Дясната пропаганда за съюз между президента и главния прокурор се

...
Дясната пропаганда за съюз между президента и главния прокурор се
Коментари Харесай

Иво Христов: Милитаризацията на ЕС създава предпазен екран между войната и НАТО

„ Дясната агитация за съюз сред президента и основния прокурор се пробва да хвърли димна завеса над ръководещата коалиция, която се зловиди даже на личните си гласоподаватели ”, счита евродепутатът
 
София, 11 юни 2023 г. - „ Пропагандата на десните партии слага Прокуратурата и Президентството от едната страна на барикадата. Те търсят да хвърлят димна завеса над ръководещата коалиция ПП-ГЕРБ-ДБ, която се зловиди на цялото общество, в това число на личните им гласоподаватели, които не гласоподаваха за тези партии с мандат да се коалират. “
Това показа в ефира на предаването „ Денят стартира с Георги Любенов “ Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал (S&D) и шеф на кабинета на президента Румен Радев в интервала 2017-2019 г. 

Евродепутатът е на мнение, че в случай че някой твърди, че президентът и основният прокурор са в един лагер, то там са и всички останали българи, в това число личните им гласоподаватели. 

„ Да не забравяме, че протестът преди 3 години стартира с десанта на Прокуратурата в Президентството. Преди дни съдът оправда господин Милушев, който беше обект на оня обиск. Президентството и неговите сътрудници бяха оневинени. Как може някой да свързва тези две фигури – на президента и основния прокурор, с изключение на за пропагандни потребности? “, попита риторично Христов. 
„ Гръмките формули за „ исторически компромис “, зад които се крие кръвосмешението сред „ Продължаваме промяната “ и ГЕРБ, не хващат дикиш. Затова се постанова да се пускат такива пропагандни димки. Ако има компромис, то той е от страна на Борисов и Пеевски, защото и двамата бяха нарочени за мафия. Борисов победи на изборите. А в този момент е заставен, под опасността от „ Магнитски “ и впрочем принадлежности извън, да се коалира с тогавашния си кръвен зложелател, с критиците си и така нататък “, счита евродепутатът. „ Това е компромис. “ 

„ От другата страна нямаме компромис. Имаме безспорна загуба на морална и политическа меродавност. Там са фарисеите по дух, които вървят постоянно с ориентиран пръст, дамгосват и демонизират, и които за край се прегърнаха с хората, които назоваха „ мафия “. Сега дружно ще пишат конституция “, добави той. 

Иво Христов сподели, че не е осведомен с желанията на президента по отношение на подписването на указа за освобождение на Иван Гешев, нито с вътрешнозаводските интриги на Висш съдебен съвет, само че евентуално има чисто конституционни учредения президентът да изчака, в случай че е взел такова решение:

„ Познавам президента като доста прецизен легалист, той следва праволинейно буквата на закона, даже от време на време в собствен политически ущърб. Разбирам, че някои доста бързат с освобождението на основния прокурор, защото в последно време той се засилва и възбуди доста каузи. “

По думите на Иво Христов, българският политически живот, взаимоотношенията сред политиката, Прокуратурата и други институции са толкоз непрозрачни, че е доста мъчно да тълкуваме доколко тези дейности са стимулирани от политически интерес, доколко – от зависимости или прочувствени междуособици.
„ Вълната от поискани депутатски имунитети при всички положения слага новата коалиция в срам, тъй като, с цел да бъде опазена, всеки би трябвало да бди над това да не падне имунитетът на неговия сътрудник. Те са сложени пред личната си неплатежоспособност като коалиция. Това е техен проблем, в тази коалиция не ги е тласнал Гешев или някой различен “, безапелационен бе евродепутатът.

Според Иво Христов мераците за конституционна промяна са трайно вкарване на България в неправилен коловоз:
„ Защитавам тезата за нуждата от еволюция към президентска република. Това, което те ще създадат в този момент, е да укрепят партокрацията и парламентарната република, чието срутване следим в пряк ефир. Депутатите в българския парламент се плюят към трибуната в дословния смисъл, бият се, Кирил Петков влезе с щурм в стаята на „ Възраждане “, мерят си мъжките достолепия и така нататък Българският парламентаризъм съставлява една детска градина. Но той търси да се укрепи, акцентирайки като собствен проблем правосъдната система. Уви, казусът надалеч не е единствено там, а се показва и в неналичието на легитимност. Само една трета от българите гласоподават за тези народни представители. Проблемът е и в недемократичния темперамент на новата коалиция, защото никой от гласоподавателите на двата полюса не е давал мандат на своите избраници да се коалират. Те гласоподаваха таман с противоположното желание: с концепцията ГЕРБ да запази това, което построи през годините, в това число личния си корупционен комфорт, а другите – с концепцията да ги изместят и да заемат същата ниша. Сега те се коалираха под външен напън. “

По думите на Христов, налице е проблем с управляемостта, Народното събрание действително не действа, а страната се затлачва с проблеми, които не могат да бъдат позволени навреме. 
„ Някои съперници на президентската република, споделяха, че е по-добре партиите да се управляват взаимно, в сравнение с да бъде мъчно следен един център на власт, какъвто е Президентството, който би концентрирал доста пълномощия. Е, в този момент видяхме по какъв начин се управляват взаимно партиите: те се съешиха обществено, в случай че бяха определени с други планове. Всички възражения на ревнителите на парламентарната република бяха пометени от събитията от последната седмица. “

Иво Христов разяснява още, че партиите, които сега се занимават с написването на новата конституция, внушават, че казусът не е в тях, а е пристигнал от служебните държавни управления на Радев в последните две години:
„ Това, несъмнено, е неуместно в очите на всеки критичномислещ човек. Ние сме парламентарна република от 30 години. През последните две години служебните държавни управления вършиха проверки на предходните ръководства, съумяха да решат енергийния батак, наследен от „ Продължаваме промяната “, свършиха и други позитивни неща. Но те не могат да се разпрострат, защото са лишени от парламентарна поддръжка и от опцията да трансформират разпоредбите в страната. “ 

„ Президентът Радев беше съпротива на всички предишни кабинети – и този на Политическа партия и Българска социалистическа партия, и на дългогодишното ръководство на ГЕРБ. Това е негова кардинална позиция. На записа на Радостин Василев се чува по какъв начин в редиците на „ Продължаваме промяната “ се разисква отстраняването на Румен Радев посредством импийчмънт. Какво по-категорично опровергаване на внушенията, че Политическа партия били негови чеда? Те бяха негова неточност, не негови чеда “, сподели Христов. 
Евродепутатът дефинира като „ патетична бутафория, нужна за готовност на десния избор “, митингите пред кабинета на Радев с лозунги „ Тук не е Москва “:

„ Необходим е зложелател. Дълги години това беше комунизмът, след това господин Пеевски, само че в този момент дружно пишат конституция и през последните месеци за зложелател беше умишлен президентът. На идващите избори ще бъде „ Възраждане “ и така нататък Трябва им честен възторг, с цел да звучат барикадно и героично, като хора, които отстояват някакъв цивилизационен избор. Продават тази стока от доста години и за мен е чудно, че към момента има хора, които им се връзват. Очевидно е, че тук не е Москва. България е част от Европа и географски, и исторически, и стопански, и политически. Не мисля, че в България има особени тежнения за смяна на това положение. “

По думите на Христов, „ Възраждане “ е изразител на растящата еврофобия и евроскептицизъм, само че не е повода:
„ Истинската причина е таман омерзението и отвращението от тази каста, която претендираше, че е проевропейска, която приватизира европейската кауза; която живее от декламации и рецитации, и която се облажи от този преход. ”
Иво Христов изрази мнение, че сегашната ръководеща коалиция преглежда България като функционалност от Украйна, а не като собствен единствен приоритет, какъвто би трябвало да бъде за всеки ръководещ. 

„ Аз методично гласоподавам „ срещу “ военна помощ за Украйна, защото намирам, че тя зарежда войната и милитаризира по най-лош сюжет Европейския съюз, трансформирайки го в нещо като защитен екран сред войната на Изток и НАТО. Съединени американски щати не желаят директно да се ангажират в тази война, по тази причина се изтикват напред страните от Източна Европа. Това е рисково. Бившият общоприет секретар на НАТО Расмусен даже позволи основаването на “коалиция на искащите ”, която да набира войски за Украйна. ”

„ Намирам, че ще бъде доста злокобна подигравка, в случай че мините и боеприпасите, пометени от язовира „ Нова Каховка “, бъдат довлечени от Черно море на личното ни крайбрежие. Може да се окаже, че доста от тях са български. Тогава ние ще разберем, метафорично и безусловно, какво вършим, изнасяйки муниции за тази война. Трябва да заемем твърда позиция за преустановяване на войната, за мирна самодейност от страна на Европейски Съюз. Иначе тази самодейност няма от кое място да пристигна. Засега не се вижда такова осъзнаване – нито у нас, нито в Европа “, сподели още евродепутатът.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 

 


 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР