Двойна несигурност бележи втория тур на изборите за президент на

...
Двойна несигурност бележи втория тур на изборите за президент на
Коментари Харесай

От активността зависи дали Северна Македония ще има нов президент днес

Двойна неустановеност бележи втория тур на изборите за президент на Северна Македония през днешния ден - кой ще ги завоюва и дали въобще ще бъдат годни.

Изборът е сред претендента на ръководещите Стево Пендаровски и предлаганата от опозицията Гордана Силяновска Давкова. Двамата академични преподаватели пазят позициите на силите, които ги предложиха, а измежду противоречивите тематики в акцията им бе съглашението, което подписаха Скопие и Атина предходната година и което смени името на страната. Силяновска не признава и не употребява името Северна Македония, а избира остарялото - Македония - и упорства, че ще прегледа валидността на съглашението, в случай че бъде определена.

Пендаровски, който бе народен координатор за присъединението на Северна Македония към НАТО, пази досегашните политики на Заев и стъпките му за възстановяване на връзките със съседите, част от които опозицията счита за " национално изменничество ". Той се показва и като диаметралност на Георге Иванов, чийто втори мандат изтича сега и който с дейностите си отприщи няколко политически рецесии. Двамата претенденти пробват да убедят гласоподавателите, че гласът за съперника им в действителност е за изпращане на " безгласна писмен знак " в президентството.

Разликата сред тях на първия тур бе минимална - едвам няколко хиляди гласа - и резултатът ще зависи по какъв начин ще се разпределят гласовете за третия, подсилен от дребни албански партии претендент Блерим Река, изнемощял, само че преди този момент получил над 10% от вота или близо 80 хиляди гласа.

В четвъртък той написа в профила си във " Facebook ", че въпреки да не е " търговец на гласове " и да не счита да убеждава никого, моли гласоподавателите си: " на 5 май (да) излезете всеобщо да гласувате, с цел да покажем, че сме решителен фактор в евроатлантическия развой.

 Кандидатът на опозицията в Северна Македония Гордана Силяновска Давкова.
© Reuters

Кандидатът на опозицията в Северна Македония Гордана Силяновска Давкова.

Време за промени?

Проблемът не е единствено у кого ще отидат тези гласовете на Река (и двамата поставиха старания за това в последните седмици), а и дали интензивността на изборите ще е задоволително огромна, с цел да бъдат те годни. Сегашните закони на Северна Македония плануват вотът за президент да е сполучлив единствено в случай че на втория тур са дали своят вот 40% от записаните в изборните описи.

Това поражда опасения освен от вероятен протест, който съперниците на който и да било от претендентите могат да изискат. Друг проблем е, че изборните описи са все по-малко настоящи и съгласно специалисти съдържат доста повече имена от тези на намиращите се в страната гласоподаватели - мнозина да вземем за пример са в чужбина - и това изкуствено занижава интензивността.

По-рано тази седмица министър председателят Зоран Заев изиска от гласоподавателите на ръководещия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) и другите жители да упражнят правото си на глас. Във видеопослание той сподели, че с изборите идва жизненоважно решение в решителен миг за страната и " бъдещето на страната и децата ни ". Трудните стъпки, направени от Скопие през последните две години, съгласно него са подобрили вероятностите на страната и по тази причина е несъмнено, че интензивността ще е задоволително огромна, сподели Заев.

Ако обаче тя не е, има два разновидността - нови избори или смяна в законодателството, която ще разреши президентът да се избира от Народното събрание, добави министър председателят.

На този декор и македонската редакция на " Дойче веле " цитира интернационалните наблюдаващи, съгласно които е време за промяна в изборното законодателство.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР