Двоен празник готви на 12 и 13 ноември Природонаучният музей.

...
Двоен празник готви на 12 и 13 ноември Природонаучният музей.
Коментари Харесай

Купуваме динозаври за 200 000 лева от Аlibaba.com

Двоен празник готви на 12 и 13 ноември Природонаучният музей. Тогава той ще открие публично новата си диорама в натурален размер, която демонстрира българска широколистна гора и животните, които живеят в нея. С нея реконструкцията на музея ще е изцяло приключена. За първи път в залата с диорамата ще могат да влизат гости и да са на ръка разстояние от растенията и животните. Всички материали са естествени - препарираните животни са от нашите земи. Единственото изкуствено нещо са клоните, излети от бетон. Те ще държат посетителите на належащо разстояние от експонатите.

Празникът е отдаден на третата годишнина от откриването на планетариума. „ Музеят до момента бе в ремонт, само че с оформянето на диорамата на българската гора може да се смята за изцяло приключен. Затова ще отпразнуваме публично откриването на най-модерния у нас планетариум ”, сподели шефът на музея доктор Огнян Тодоров.

За двата дни са поканени по 70 посетители и по този метод няма да има даже заплатен достъп на жители. Първият ден лекция ще изнесе „ гуруто на планетариума ” - гл. Ас. Камен Козарев от катедрата по астрономия към Софийския университет. Докторантът от Харвард ще споделя на гостите за Слънцето. Това ще стане преди прожекцията на кино лентата на гръцкия документалист Теофанис Матсопулос The Sun - ur Living Star. Втория ден лекция ще изнесе доктор Георги Латев от същата катедра. „ За три години планетариумът се оформи като място, което събира най-хубавите лектори и събира най-будните пловдивчани. Един два пъти месечно в него имаме лекция по астрономия, а каним и лектори по палеонтология ”, сподели доктор Тодоров.

Китайските динозаври

Музеят чака към 200 хиляди лв. за 12 аниматрични модела на динозаври, които ще бъдат експонирани в някогашната зала „ Лотос ” на Дома на младоженците. Парите би трябвало да бъдат получени идната година, с цел да може да бъдат сложени динозаврите. Те ще бъдат купени от уеб страницата „ АлиБаба ” и ще са на цени от 5 и 15 хиляди $. Всичките са китайско произвеждане. Аниматричните модели могат за издават звуци и да се движат. „ Някои модели са в натурален размер, а други ще са смалени малко. Звездата на локалния Джурасик парка ще е Т-рекс в натурален размер. Той е нашият таргет тип. Залата е висока 4,5 метра и той ще е закривен леко странично, тъй че да се събере вътре ”, описа шефът Огнян Тодоров.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР