Двете тектонски плочи - Анадолската и Арабската се разминават на

...
Двете тектонски плочи - Анадолската и Арабската се разминават на
Коментари Харесай

Защо земетресението в Турция е толкова опустошително?

Двете тектонски плочи - Анадолската и Арабската се разминават на това място

Какво е предизвикало земетресението в Турция и за какво е толкоз опустошително? Геофизичката Шарлоте Кравчик скицира пред АРД географските особености и изяснява за какво е толкоз мъчно да се предскажат земетресенията в Турция, предава.

Двете тектонски плочи, Анадолската и Арабската, които се разминават на това място с по към два сантиметра годишно, са предизвикали последните опустошителни трусове в Турция, споделя пред АРД геофизичката Шарлоте Кравчик от Потсдам. И по-точно: земята стартира да се тресе, когато това отмерено придвижване на плочите по някаква причина бъде възпрепятствано. В подобен случай се натрупва тектонично напрежение, което провокира земетресение, когато доближи до сериозната точка.

Къде, за какво и по какъв начин

Нека да напомним, че Арабската тектонска плоча е една от трите огромни плочи, които през последните епохи се движат на север, към Евразийката плоча. Другите две са Африканската и Индийската. Последните опустошителни трусове в Турция се случиха над разлома сред въпросната Арабска плоча и Анадолската микроплоча. Според геофизичката Шарлоте Кравчик от близо 900 години над този разлом е релативно умерено.

Шарлоте Кравчик напомня, че настоящето разрушително земетресение в Турция се е случило на 10-15 километра под земната повърхнина, което изяснява големите вреди. Такива земетресения на 50 или 100 километра дълбочина биха били усетени, само че никога не биха нанесли сходни вреди, споделя геофизичката пред АРД.

" Всички ние мечтаем някой ден да можем по-добре да предвиждаме вероятността от трусове - и правим трескава изследователска активност ", споделя Кравчик. Геофизичката разяснява, че с цел да се разработят системи за ранно предупреждаване, е належащо добре да се опознаят предшестващите явления от тектоничен темперамент в съответния район. Така да вземем за пример в случай че в един район се следят многочислени дребни земетресения, които последователно зачестяват, това може да бъде индикация за иден сериозен земетръс, счита геофизичката. За задачата обаче е належащо дългогодишно наблюдаване и положително познаване на присъщите особености в този район.

Белите петна

Шарлоте Кравчик признава, че в измерванията на сеизмолозите има бели петна. Един от методите те да бъдат запълнени е потреблението на подземните оптични кабели като сеизмологични датчици, изяснява тя пред АРД. " Ако съумеем да събираме такива данни на огромни дистанции, ще можем да запълним част от празнините в измерванията си. А това пък ще ни помогне да преценяме дали един феномен е сериозен, дали е предвестител на нещо по-голямо или пък е обикновено събитие ", споделя геофизичката.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР