Две помпени станции на петролопровода "Изток-запад" в Саудитска Арабия са

...
Две помпени станции на петролопровода "Изток-запад" в Саудитска Арабия са
Коментари Харесай

Йеменски хуси атакуваха с дронове ключов саудитски нефтопровод

Две помпени станции на петролопровода "Изток-запад " в Саудитска Арабия са били нападнати от дронове, натоварени с експлозиви. Това заяви през днешния ден саудитският министър на енегетиката Халид ал Фалих, който окачестви офанзивите като "терористичен акт " против международните доставки на нефт, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

В изказването на Фалих, публикувано от Саудитската организация по печата, се споделя, че добивът на нефт и производството на петролни артикули в кралството продължава без усложнения. Но държавната петролна компания е прекратила подаването на суровината по засегнатия водопровод, до момента в който не бъде направена оценка на повредите и те не бъдат отстранени.

Според известие на саудитските служби за сигурност атакуваните петролни станции са в Ал Дудами и Атиф, в региона на столицата Рияд. Петролопроводът "Изток-запад " свързва Източната провинция (Аш Шаркия) с пристанището Янбу на Червено море.

АП отбелязва, че вестта за двете офанзиви е била предшествана от изказване на йеменските шиитски бунтовници, че са направили офанзиви против Саудитска Арабия. Близката до бунтовниците хуси телевизия "Масира " заяви, че техни дронове са нападнали "жизнено значими саудитски съоръжения ". Йеменските бунтовници декларират, че офанзивите са обръщение към Рияд да спре "агресията ".

"Ударите по витални съоръжения на Саудитска Арабия са отговор на агресорите, които не престават да реализират геноцид и да държат под блокада йеменския народ ", написа в "Туитър " представителят на придвижването "Ансар Аллах " Мохамед Абдулсалам.

Саудитска Арабия от четири години оглавява интернационална военна коалиция, която поддържа интернационално приетото държавно управление на Йемен в боевете с хусите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР