Две споразумения в енергийния сектор бяха подписани по време на

...
Две споразумения в енергийния сектор бяха подписани по време на
Коментари Харесай

България и Македония подписаха за газова връзка и общи търгове на електро-капацитет


Две съглашения в енергийния бранш бяха подписани по време на първото взаимно съвещание на държавните управления на България и Македония в Струмица в четврътък.

От началото на 2018 година започват взаимни търгове за систематизиране на преносни потенциали сред електроенергийните оператори на двете страни. Това планува съглашение сред българския Електроенергиен систематичен оператор /ЕСО/ и македонския електроенергиен оператор МЕПСО. Наскоро министърът на енергетиката Теменужка Петкова дефинира това съглашение като първа значима крачка към развиването на районния пазар на електрическа енергия.

Използването на обща платформа ще улесни всички участници в търговията на ток. С новите тръжни процедури търговците от Македония ще вземат участие взаимно с българските си сътрудници на дневните търгове, които ЕСО ще организира от името на двата оператора. Провеждането на взаимни търгове на българо-македонската граница ще докара до растеж на търгуваната електрическа енергия в района и ще увеличи ликвидността на националните енергийни тържища.

Общите тръжни процедури са наложителна мярка за обединяване на енергийните тържища на Западните Балкани и в Югоизточна Европа.

Българският газопреносен оператор „ Булгартрансгаз “ пък подписа съглашение с Акционерното сдружение за осъществяване на енергийни действия Македонски енергийни запаси „ МЕР АД Скопие “. Документът урежда опциите и изискванията за осъществяване на предпроектно изследване за създаване на нова газова междусистемна връзка. С това съглашение се извършва подписаният меморандум сред Министерствата на енергетиката на България и Министерството на стопанската система на Македония от 1-ви август тази година за съдействие в региона на природния газ.

България обезпечава благонадежден транспорт на съветски природен газ за Македония по газопровода Дупница-Скопие в продължение на 20 години. Предвиденото предпроектно изследване ще оцени съществуващата нужната нова инфраструктура на територията на двете страни. При изследването на направления за създаване на нова междусистемна газова връзка България-Македония ще бъде взето поради развиването на газопроводите Гърция-България и Турция-България, както и реализацията на концепцията за газоразпределителен център „ Балкан “, съобщи БГНЕС.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР