в основата на самодейността
Редакцията предлага
В доста връзки самодейността е взривоопасна. “Злото към този момент е осъществено ”, споделя публицистът Дан Тапалага, “подривният роман против Европейски Съюз към този момент се настани в мейнстрийма и у нас ”. Пред Дъждовни води юристът и политик Петер Екщайн-Ковач разяснява: “Прави се опит Румъния, която до момента беше с ясна проевропейска устременост, да бъде приобщена към един антиевропейски съюз, който е другарски надъхан към Кремъл ”. 

Инициативата за приемане на закон против ЛГБТИ общността пристигна в края на юли от две извънпарламентарни дяснопопулистки партии на унгарското малцинство в Румъния. Едната от тях въпреки всичко е показана в Народното събрание посредством Золтан Закариас, въпреки че той бе определен за народен представител от Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) - най-голямата унгарска партия в страната. ДСУР следва да заеме позиция по тематиката през есента, когато законопроектът бъде импортиран. Но партията публично поддържа планувания от Виктор Орбан референдум в Унгария, който ще се организира през януари 2022, и приканва всички трансилвански унгарци с двойно поданство да вземат участие в него.

Парадоксално е, че дори крайнодесният Алианс за обединяването на румънците (АОР), който по принцип води политика против унгарското малцинство, в този момент се солидаризира с тази линия и също счита да внесе собствен законопроект против ЛГБТИ общността. Лидерът на Алианса Георге Симион обаче е потвърден обожател на унгарския министър председател и неотдавна даже се назова “румънския Орбан “.

Позицията на Демократичния съюз на унгарците в Румъния се трансформира в огромен проблем за политическата непоклатимост в страната. Съюзът е част от трипартийната проевропейска коалиция, която ръководи страната от края на предходната година. Все повече обаче ДСУР се трансформира в проводник на политиката на Орбан и неговата партия “Фидес ”.

Национализмът измежду унгарското малцинство в Румъния буди паника

Според румънския политолог Кристиян Първулеску, държанието на унгарското малцинство е резултат от предизборната акция, която Виктор Орбан води в Унгария: “За Орбан е доста значимо да получи гласовете на трансилванските унгарци ”, споделя политологът. “Те са консервативни, само че не антиевропейски настроени, заради което той в този момент се пробва да ги активизира с тематиката за ЛГБТИ, която разделя обществото и с която човек елементарно може да завоюва гласове ”, изяснява специалистът. 

Демонстрация на етнически унгарци в Румъния против Договора от Трианон

Адвокатът Петер Екщайн-Ковач, който дълги години беше член на ДСУР и представляваше към този момент несъществуващото демократично крило на партията, е доста угрижен за Унгарския съюз в Румъния и прави исторически паралел: “Етническите германци в Трансилвания в миналото са имали доста мощна районна еднаквост “, споделя той. “Но мотото им ”Трансилвания, благ наш роден дом ” се промени през 30-те години на предишния век в “Германия над всичко ”. Усещането за Трансилвания като татковина последователно се подменя от концепцията за общата унгарска кръв и Унгария като татковина. Мисля, че това е доста рисково ”, прибавя той.

Политологът Кристиян Първулеску удостоверява тази диагноза: „ В предишното ДСУР се застъпваше за интеграцията на трансилванските унгарци в мултикултурна и мултиетническа Трансилвания, а в този момент Съюзът застъпва “, споделя той.

А разривът измежду ръководещите в Румъния към този момент е забележим: в новия персонален паспорт, показан неотдавна от Министерството на вътрешните работи, в графата за пол предходното редуциране SEX е сменено от абревиатурата GEN. Това провокира вълна от отвращение измежду националисти, представители на църквата, само че и някои политици от ръководещата коалиция, които провидяха в съкращението нахлуване на хипотетични “джендър идеологии ”. Министерството на вътрешните работи неотложно отдръпна смяната.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР