Две години след началото на войната на Русия в Украйна,

...
Две години след началото на войната на Русия в Украйна,
Коментари Харесай

Financial Times: ЕС е готов да даде право на държавите-членки едностранно да прекратяват вноса на руски газ

Две години след началото на войната на Русия в Украйна, Европейският съюз е подготвен да даде право на страните членки едностранно да приключват вноса на съветски газ, оповестява " Файненшъл Таймс ".

В план, до който финансовото издание е получило достъп, се планува всяка държава-членка да може да забрани на компании от Русия и Беларус да резервират потенциал в нейните газопроводи и терминали за полутечен природен газ.

Предложението дава опция на европейските енергийни компании да се отдръпват от договорите с съветски снабдители, без да се постанова да заплащат компенсации, са декларирали анонимни източници от Брюксел, представени от изданието.

Въпреки че 27-те страни от Европейски Съюз последователно понижават зависимостта си от съветската сила след нашествието в Украйна, към 10% от доставките нa синьо гориво, в това число полутечен природен газ, към момента идват от Русия.

Австрия и Унгария са измежду страните, които към момента разчитат в огромна степен на съветски доставки.

Вместо да постанова безапелационна възбрана върху вноса на суровина от Русия, което може да дестабилизира пазарите и на която се опълчиха страните, чиито други възможности за импорт са лимитирани, Еврокомисията се пробва да убеди европейските държавни управления да диверсифицират източниците си на гориво.

Новите текстове плануват държавите-членки да могат " отчасти или, когато е целесъобразно, изцяло да лимитират достъпа " до тяхната инфраструктура на газови оператори от Русия и Беларус.

В плана е записано,че това ще бъде допустимо за страните, " когато е належащо, с цел да защитят главните си ползи на сигурността “.

Европейската комисия цели Европейски Съюз да бъде свободен от съветските изкопаеми горива до 2027 година Според данните на Евростат, през третото тримесечие на 2023 година Русия е доставила към 12% от общия импорт на природен газ в Европейски Съюз.

" Файненшъл таймс " напомня, че от данните за август стана ясно, че Европейски Съюз внася рекордни размери охладено гориво от Русия, макар заложените цели за 2027 година

Данните за растеж на вноса на съветски полутечен природен газ през миналата година буди изключително безпокойствие, тъй като той обезпечава значим източник на средства за Москва и за нейните военни старания против Украйна.

Изданието отбелязва, че Белгия и Испания, които имат огромни терминали за втечне газ са се трансформирали в най-големите вносители на съветски LNG след Китай тази година.

Нидерландия към този момент забрани новите контракти за прекачване на газ сред съветски ледоразбивачи, който пътуват до Арктика, и танкери, които транпсортират горивото до страни с по-умерен климат в Азия.

Според Белгия, Испания и Франция е мъчно фирмите да се се измъкнат от към този момент съществуващите контракти, позволиха вноса и реекспорта на съветски полутечен газ да продължи, отбелязва финансовото издание.

Други страни, в това число Германия, също употребяват полутечен природен газ, импортиран през други страни от Западна Европа.

Европейски Съюз предложи общността да удължи ограниченията, подхванати по време на газовата рецесия предходната година, с цел да стабилизира цените. Така търсенето на газ би трябвало да се понижи с 15%, което ще продължи да лимитира цените за още една година.

Удължаването би трябвало да бъде контрактувано от министрите на енергетиката на Европейски Съюз на 19 декември, само че може да бъде изпреварено от новото съглашение за вноса, в случай че страните-членки приложат ограниченията за спиране на съветските доставки.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР