ДВГ Пеещите котенца“ ще отбележи своя 25-годишен юбилей с концерт-спектакъл

...
ДВГ Пеещите котенца“ ще отбележи своя 25-годишен юбилей с концерт-спектакъл
Коментари Харесай

„Пеещите котенца“ с концерт на балотажа

ДВГ „ Пеещите котенца “ ще означи своя 25-годишен празник с концерт-спектакъл в на 5 ноември 2023 година На сцената на Дома на културата „ Борис Христов “ надарените вокалисти ще изпълнят 11 шлагери, чиито създател е техният началник Невена Кючукова – композитор и текстописец на повече от 150 песни за деца. Четири от тях вършат своя дебют на пловдивска сцена. За първи път ще бъде показана и най-новата ария на вокалната групировка.

Освен „ Пеещите котенца “ на сцената ще излязат и 120 малчугани от 5 детски градини от Пловдив – „ Албена “, „ Вяра “, „ Зора “, „ Светла “ и „ Слънце “. Те ще показват танци, готови по детските шлагери от репертоара на вокалната група.

Участие в концерта ще вземат и пораснали „ Пеещи котенца “, които сега са ученици на НУМТИ „ Добрин Петков ” – Пловдив, АМТИИ „ Проф. Асен Диаманиев “, както и звезди на музикалното и танцово изкуство, свързани с креативния път на Невена Кючукова. Те ще поздравят дребните реализатори във връзка 25-та годишнина от учредяване на пловдивската вокална групировка.

Някои от някогашните ученици на Невена Кючукова, която повече от 50 години работи с малчугани и твори за тях, не престават да се занимават с музика, пеят и свирят на разнообразни музикални принадлежности в Англия, Германия, Италия, Испания, Австрия, Швейцария и други страни по света. Те са концертмайстори, диригенти, оперни и поп реализатори.

Тази година е извънредно сполучлива за вокалистите на „ Пеещите котенца “. Сред звездните им изяви бе присъединяване в интернационалния арт конкурс „ Magia Italiana “ в Италия, oткъдето се завърнаха с 5 наградата. Те завоюваха златната купа и впечатлиха авторитетното жури с осъществявания на песни на италиански език, особено готови за интернационалния фестивал. Една от тях – „ Скачай на въже “ / “Saltarella con la corda ”/ направи своя дебют пред аудитория. Талантливите пловдивски деца демонстрираха неповторима театрална и техническа подготовка и бяха бурно приветствани от меломаните. На сцената в Дома на културата в неделя вокалистите от „ Пеещите котенца “ ще изпълнят три от песните, с които показаха Пловдив в Италия и завоюваха златни медали от влиятелния музикален конгрес.

На юбилейния концерт на „ Пеещите котенца “ ще могат да се видят доста песни, танци и занимания за най-малките. На сцената на Дома на културата „ Борис Христов “ прелестните дребни реализатори са подготвили изненади, с които ще зарадват меломаните. Детският театър ще се организира от 11 часа на 5 ноември 2023 година

„ Пеещите котенца “ е първата и единствена в Пловдивска област авторска вокална група за деца от 3 до 8 години. Тя е основана от Невена Кючукова, която е композирала над 150 детски песни, стихове, мюзикъли. Нейните ученици почтено показват Пловдив на национални и интернационалните състезания и са лауреати на повече от 100 награди. Децата от „ Пеещите котенца ” имат привилегията първи да извършват най-новите песни на композитора Невена Кючукова и да ги запишат в професионални звукозаписни студиа. Те се чакат с неспокойствие и от малчуганите в страната. Част от песните са включени в учебници и пособия за предучилищна и начална възраст на издателства „ Просвета “ и „ Булвест 2000 “.

За приноса си в музиката, за откриването на млади гении, за приобщаването на деца към изкуството, за дългогодишния си професионален опит Невена Кючукова е приета от Съюза на композиторите в България, от преподаватели от АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “ – Пловдив, НМА „ Панчо Владигеров “ – София, ПУ „ Паисий Хилендарски “, Бургаски свободен университет. Носител е на голям брой оценки. Последното е от Италия, където бе удостоена с приз „ Grande Maestro “ като композитор, текстописец и началник на ДВГ „ Пеещите котенца “ от интернационалното жури на арт фестивала “Magia Italiana ”.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР