Две нови кръгови кръстовища планираме да започнем в Смолян през

...
Две нови кръгови кръстовища планираме да започнем в Смолян през
Коментари Харесай

Две кръгови кръстовища планират в Смолян, за ново строителство нямат хоризонт

Две нови кръгови кръстовища планираме да стартираме в Смолян през март месец. Едното ще е на Енергото, където се събират улиците „ Наталия “ и „ Родопи “. Другото ще е до църквата „ Св. Висарион Смоленски " и изхода от Дълбокото дере, с цел да се „ обере “ проблематичният ляв завой пред пощата. Планирана за ремонт е и улица „ Перелик “ – от Варненския свободен университет до музея и галерията, съобщи пред публицисти кметът на общината Николай Мелемов. Той посочи, че плановете в този момент минават през експертен съвет и има финансиране за тях.

За друго ново строителство обаче локалната администрация не вижда небосвод. Причината за това е, че остарелият програмен интервал за осъществяване на европейски планове завършва, а новият не е почнал. Така се задават сред 2 и 3 нулеви години за европейско финансиране. Проблемът касае освен община Смолян, а всички общини в България.
Смолянчани роптаят, че санкцията за изподраскана нова спирка е единствено 100 лв.
Криминалисти от РУ–Смолян откриха причинителя на вандалската демонстрация върху лика на художника Анастас Стайков, оповестиха от полиц...
Прочети повече
По думите на кмета плануваното кръгово кръстовище до Горското е част републиканската пътна мрежа и за него ще разчитат на страната. На държавно финансиране ще разчитат също и за последния стадий от околовръстното в посока Мадан-Рудозем.

Той посочи, че изпълнителят е изискал да приключи контракта за градеж на обществени жилища, тъй като строителството се е оскъпило с 1,1 млн. лв.. В хода на осъществяването още от началото се наложило ново сондиране и препроектиране, а на контрактуваната цена той не би могъл да приключи обекта. Сега локалната администрация е в договаряния с ръководещия орган на Оперативна програма „ Региони в напредък “ за дофинансиране или да преминат към различен вид – ремонт на съществуваща постройка, а не ново строителство, каквото беше до момента планувано.

От общината допълниха, че договорът е преустановен по взаимно единодушие, защото обосновката на изпълнителя е счетена за обоснована.

„ Проблемът е сериозен. Радвам се, че успяхме да приключим санирането на 12-те жилищни блока. Сега работим по обновяването на планетариума. За ново строителство в действителност е мъчно да приказваме. В последните години изпълнихме много планове - ПМГ, спортната зала до нея, улици, надлези и други Сега нови планове не можем да назовем с ясни имена, тъй като нямаме небосвод. Хората виждат инфлацията, само че споделят: " Искаме си придобивките ", сподели зам.-кметът Марин Захариев.
Ще проектират трета лента сред Асеновград и Смолян
В програмата на АПИ за 2022 година е планувано да бъде оповестена социална поръчка с предмет " Изработване на механически план за изграждан...
Прочети повече
Според него хората с право желаят площадка, спортна зала, велоалея, нова инфраструктура. „ Но това, което е останало като финансиране, е единствено разпореждане от страната - за бул. " България ", кръгово кръстовище и други В 2022 година ще ги осъществяваме, само че оттам-нататък нямаме небосвод “, акцентира Захариев.

Инж. Марияна Цекова, зам.-кмет по строителството, заяви, че следва оповестяване на социална поръчка за ремонт на улици, само че с отпуснатите пари ще се направи доста по-малко от предстоящото.

„ Всички строителни материали са извънредно поскъпнали. Тепърва ни следва да обявим социална поръчка. Направихме относителен разбор с миналата, която отново беше за ремонт на пътища и улици. Един път и половина е повишаването към сегашния миг на доставките за материали. Минималната работна заплата и човекочасовете също са нараснали. Знаете, че в строителството работните заплати са високи и услугата, която ние ще възложим, ще е много по-скъпа. Условно, в случай че сме правили ремонт на 20 км, в този момент със същите средства ще ремонтираме най-много 7-8 км улици и пътища. Съжалявам доста, че го споделям, само че няма по какъв начин да го контролираме това нещо. Получихме дотация от страната за ремонт, само че тя е извънредно незадоволителна “, уточни Цекова.  

В същото време приходите от продажби и наем на общинско имущество по думите й са на доста ниски стойности.   

Още от СМОЛЯН:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР