Две награди спечелиха българските участници на Европейския конкурс за млади

...
Две награди спечелиха българските участници на Европейския конкурс за млади
Коментари Харесай

Две награди за България от Европейския конкурс за млади изследовател

Две награди завоюваха българските участници на Европейския конкурс за млади откриватели EUCYS 2019 година, на който България беше хазаин за пръв път. Звездин Бесарабов, който сътвори блокчейн приложение за по-достъпно създаване и потребление на изкуствен интелект, получи опция да взе участие в Младежкото научно експо в Люксембург. Разработката му беше определена поради предприемаческата й устременост. Андрей Гиздов ще бъде специфичен посетител на събитие, проведено от Съвместния научно-изследователски център. На състезанието младежът се показа с план на логаритъм за оценка на степента на зарастване на костните шевове, който може да се употребява в антропологията и патоанатомията.

Лауреати на европейското съревнование, в което се включиха представители на 40 страни, станаха ирландецът Адам Кели, датчанинът Магнус Одерсхеде, германците Алекс Короценцев и Феликс Кристиан Зевинг, както и американците Лео Ли Такемару и Пууджан Пандя. Те получиха по 7000 евро от Европейската комисия, а премиите им бяха връчени от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Адам Кели впечатли журито с план за усъвършенстване на симулацията на квантовите схеми. Магнус Одерсхеде показа нов тип геометрия на върха на крилата на самолетите, която е с повече преимущества от употребяваните сега. Алекс Короценцев и Феликс Кристиан Зевинг предложиха „ ховърборд “ – устройство, позволяващо постоянна магнитна левитация над железна плоча с помощта на четири въртящи се магнитни диска. Проектът им към този момент е задоволително напреднал и е допустимо в близко бъдеще двамата да създадат поръчка за патент. Лео Ли Такемару и Пууджан Пандя разпознават протеин CCDC11. С него може да се основат нови лечения против вируса на ХИВ. Протеинът липсва в множеството тъкани на човек в зрелост, само че играе роля при разпространяването на ХИВ.

Според министър Вълчев тези разработки могат да са утрешните решения за по-добър живот на милиони жители. „ През последните четири дни България предложи освен домакинство на Европейския конкурс за млади откриватели, само че и почерпи от иновативността, концепциите, дързостта и любознанието на младежите към науките. При откриването на състезанието комисарят по цифрова стопанска система и цифрово общество Мария Габриел сподели, че 30% от най-хубавите проучвания се вършат в Европа. Вярвам, че с общите старания – на политиките, които сме избрали да следваме, и на вашите хрумвания, можем да реализираме още по-добри резултати ”, сподели министърът. Той прикани учениците и студентите да бъдат дейни и непрекъснати, а след време да предадат опита си на младите генерации. „ Това е симбиозата на обучение и науката, която движи света в последните епохи “, акцентира Красимир Вълчев.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР