Двигателят Chromium, на който се базира браузърът Chrome на Google

...
Двигателят Chromium, на който се базира браузърът Chrome на Google
Коментари Харесай

Chrome получава ново оръжие в ескалацията на войната с хакерите

Двигателят Chromium, на който се базира браузърът Chrome на Гугъл скоро ще включва функционалност за достъп до частна мрежа (PNA). Тя ще пази вътрешните запаси на потребителите от опити за навлизане от злонамерени уеб сайтове.

Устройствата в домашните мрежи, като да вземем за пример интернет на нещата (IoT) и съставените елементи на интелигентния дом се възприемат като сигурни по дифолт. Това е по този начин защото се смятат за недостъпни от интернет. На процедура обаче съществуват решения, които разрешават на злонамерени уеб запаси да получат достъп до устройствата в домашните мрежи на потребителите.

PNA в Chrome ще помогне за решаването на този проблем въз основа на CORS-RFC1918. Това съставлява „ уеб спецификация, предопределена за отбрана на уеб сайтове, налични посредством частна мрежа (чрез местен хост или местен IP адрес), от злонамерени поръчки от уеб страници, ситуирани отвън частната мрежа “.

PNA ще се опита да реши този проблем по няколко метода. Например, посредством наредба за блокиране на достъпа от уеб сайтове, които не са HTTPS от външни IP адреси до вътрешни такива. Тази функционалност към момента се създава. С внедряването ѝ опциите на PNA ще се усилят от дейности по поръчка до цялостно блокиране. В последна сметка тя ще работи във фонов режим, без да отвлича вниманието на елементарните консуматори.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР