Две фирми - ЛЪКА ГЕЙМ АД и СЪСТЕЙНАБЪЛ ЕНЕРДЖИ ЕАД

...
Две фирми - ЛЪКА ГЕЙМ АД и СЪСТЕЙНАБЪЛ ЕНЕРДЖИ ЕАД
Коментари Харесай

Сигнализират за застрашени природни местообитания в Айтоска планина

Две компании - " ЛЪКА ГЕЙМ " АД и " СЪСТЕЙНАБЪЛ ЕНЕРДЖИ " ЕАД са внесли капиталово предложение за изграждане на фотоволтаичен парк на територия от 140 хектара в предпазена зона " Айтоска планина ".

Изграждането на подобен тип паркове в Натура 2000 зони, оповестени по Директивата за естествените местообитания е строго забранено с решенията по екологичната оценка на Националния проект за деяние за силата от възобновими енергоизточници. Срокът на деяние на националния проект обаче изтече.

А до момента в който се одобри новият проект, се появи капиталовото предложение на " ЛЪКА ГЕЙМ " АД и " СЪСТЕЙНАБЪЛ ЕНЕРДЖИ " ЕАД. Българска фондация Биоразнообразие води дълга борба против построяването на слънчевия парк в предпазената зона " Айтоска планина ", но новият шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас още веднъж позволи за разглеждане документите по плана.

Срокът за изпращане на мнения и възражения против плана изтича напълно скоро - на 6 февруари.

Коалицията от неправителствени организации и цивилен групи " За да остане природа в България " поддържа построяването на фотоволтаични централи, само че отвън предпазени естествени местообитания.

Енергия или природа - това не е избор, който можем да си позволим да вършим!

Соларните съоръжения са различен източник за произвеждане на сила, който през последните години става все по-достъпен и желан от вложителите.

Технологията се смята за природощадяща и е един от одобряваните способи за битка с климатичните промени. За създаване на фотоволтаични съоръжения са нужни единствено панели, инфраструктура за предпазване и транспорт на ток, слънце и място. Много място! Това значи, че с цел да бъдат рентабилни тези съоръжения, е належащо да обзет огромни по повърхност територии. Ето за какво се построяват най-вече в пустеещи и неизползваеми селскостопански земи.

Когато обаче се построяват в скъпи за биологичното многообразие територии, спорът сред бизнеса и природозащитата е налице. Фотоволтаиците могат да унищожат огромни площи скъпи естествени територии.

Как се случва това? Панелите хвърлят сянка, която е непреодолима за растителните типове. Освен това нарушават водния режим - дъждовете не падат върху почвата, а върху панелите. След това водата се концентрира в избрани сектори, което спомага за ерозията на почвата. Животните също отбягват фотоволтаичните паркове и по този начин губят скъпи места за размножаване, търсене на храна и отмора по време на миграция и зимуване.

Смятаме, че е извънредно належащо обществото ни по-скоро да премине към потреблението главно на сила от възобновими източници.. Енергията, създадена от тях, ще може да се употребява на място, а остатъкът да се съхранява или продава в мрежата. ", споделят от коалиция " За да остане природа в България ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР