Двойно са се увеличили лекарите до 30-годишна възраст, каза министърът.

...
Двойно са се увеличили лекарите до 30-годишна възраст, каза министърът.
Коментари Харесай

Министър Ананиев: Не ни трябват повече лекари, има недостиг на...

Двойно са се нараснали лекарите до 30-годишна възраст, сподели министърът. Няма потребност да се разкриват повече места във ВУЗ-овете за лекари. Неравномерно е обаче разпределението на лекарите по райони.

Същото е ситуацията и със зъболекарите. 7240 са зъболекарите през предходната година. При тях също има двоен растеж при експертите до 30 години. При магистър фармацевтите също има позитивни трендове, сподели министър Ананиев.

Проблем пред бранша е дребният брой на медицински сестри. На едно от последните места сме в Европейски Съюз по осигуреност на медицински сестри. 30 589 са медсестрите през 2018 година Те също застаряват като популацията.

В България е налице дефицит на медицински сестри, уточни сподели Кирил Ананиев и добави, че също така проблем има и районните диспропорции в разпределението на медицински фрагменти. До 1200 места за медицински сестри в медицинските университети ще за ни нужни годишно, с цел да се компенсира дефицитът на сестри в лечебните заведения.

Достъпът до здравна помощ е свободен, разясни още той. Обучените в България медицински експерти би трябвало да бъдат подтиквани да останат в страната, окуражен е здравният министър.

Министерство на опазването на здравето е изготвило разпоредба, с която да реши проблемите в бранша и при образованието на младите фрагменти в опазването на здравето. Общините ще могат да вземат участие във финансирането на образованието на нужните им фрагменти за общинските лечебни заведения. Държавата ще субсидира образованието на 250 бъдещи медици.

Ще се търсят способи за понижаване на свръх натоварването на медицинските сестри. Проблемът, по мнението на Ананиев, е наднационален.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР