Две събития, посветени на най-стария културен институт в страната –

...
Две събития, посветени на най-стария културен институт в страната –
Коментари Харесай

Празник на читалищата в събота

Две събития, отдадени на най-стария културен институт в страната – читалищата – ще се проведат в събота, 25 юни, в Разград.

Читалищният фестивал ще е под надпис „ Читалищата – живото завещание на България “, а част от него ще е и Регионалният обзор селекция за Националния събор на българското национално творчество „ Копривщица – 2022 “. Фестивалният ден се провежда от Община Разград и РЕКИЦ “Читалища “, а районният обзор селекция – със съдействието на Областния шеф на Област Разград.

Това ще е второ издание на фестивала „ Читалищата – живото завещание на България “ след огромния интерес към събитието предходната година. Тогава той се организира на територията на Археологическия резерват „ Абритус “, а тази година ще е на друго обичано за разградчани място – Градския парк.

Откриването на фестивала е от 10,30 ч. на сцена „ Ронда “. След формалните приветствия стартира Регионалният обзор селекция за Националния събор на българското национално творчество „ Копривщица – 2022 “. Заявки за присъединяване в него са подали 227 участника – 17 състава и 8 самостоятелни реализатори от пет от седемте лудогорски общини – Разград, Кубрат, Исперих, Лозница и Цар Калоян. Няма ограничавания за броя на съставите, които ще показват Лудогорието на събора на 5-7 август, жури ще дефинира кои от участниците дават отговор на критериите за присъединяване в националния събор. Председател на журито е доцент доктор Анна Щърбанова от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българска академия на науките, а членове: етнологът и зам.-директор на РИМ-Разград Даниела Ганчева и хореографът Здравко Вутов. Сред главните условия е участниците да показват достоверен, а не обработен фолклор. В взаимозависимост от жанра, който показват, имат времево ограничаване за осъществяването си – от 2 до 15 минути. Участниците може да показват: обичайно пеене, обичайно свирене, хора и игри, обреди и традиции, описване, детски игри, проявление на обичайни костюми.

След като приключат осъществяванията на участниците в Регионалния обзор селекция, журито ще се отдръпна на съвещание, с цел да дефинира позволените до националния събор, читалищният празник на „ Ронда “ обаче продължава.

Във фестивалната стратегия „ Читалищата – живото завещание на България “ вземат участие над 200 реализатори – 22 състава и 4 самостоятелни реализатори от седемте общини в Разградска област. Те ще показват обработен български фолклор, обработен и достоверен турски фолклор, както и модерни песни и танци. Участниците са повече от предходната година, задачата на събитието е да се трансформира в обичаен конгрес, на който читалищата да показват съществени моменти от работата си през годината.

Според предварителната стратегия тази част от фестивалната стратегия стартира в 13,40 ч., ще продължи до към 17,00 ч.

През целия ден представители на шест читалища ще образоват искащи да придобият нови умения в разнообразни занаяти в самостоятелен работилнички покрай сцената на фестивала. Това са: НЧ “Просвета 1882 “-Гецово с „ Живото човешко богатство “ Николинка Ангелова и неповторимите шевици, които тя изработва; НЧ “Делиорман-2014 “-Разград; НЧ “Слънчев лъч 1902 “-Островче “, НЧ “Просвета 1871 “-Благоево, НЧ “Съзнание 1963 “-Просторно и НЧ “Съгласие 1891 “-Осенец “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР