Двете институции предоставят подробна информация за ползите от въвеждането на

...
Двете институции предоставят подробна информация за ползите от въвеждането на
Коментари Харесай

БНБ и Министерството на финансите отговориха на въпроси за еврото

Двете институции дават подробна информация за изгодите от въвеждането на единната валута евро

Интернет страницата за еврото, която ще стартира да работи от края на март 2023 година, ще бъде главен институционален канал за информиране на жителите и бизнеса за въвеждането на еврото в България, съобщи БГНЕС, базирайки се на информация на Българска народна банка.

Централната ни банка и Министерството на финансите разгласиха на уеб страниците си въпроси и отговори за еврото. Двете институции дават подробна информация за изгодите от въвеждането на единната валута.

Пълната и най-вярна информация може да бъде открита на интернет страницата за еврото, която се чака да проработи в края на март.

На нея ще се разгласява информация за:

• Ползи от въвеждане на еврото;

• Полезна практическа информация, включително времеви интервали и способи за обмяна на валута и двойно означение на цените, промени за жителите и за бизнеса;

• Външен тип и защитни детайли на евробанкнотите и монетите;

• Добри практики и опит на други страни, въвели еврото;

• Документи, регламентиращи процеса по въвеждане на еврото: Националния проект, Закона за въвеждане на еврото, насоки/препоръки, свързани с приемането на еврото в разнообразни браншове и други

Информация ще може да се получи и на специфична безвъзмездна телефонна линия, която ще бъде разкрита по-късно. Предвижда се да бъде създадено и мобилно приложение. Неговата функционалност ще бъде да осведоми и да даде опция за пресмятане на цената на артикули и услуги от левове в евро и назад.

За положителното информиране на жителите и бизнеса по отношение на въвеждането на еврото ще бъде извършена всеобхватна информационна акция. Ще бъдат употребявани разнообразни канали за информиране на обществото: ТВ канали, радио, обществените мрежи, онлайн и печатни медии и други

По какъв курс ще се обменят левовете в евро след въвеждането на еврото в България?

Замяната на лв. с евро ще стане по настоящия курс 1,95583 лева за 1 евро. Ангажиментът на българските управляващи страната ни да се причисли към еврозоната само със настоящия закрепен курс е доказан както в Националния проект за въвеждане на еврото в Република България, признат от Министерския съвет през месец май 2022 година, по този начин и в Решението на Народното събрание от 27 октомври 2022 година

Какво значи превалутиране от левове в евро?

Превалутирането значи физически продан на левове в брой за евро и преизчисление на цените, депозитите, заемите, финансовите принадлежности и другите балансови позиции от левове в евро. Превалутирането ще се прави посредством използването на неотменимо закрепения валутен курс от 1,95583 лв. за 1 евро, който ще бъде доказан с изменение на Регламент (ЕО) № 2866/98 на Съвета от 31 декември 1998 година по отношение на валутните курсове към еврото на валутите на страните членки, които одобряват еврото.

Превалутирането на цени и парични единици от левове в евро ще се извърши посредством използване на цялостния дигитален размер на закрепения курс на превръщане, т.е. потребление на всичките пет знака след десетичната запетая. Получената сума ще се закръглява до два знака след десетичната запетая въз основата на третия знак след десетичната запетая в сходство със следното математическо предписание за закръгляване:

1. когато третият знак след десетичната запетая е по-малък от пет, вторият знак след десетичната запетая остава непроменен;

2. когато третият знак след десетичната запетая е еднакъв или по-голям от пет, вторият знак след десетичната запетая се усилва с едно.

Не се позволява преизчисляване на цени при курс, друг от закрепения обменен курс. Няма да се позволява налагането на спомагателни такси и комисиони за преизчисляването върху потребителите.

Как ще се превалутират сметките от левове в евро?

От датата на участие на България в еврозоната всички типове сметки: разплащателни сметки, депозитни сметки, настоящи бюджетни сметки, спестовни сметки, набирателни сметки, ликвидационни сметки и други сметки в локални банки, както и платежни сметки при други снабдители на платежни услуги (платежни институции и сдружения за електронни пари), ще бъдат еднократно, автоматизирано и гратис превалутирани в евро. За тези сметки няма да работи временен интервал. Това значи, че още от първия ден на приемане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от левовите си сметки единствено евро, без значение дали тегленето ще става посредством АТМ/ПОС устройство или в офис на доставчика на платежни услуги (банка, платежна институция или сдружение за електронни пари). Това е един бърз и комфортен метод за подмяна на левовете с евро без специфичен ангажимент за самия титуляр на сметката. От първия ден на въвеждането на еврото безкасовите заплащания ще се правят единствено в евро.

С въвеждането на еврото левът незабавно ли престава да бъде законно платежно средство?

През първия един месец от датата на въвеждането на единната европейска валута в Република България левът и еврото ще бъдат в обращение по едно и също време, като и двете валути ще бъдат със статут на законно платежно средство. След приключването на този един месец еврото ще остане единственото законно платежно средство в България.

Едномесечният временен интервал ще спомогне да се обезпечи еволюционен преход към новата валута. През този един месец жителите ще могат да заплащат и в двете валути в комерсиалните обекти и центровете за услуги. От друга страна, търговците би трябвало да връщат рестото на клиентите си извънредно в евро в случай че не могат да го създадат от на практика съображения. Така на процедура част от левовете в обращение ще бъдат обменени посредством търговците и лицата, предоставящи услуги, като по този метод ще се обезпечи още един обменен канал за българските жители. Същевременно в осъществяване на Регламент (ЕО) № 974/98 на Съвета от 3 май 1998 година по отношение на въвеждането на еврото ще бъде признато предписание, съгласно което в този временен интервал търговецът може да не приема повече от 50 броя монети в левове и стотинки в границите на една трансакция с купувача.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР