Двете поражения на Рафаел Надал и едното на Стефанос Циципас

...
Двете поражения на Рафаел Надал и едното на Стефанос Циципас
Коментари Харесай

Карлос Алкарас – най-младият тенисист, завършил годината като №1


Двете провали на Рафаел Надал и едното на Стефанос Циципас на Nitto ATP Finals значат, че Карлос Алкарас сигурно ще приключи годината като №1 в класирането.

Испанецът се трансформира в най-младия играч, който остава на върха до края на сезон, в историята на ранглистата. На 19 години и 214 дни (на 5 декември) той ще изпревари Лейтън Хюит, който досега държеше водачеството със своите 20 години и 275 дни през 2001 година

Алкарас стартира 2022 като №32, само че последователно си проправи път до челната позиция, като я зае след края на US Open на 12 септември – най-големият скок до първото място.

Карлитос е 18-ия тенисист, който приключва година като №1 и първият отвън Голямата четворка (Джокович 7 пъти, Федерер 5, Надал 5 и Мъри веднъж) от Анди Родик, който го стори през 2003 година. Той е и вторият представител на страната си, който може да се похвали с това достижение след Рафа, който го направи през 2008, 2010, 2013, 2017 и 2019.

След триумфа си на NextGen ATP Finals през 2021, Алкарас надгради рано през сегашния сезон, трансформирайки се в най-младия ATP 500 първенец в Рио. Бързо последва и първата Мастърс купа в Маями.

Тийнейджърът добави и трофея в Мадрид, където се оправи с Надал, Джокович и тогавашния №3 Александър Зверев в поредни мачове, с цел да стигне до оценката.

Най-доброто за него обаче занапред предстоеше – той се трансформира в най-младия първенец от Големия шлем на сингъл от Рафаел Надал през 2005, покорявайки US Open.

Той приключва годината с баланс 57-13, пет трофеи и 9 победи в 14 конфликта с съперници от топ 10. Контузия му попречи да дебютира на Nitto ATP Finals, само че наподобява несъмнено, че рано или късно ще го забележим и на тази сцена.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР