Дядо Тодор от белоградчишкото село Гюргич измайстори сам мини автомобил

...
Дядо Тодор от белоградчишкото село Гюргич измайстори сам мини автомобил
Коментари Харесай

Дядо Тодор от село Гюргич измайстори сам мини автомобил с подръчни средства

Дядо Тодор от белоградчишкото село Гюргич измайстори самичък мини автомобил с подръчни средства. 87-годишният дъртак няма брошура, само че споделя, че не му и би трябвало.

Превозното средство на външен тип е необичайно, само че към този момент е в придвижване неотдавна. Дядо Тодор се придвижва с него из селото - от вкъщи си до селския магазин и назад, гордее се със своята кола и я счита за същинска.

Още по-горд е дядо Тодор, че самичък е съумял да сглоби автомобила, който и се движи. Направил колата от бракувана инвалидна количка, от която взел ходовата част. Купето пък сглобил от остарели ламарина и дървени летви. Странният автомобил върви на ток.

Според някои транспортното средство е доста постепенно, само че пък дядо Тодор твърди, че автомобилът се движи два пъти по-бързо, в случай че самият той би вървял пешком. В едно е безапелационен - мини колата, направена с подръчни средства, му прави работа и не му коства никакви пари. Не крие, че няма брошура, само че счита, че не е рисков за придвижването в селцето.

Старецът споделя, че не е учил доста, само че пък е работил през целия си живот. В годините е бил и дърводелец, и миньор, и хлебар. Гордее се, че е добър казанджия и неслучайно в село Гюргич казанът, където се вари ракията, е един от най-хубавите и го знаят в целия край.

С доста обич Тодор приказва за работата си като дърводелец и се хвали с майсторлъка си, в който влага доста творчество. Че е баш занаятчия проличава по спретнатия му дом и по направения от него дървен престол, с който се гордее.

В дните преди Нова година дядо Тодор пожелава на всички пенсионери да са живи и здрави, да имат неговия дух за живот и им предлага всеки ден и час да се занимават с нещо, да майсторят или да работят.
Източник: БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР