Две жалби спират поръчка за доставка на ПЕТ–КТ, ултра модерна

...
Две жалби спират поръчка за доставка на ПЕТ–КТ, ултра модерна
Коментари Харесай

Блокират покупка на ултра модерна апаратура за диагностика на рак

Две тъжби стопират поръчка за доставка на ПЕТ–КТ, ултра съвременна инсталация за диагностика на ракови болести. Прогнозната стойност на доставката е 4,2 млн. лева без Данък добавена стойност. Обявена е от Университетската профилирана болница за интензивно лекуване по онкология (УСБАЛО) – София.
Жалбите против решението за разкриване на процедурата са подадени в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и по тях е иницииран развой.
Бегъл обзор на компаниите жалбоподатели сочи, че те са заинтригувани лица, защото в предмета им на активност има доставка и поддръжка на здравна инсталация. Това значи, че ще бъде стартирано произвеждане, а поръчката за незнайно време ще бъде блокирана.
Поръчката е стартирана на 28 февруари. Първа недоволство против нея е подала компанията „ Сименс Хелткеър “ ЕООД, чиято еднолична благосъстоятелност е холандската компания „ СИМЕНС ХЕЛТИНИЪРС ХОЛДИНГ III БИ.ВИ “
В края на предходната седмица е подадена втора тъжба. Тя е от сдружението " С & Т БЪЛГАРИЯ " – еднолична благосъстоятелност на „ С & Т СЕЕ ХОЛДИНГ ООД “ – Словакия.
ПЕТ-КТ е най-модерният изразителен способ при диагностика на онкологични болести. Хибридното проучване дава опция да се получи по едно и също време функционален и анатомичен облик на цялото тяло и се прави с радиофармацевтици. Благодарение на детайлното и тъкмо проучване медицинските експерти могат да назначат най-точното и уместно лекуване и в следствие да проследят резултата от него, написа профилираният уебсайт medikalnews.bg.
Диагностиката с този тип уред е извънредно подобаваща при тумори на белия дроб, стомашно-чревния тракт, яйчници, матката, гърдата, главата и шията, лимфоми, меланоми и други При към този момент потвърдено онкологично заболяване експертите елементарно могат да дефинират точното му разпространяване.
Средствата за обезпечаването на апарата са предоставени от Министерство на здравеопазването. Те възлизат на 5 млн. лева
По проект монтирането на модерната техника в УСБАЛО би трябвало да завърши до края на тази година. " До есента в лечебното заведение ще отвори порти и изцяло нова Клиника по здравна онкология (химиотерапия). В УСБАЛО действа и неповторим уред за лъчелечение – томотерапия. Всичко това способства за оказването на сложна, качествена и налична здравна помощ на пациентите с онкологични болести в страната ", написа още medikalnews.bg.
В поръчката е включена доставка, адаптиране на помещение, монтаж и инсталиране на позитронна емисионна томография (ПЕТ-КТ). Ангажимент на доставчика ще е да вкара апаратурата в употреба, да образова личен състав и да я обслужва в гаранционния период. Освен всичко това би трябвало да се достави и спомагателна инсталация към главната – автоматизирана мобилна система за калибрирано инжектиране на радиофармацевтици.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР