Движещата сила за промените в Конституцията са по-скоро конкретни политически

...
Движещата сила за промените в Конституцията са по-скоро конкретни политически
Коментари Харесай

Биляна Гяурова: Вместо да бързаме да правим коледен подарък с промените в Конституцията, по-добре да ги обмислим

" Движещата мощ за измененията в Конституцията са по-скоро съответни политически ползи. Юридическата мощ стартира да се губи. "

Тази позиция изрази пред Биляна Гяурова, ръководител на Български институт за правни начинания.

" Моята сметка беше - без да се бърза, да се огледат всички страни - че нещата могат да прескочат Нова година и да влязат до март, април. Това бързане демонстрира, че има избрани политически планове, ползи, стремежи. Нищо чудно това да е обвързвано с идната ротация.

От страна на ГЕРБ може би се търси това бързане, с цел да се каже: ние вършим това, тъй като от ПП-ДБ го желаят, отговорността за тези промени си е главно тяхна ", предвижда тя.

Вместо да бързаме да вършим коледен подарък с измененията в Конституцията, е по-добре да ги обмислим оптимално от всички страни, счита Гяурова.

" Трябва да има политическа мъдрост, а не политическа прибързаност ", акцентира тя. Според нея " при всеки идващ диалог се отварят нови порти в по този начин препоръчаните промени ".

Тя специално подсети, че съществено конституционно предложение от 17 ноември на извънредно уважаваните адвокати Румен Ненков и Даниела Доковска " виси в пространството " и никой не знае какво става с него.

Гяурова дефинира като " капан за Министерството на правораздаването превръщането му в нещо като секретариат или фронт офис на Народното събрание ".

Национално представително проучване демонстрира, че промените в Конституцията не са в дневния ред на хората. Най-висока поддръжка среща завишаването на стандартите за избор на самостоятелните регулатори, разясни Биляна Гяурова.

От „ Възраждане “ и " ИТН " желаеха от Конституционния съд да разтълкува процедурата за смяна в главния закон, когато на първо гласоподаване препоръчаните промени са събрали подрепата на по-малко от три четвърти от народните представители. От двете партии питат дали, в случай че при идното им ново гласоподаване конституционните текстове още веднъж не съберат 180 гласа, а единствено 161, както беше при първото, депутатите ще би трябвало да изчакат от два до пет месеца преди планът още веднъж да влезе в пленарната зала.

" Конституционният съд още не се е произнесъл по допустимостта. Той не е привързан със периоди. В последните години Конституционен съд се трансформира в сериозен политически играч с решенията, с които излиза в една или друга посока – сега по същия метод може да реагира, респективно да не реагира.

Таймингът е доста значим в това отношение ", разяснява Биляна Гяурова пред журналиста Силвия Великова в предаването " Преди всички ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР