Двете американски централи от комплекса Марица изток са поискали три

...
Двете американски централи от комплекса Марица изток са поискали три
Коментари Харесай

Американските ТЕЦ искат три месеца за анализ на офертата за разваляне на договорите им

Двете американски централи от комплекса " Марица изток " са поискали три месеца, с цел да се срещнат с препоръчаната от Министерството на енергетиката методология за повреждане на дълготрайните им контракти за изкупуване на ток. Това заяви изпълнителният шеф на " Българския енергиен холдинг " Петьо Иванов пред публицисти в понеделник.

" Има методология, която е утвърдена кардинално от Европейската комисия. Инвестициите се правят оценка на каква стойност са, до каква степен са изплатени, предоставени на двете централи. Те си вършат личните разбори, поискали са належащо време, в което да проучват това и надлежно чакаме противоположна връзка от тях. Всичко зависи по кое време те ще са подготвени със личния разбор и до каква степен са допустими параметрите, които са им предоставени от нашите консултанти ", изясни той.

" Много е значимо в положителни партньорски връзки, каквито сме имали с сътрудниците от американските централи, да се водят по един изкусен и стопански преференциален метод за двете страни тези договаряния, с цел да бъде реализиран консенсус и за двете страни и естествено най-хубавото за българските потребители ", добави зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков.

Миналия петък стана ясно, че страната към този момент е отправила своето предложение за повреждане на 15-годишните контракти с " Ей И Ес " и " КонтурГлобал " за изкупуване на техния ток на преференциални цени и методиката, по която да се изчислят невъзстановяемите за двете компании разноски и дължимата от страната отплата за предварителното анулиране на контрактите. Механизмът за компенсацията е утвърден от Европейската комисията,която също изрази подготвеност да спомага на българската страна в договарянията за преустановяване на договорите и извеждането на двете въглищни централи на свободния пазар.

В момента те създават към 20 на 100 от потреблението на ток в страната, по данни на Централното диспечерско ръководство, и през годините са посочени дружно с ВЕИ-централите като дежурните виновници за високите цени на електрическата енергия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР