Две години след пенсионирането на старите космически совалки, хубаво е

...
Две години след пенсионирането на старите космически совалки, хубаво е
Коментари Харесай

Новата совалка на САЩ “Дрийм Чейсър” полетя във въздуха – макар и все още не в свободен полет!

Две години след пенсионирането на старите галактически совалки, хубаво е да забележим нови крилати галактически кораби от този вид, които се издигат в небето!

На 22 август специфичен хеликоптер Erickson Air-Crane захвана тестов модел на новата галактическа совалка “Дрийм Чейсър ”. Така совалката прелетя разстояние, възлизащо на към пет километра, над сухото езерно легло в региона въз основата Едуардс на военновъздушните сили на Съединени американски щати. Максималното разстояние, на което “Дрийм Чейсър ” се издигна във височина, възлиза на към 4 километра. Совалката следваше предначертаната си траектория и е подготвена за идната порция проби, които включват свободен полет.

 Aug 2013 DC test flight

Тестовата совалка на Сиера Невада “Дрийм Чейсър ” беше издигната във въздуха чрез хеликоптер! Photo credit: NASA

“Днес за пръв път накарахме да полети изцяло функционална совалка “Дрийм Чейсър ”, и ние сме доста задоволени от резултатите ”, оповестява Марк Сирангело, вицепрезидент и началник на Космически системи към Сиера Невада Корпорейшън. “Нашият екип изобразява най-хубавото от съдействието сред държавно управление и промишленост. Ние работихме взаимно с НАСА, Драйден и Военновъздушните сили на Съединени американски щати с цел да достигнем този крайъгълен камък в нашата тестова стратегия. Ние горим от неспокойствие да забележим “Дрийм Чейсър ” да се приземява на същата писта, на която галактическите совалки в миналото са се приземявали, до момента в който продължим напред в създаването на идващото потомство машини за превоз на екипаж в космоса! ”

Корпорацията Сиера Невада е една от трите частни компании, която се бори за това астронавти на Съединени американски щати да летят още веднъж в космоса със лични транспортни машини. Другите две компании са СпейсЕкс и Боинг. СпейсЕкс към този момент изстрелва кораби към “Международната галактическа станция ”, които доставят потребен товар. Въпрос на време е някой ден с тях да полетят и хора.

Но от трите компании единствено Сиера Невада създава кораби с форма на аероплан – т.е. нови галактически совалки. Ако компанията успее, совалките някой ден ще бъдат изстрелвани в космоса благодарение на ракета – притежател “Атлас 5 ”.

Все още не се знае по кое време Съединени американски щати ще се откъсне от зависимостта на Русия да изпраща хора в космоса. За страдание политиката на Съединени американски щати в региона на космонавтиката в последни години е извънредно неприятна, а във връзка с пилотираната стратегия – недофинансирана. Частните корпорации не получават нужната обещана помощ. В същото време всяко отсрочване удължава интервала, в който американските астронавти ще летят на борда на “Союз ” – и. Може да се окаже, че до 2017 година Съединени американски щати към момента да нямат лични галактически кораби. Да се надяваме, че това няма да се случи.

Информация за тестванията на “Дрийм Чейсър ”: тук

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР