Двукратната олимпийска шампионка Кастер Семеня каза, че няма да се

...
Двукратната олимпийска шампионка Кастер Семеня каза, че няма да се
Коментари Харесай

Кастер Семеня: Не е срамно да си различен, ще се боря за това, което е правилно

Двукратната олимпийска шампионка Кастер Семеня сподели, че " няма да се срами, тъй като съм друга ", до момента в който продължава разногласието си с управителните органи на леката атлетика.

32-годишната южноафриканка е родена с разлики в половото развиване (DSD) и не може да се състезава на желаната от нея отдалеченост от 800 метра от 2019 година, след въвеждането на ограничавания върху равнищата на тестостерон за спортистките от Световната атлетика.

Семеня оспори тези разпореждания и макар че нейният случай беше отритнат от Спортния трибунал и от Федералния съд на Швейцария, Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) през юли откри, че нейните човешки права са били нарушени от швейцарското държавно управление.

Относно този случай, който в този момент се насочва към Голямата камара на Европейски съд по правата на човека за дефинитивно решение, Семеня сподели, че е съсредоточена върху " печелене на борби против управляващите ", вместо да се състезава, а Олимпиадата в Париж идващото лято не влиза в нейните проекти.

" Аз имам вяра, че в случай че си жена, значи си жена ", сподели Семеня в предаването BBC Breakfast.

" Независимо от разликите, които имам, разбрах, че желая да пребивавам живота си и да се боря за това, което мисля и имам вяра за себе си. Знам, че съм жена и всичко, което идва с това, просто го приемате... В последна сметка знам, че съм друга. Не ме интересуват медицинските термини или какво ми споделят. Раждане без матка или вътрешни тестиси, това не ме прави по-малко жена. Това са разликите, с които съм родена и ги одобрявам. Няма да се срамя, тъй като съм друга. Аз съм друга и специфична, и се усещам ужасно от това ", добави лекоатлетката.

Семеня, която завоюва олимпийското злато на 800 метра в Лондон 2012 и Рио де Жанейро 2016 и е трикратна международна шампионка на същата отдалеченост, сподели предходната седмица, че е постигнала всичко, което е желала на пистата и в този момент е фокусирана върху борбата си с управляващите в спорта.

" Моето бъдеще е да се боря с несправедливостта, да се боря за приобщаване и многообразие. Няма да разреша на водачи, които само печелят егоистично средства в нашия бизнес, да го унищожат. Аз желая да дам власт на дамите и да се уверя, че те имат глас. Винаги ще се боря за това, което е вярно. Знам какво е вярно, знам по какъв начин би трябвало да се вършат нещата. Нека се събудим като дами и да се борим за това, което е вярно ", добави Семеня.

В отговор на решението на Европейски съд по правата на човека Световната атлетика отбрани своите правила като " належащо, рационално и съразмерно средство за отбрана на честната конкуренция при дамите ".
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР