Две трети от 10-годишните ученици в света не разбират прости

...
Две трети от 10-годишните ученици в света не разбират прости
Коментари Харесай

УНИЦЕФ: Две трети от 10-годишните ученици в света не разбират прости писмени текстове

Две трети от 10-годишните възпитаници в света не схващат елементарни писмени текстове.  За това сигнализира УНИЦЕФ, написа " Нова телевизия ".

Статистиката обгръща интервала след пандемията, като специалисти я свързват точно с годините на отдалечено образование.  От УНИЦЕФ предизвестяват - следствията от ограничаващите ограничения поради COVID-19 при децата занапред стартират да се демонстрират в техните умения.

“За България - едно от осем деца на възраст края на четвърти клас, десетгодишна възраст, имат провокации с тази по този начин наречена четивна просветеност ”, съобщи Мария Янкова, шеф на стратегия “Образование ”, УНИЦЕФ.

Недостигът на сходни умения се назовава “образователна беднотия ”. Тя понижава базовите им качества. “Това неумение да схващат елементарен текст понижава също резултатите по математика, тъй като когато дете не може да разбере смисъла на задачата, то няма по какъв начин да я реши ”, акцентира Янкова.

Учители споделят, че пандемията е била предизвикателство за образователния развой, само че постоянно има метод да се стимулират децата да четат. “Книгата би трябвало да се презентира по някакъв метод, да се откри тази книга, която е най-интересна на детето. Трябва да откри единствено себе си в книгите и тогава в действителност се отваря към този момент по-широк небосвод за тези деца ”, безапелационна е Адриана Апостолова,начален преподавател в 119 СУ.

А доста деца навръх 10 години са безапелационни - четенето е обичано тяхно занятие.

“Много обичам книгите на Иван Вазов и неговите стихотворения ”, показва Яна, която е в четвърти клас.   “Харесва ми най-вече историята, когато книгата като че ли те гълтам ”, споделя Виктория. А Стефан твърди, че: “Все едно се усещам в книгата, не помня за всичко към мен ”.

В сянката на тази статистика, от УНИЦЕФ работят по акция “Искам да изучавам ”, която се бори желанията на децата за образованието им да бъдат изпълнени. А българката Мария Александрова стана единствената от Европа, взела участие в полемиката с генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш. Тя се застъпи за правата на децата с увреждания.

“Всяко дете с увреждане би трябвало да има опцията да доближи цялостния си капацитет. За да са сигурни, че това ще се случи, държавните управления би трябвало да работят ”, безапелационна е Мария Александрова, покровител на УНИЦЕФ за приобщаващо обучение.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР