Две големи промени се случиха в България през 2022 година.Една

...
Две големи промени се случиха в България през 2022 година.Една
Коментари Харесай

Димитър Ганев, Тренд: През 2023 г. ще бъде съставено редовно експертно правителство

Две огромни промени се случиха в България през 2022 година.

Една трета от българското общество отдръпна позитивното си отношение по отношение на Русия, а това е една огромна промяна, тъй като България постоянно се е смятала по-скоро русофилска нация.

Другата смяна е завръщането на обществената проблематика като съществена поради високите цени и инфлацията.

2023 година ще продължи да бъде доминирана от обществения проблем. Това съобщи в изявление за БГНЕС политологът от „ Тренд “ Димитър Ганев.

Той счита, че през 2023 година ще бъде формирано постоянно държавно управление, само че то ще бъде по-скоро експертно и програмно вид това на проф. Николай Габровски, в сравнение с коалиция от вида на тройната на Сергей Станишев или четворната на Кирил Петков.

Според Ганев партиите, а не президентът са отговорни за едноличното ръководство в страната, тъй като са неспособни да реализират консенсус за лъчение на постоянен кабинет. Лошото е, че започваме да привикваме с това да ни ръководи държавно управление, което не е излъчено от Народното събрание.

„ Така политическата рецесия, в която се намираме може да избие в претенции за промяна на политическия модел. Ще има политически бизнесмени, които ще загряват на терена на промяна на политическия модел с президентска република “, уточни политологът.

През 2023 година ще бъде формирано постоянно държавно управление, само че не може да се каже с акуратност по кое време.

Според Ганев една от огромните спирачки за съставянето на постоянен кабинет е високата политическа цена, която би трябвало да бъде платена за него.

„ Ако „ Продължаваме промяната “ влязат в коалиция с ГЕРБ, ще би трябвало да платят доста висока цена, тъй като през последната половин година са се позиционирали като анти-ГЕРБ партия. Общо взето с това им се изчерпва политическото наличие.

Ако ГЕРБ направи коалиция с Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, тогава те ще платят висока цена “, сподели той и добави, че тази цена е изключително висока, тъй като се намираме в навечерието на локалните избори.

 

„ Представете си по какъв начин би изглеждала Политическа партия в коалиция с ГЕРБ преди локалния избор, и по какъв начин ГЕРБ ще наподобява в коалиция с Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи в навечерието на локални избори. Никой не желае да си го предизвиква. “

Димитър Ганев вижда и по-дълбоко пояснение за неналичието на съдействие сред ГЕРБ и Политическа партия.

„ Причината е в една от главните трансформации, които се случиха през 2022 година В българската политика изрично се оформиха два лагера. Единият е прогресистко-либерален, глобалистки. Електоралният му профил са хората, които живеят в столицата и огромните градове, това са най-вече младежи с по-високи приходи. В този лагер изрично са „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “.

Другият е по-консервативен, по-национален и по-локален. За него гласоподават хората в регионалните градове и по-малките обитаеми места. Това са хора на междинна възраст, със междинни приходи. Той се господства от ГЕРБ “, изясни политологът.

Според него това е форма на нормализация на политическия живот, тъй като това са и лагерите, които съществуват в Европа. Той е безапелационен, че е била ненормална обстановката, в която младите гласоподават за дясната партия, каквито бяха Съюз на демократичните сили, и ГЕРБ, а възрастните – за лявата партия Българска социалистическа партия.

„ Ляво-дясното разделяне, което имахме през последното десетилетие сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия, изцяло отстъпи мястото на това ново опълчване сред прогресистко-либерално-глобалисткия лагер на Политическа партия и Демократична България и по-консервативния на ГЕРБ “, съобщи Ганев.

По отношение на бъдещия кабинет, Ганев предвижда, че той ще стъпи върху определяна платформа, за която ще има явен консенсус в Народно събрание. Във външен проект тя ще включва западната ориентировка към Европейски Съюз и НАТО, твърдият ни ангажимент към тях, ясна дефинирана позиция по отношение на Украйна. Във вътрешен – приемането на еврото, преодоляването на обществената рецесия.

„ Правителството ще бъде с стеснен небосвод и ще бъде експертно-програмно. То ще бъде сходно на това, което предложи ГЕРБ с първия мандат на проф. Габровски. Нито една от партиите няма да бъде склонна да направи обичайната коалиция като тройната при Сергей Станишев или четворната на Кирил Петков, а точно ръководителят на най-голямата партия става министър председател, а ръководителите на по-малките – вицепремиери, ярките политически лица – министри. Няма това да е форматът “, съобщи Ганев.

Според него в България са се случили две основни промени през 2022 година

„ Първата е обвързвана с отношението към Русия. В България имаше три групи, които бяха сходни като тежест преди 24 февруари. Първата група беше на хора, които гледат изрично на Запад и не харесват Русия. Втората една трета гледат на Изток и харесват Русия и изрично не харесват Запада. Имаше и по средата една група, която споделяше, че ние сме част от Запада и имаха позитивно отношение към Русия. Тези три групи оформяха следното нещо: две трети харесваха Русия и две трети харесваха Запада. Промяната, която се случи през март незабавно след нашествието, е че междинната група отдръпна поддръжката си за Русия “, означи политологът от „ Тренд “.

Той акцентира, че това е огромна промяна, тъй като България е имала облика на русофилска нация. „ В момента поддръжката за Русия остава да лежи върху тази една трета, която са доста твърди русофили. Не мога да кажа дали това ще е трайна смяна в отношението към Русия, тъй като всичко ще зависи от изхода на войната, само че несъмнено това е една огромна смяна в обществото “, съобщи Ганев.

Втората огромна смяна, която се случи, е, че в България се върна обществената проблематика. „ Тя се завърна доста остро с помощта на високите цени и инфлацията. Социалният проблем е толкоз изострен, че той стърчи над всички останали проблеми. Той е 4-5 пъти по-голям от другите проблеми. 2023 година ще продължи да бъде доминирана от обществения проблем. Няма нито един уважаващ себе си икономист, който да твърди, че през 2023 година Европа ще бъде в положително икономическо здраве. Напротив чака се криза в огромните стопански системи, а България най-вероятно няма да означи растеж. И всичко това на фона на към момента неуспокояващата се инфлация “, съобщи Димитър Ганев, политолог от „ Тренд “.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР