Две години след избухването на пандемията глобалната икономика продължава своето

...
Две години след избухването на пандемията глобалната икономика продължава своето
Коментари Харесай

Кофас: Глобалното възстановяване продължава през 2022, но ни очаква неравен път

Две години след експлоадирането на пандемията световната стопанска система продължава своето възобновяване. Все още обаче е изправена пред съществени провокации. След затишието през третото тримесечие на 2021 година, Омикрон акцентира непредвидимостта на пандемията и извади на напред във времето един от главните фактори, които засягат възобновяване – нарушавания във веригата за доставки. Другият важен фактор е трайното отклоняване на инфлацията.

Поради по-леките ограничения от страна на държавните управления в някои европейски страни, резултатите върху стопанските системи не са изключително значими, само че към момента се следят отрицателни последици върху секторите на въздушния превоз, туризма, хотелиерството и ресторантьорството.

Нарушенията във веригата за доставки ще извървят още път

След като в началото беше наранена автомобилната промишленост, компликациите във веригата за доставки се разпространиха в множеството браншове от производството до структурите. Въпреки че специалистите не дават точна прогноза по кое време ще се върнем към равнищата отпреди пандемията, наподобява, че консенсусът за последователно облекчение от първата половина на 2022г. е прекомерно оптимистичен. Прекъсванията и дефицитът на материали евентуално ще продължат. Това е и повода специалистите на Кофас да понижат прогнозите си по отношение на нарастването на Брутният вътрешен продукт през 2022 година за страни от Европа, както и за Съединени американски щати и Китай.

Освен това, макар че възобновяване продължава, неплатежоспособността, която към момента е с ниски равнища - в това число в Съединените щати, Франция и Германия, последователно би следвало да нарасне през 2022 година, какъвто е казусът във Англия все още.

Основното терзание за всички стопански системи през 2022 година е инфлацията

С продължаващия скок на цените на стоките, подхранван от кратковременната пасивност на веригата за доставки и геополитическото напрежение, инфлацията се трансформира в главен риск за стопанските системи през 2022 година В момента тя се движи и от цените на промишлените артикули в доста стопански системи, защото фирмите трансферират нарастването на индустриалните разноски върху потребителските цени.

Норвегия записва най-високия търговски остатък в цялата си история, с помощта на дейния експорт на нефт и газ. Много африкански страни, даже засегнатите от въоръжени спорове и политически катаклизми, към момента се възползват от високите цени на силата, минералите, дървения материал и селскостопанските артикули.

В Съединени американски щати проблемите с инфлацията и предлагането понижиха инерцията на възобновяване. Докато растежът на Брутният вътрешен продукт се чака да остане постоянен през 2022 година (+3,7%), тези фактори ще продължат да оказват въздействие върху интензивността. През четвъртото тримесечие на 2021 година годишната инфлация доближи 7% - най-високото равнище от 40 години насам. В отговор на това Федералният запас на Съединени американски щати загатна за идно повишение на лихвите, което провокира стягане на паричната политика в някои разрастващи се страни.

В Европа спиранията във веригите за доставки, съчетани със мощното търсене, доведоха до по-високи цени на производител и сила. Германия претърпя най-високата си инфлация от над 30 години. Ситуацията е динамична и в останалата част от еврозоната: инфлацията остава умерена във Франция, до момента в който цените в Испания се покачват. Във Англия инфлацията се увеличи до 5,4% и по този начин Bank of England стана първата огромна централна банка, която покачва лихвения си % през декември 2021 година

Основният сюжет, който предвиждат специалистите на Кофас, включва близка до пиковата инфлация, която ще отслабне, защото цените на силата и веригата за доставки ще се облекчат през втората половина на годината.

" Рязкото повишаване на инфлационните опасности изостря обществения напън в разрастващите се страни, който към този момент беше заздравен от осезаемото неравноправие, обвързвано с пандемията. В Африка високите цени на силата и храните, които са съществена тежест за семействата, имат лимитирано ползване до степен, в която са спомогнали за увеличението на продоволствената неустановеност и бедността. Поради равнищата на обществения дълг, фискалната поддръжка на континента е мощно лимитирана, а безработицата в множеството страни е висока. Южна Африка, Алжир, Ангола, Мозамбик, Нигерия, ДРК, Зимбабве, Етиопия, Гвинея и Тунис са образци за страни, които изпитват възходящ обществен напън вследствие на рецесията ", разяснява Пламен Димитров, шеф на Кофас България.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР