Двойно повече пари за спорт и извънкласни дейности, както и

...
Двойно повече пари за спорт и извънкласни дейности, както и
Коментари Харесай

Към всички партии: Двойно повече пари за спорт и храна в учи...

Двойно повече пари за спорт и извънкласни действия, както и двойно повишаване на средствата за училищен закуски и обяд - с цел да стане храната по-качествена. За това упорства Синдикат „ Образование “ към КТ „ Подкрепа “ в общо 15 претенции, които слага пред всички политически партии, които ще се явяват на избори.

Заявяването и доказването, че образованието е приоритет, е тест за същинската ценностна система на всеки политик, декларират от профсъюза. Подкрепата на бранша е обвързвана с предпочитано финансиране до равнище най-малко 6% от Брутният вътрешен продукт /препоръчани от ЕС/, заложени в ЗПУО и доказани в Закона за държавния бюджет. „ Въпреки нарастването на учителските заплати, просветителните институции страдат от хронични финансови дефицити и решения на парче няма да извадят образованието от болестта „ недофинансиране “. Проблемът с незадоволителното финансиране се катализира и от несъвършеното систематизиране на финансовите средства към просветителните институции “, гласи позицията на синдиката.

Практиката до момента посочила, че в случай че образованието не е приоритет, то се финансира на остатъчен принцип – колкото остане, откакто се разпредели към всички останали. Това довело до хронично недофинансиране за няколко десетилетия на системата, закъснение на учителските заплати, демотивация, намалена податливост за включване в педагогическо обучение и педагогическа специалност и в последна сметка - до влошени просветителни резултати. Липсата на задоволително средства е причина и за немодернизираната материална база, неналичието на физкултурни салони, нараствания брой учебни заведения на двусменен режим, неналичието на задоволително детски градини и учебни заведения в огромните градове, недоброто качество на храната.

По стопански разбор на КТ „ Подкрепа “ инфлацията до този миг за 2021г. е 14,8%. Тя води до повече доходи в бюджета, само че за учителите, учебните заведения и детските градини - и до спомагателни разноски и обедняване. В този смисъл първа стъпка за 2022 година съгласно синдиката би трябвало да е да се компенсира инфлацията. Ако настоящето държавно управление не направи това, то ще е първото от над 7 година, което ще е понижило действително приходите на учителите, вместо да ги е нараснало, предизвестяват оттова.

В ЗПУО е регламентирано, че средствата за обучение не могат да бъдат намалявани. В бюджет 2022 би трябвало да се усилят достигнатите 4,5 % средства за обучение от Брутният вътрешен продукт до най-малко 4,8 % от Брутният вътрешен продукт. Увеличението на единните разходни стандарти би трябвало да е с 25%, в това число нарастване на работните заплати на педагогическите експерти с не по- малко от 15% и нарастване на средствата за прехрана с не по- малко от 10%.

Увеличението на средствата за обучение освен би трябвало да компенсира инфлацията, само че и да разреши надграждане на към този момент постигнатото в бранша и разрешаване на по-голяма част от проблемите, акцентират от профсъюз „ Образование “. И оферират с бюджета за 2022 година да се възнамеряват средства за:

1. Компенсиране на инфлацията и изпреварващ растеж на учителските заплати посредством увеличение на единните разходни стандарти с 25 на 100. Това ще разреши да се реализира задържане на достигнатото равнище на растеж на учителските заплати в съответствие 125% от СБРЗ за страната. Само в случай че имаме стимулирани учители, ще имаме качествено обучение.

2. Увеличаване на средствата за национални стратегии за обучение, в това число за възобновяване на компенсациите при пенсиониране и за неколкократно разширение на обсега на Национална стратегия за профилактика и рехабилитация.

3. Закупуване на въздухопречистватели за всички образователни пространства в учебните заведения и детските градини.

4. Увеличаване на финансирането за Центровете за поддръжка на личностното развиване

5. Двойно увеличение на средствата за действия по ползи и спортни действия.

6. Увеличаване с 50 % на средствата за ресурсна, психическа и логопедична поддръжка и назначение на още експерти.

7. Увеличаване на средствата за профилирани и професионални гимназии поради по-многочасовия образователен проект

8. Планиране на средства за просветителни посредници за опазване на щат на всички посредници, назначени по планове.

9. Двойно увеличение на средствата за училищен закуски и обедно хранене за възстановяване на качеството на храната.

10. Бързо прекосяване към едносеменен режим на работа на всички учебни заведения посредством градеж и надграждане на учебни здания.

11. Бързо създаване на детски градини за превъзмогване на дефицита. Програма за закупуване на дидактически материали за детските градини.

12. Бързо изграждане на физкултурни салони във всички учебни заведения, в които няма такива.

13. Бързо създаване на налична архитектурна среда във всички просветителни институции, в които липсва.

14. Модернизация на всички класни стаи и кабинети със модерни мебели и техника за фронтално образование.

15. Стартиране на стратегия за възобновяване на всички учебни дворове и спортни площадки.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР