Двайсет съоръжения за подземни води в страната вече са оборудвани

...
Двайсет съоръжения за подземни води в страната вече са оборудвани
Коментари Харесай

С 20 сонди ще се изследва химическия състав на подземни води у нас

Двайсет уреди за подземни води в страната към този момент са оборудвани с мултипараметрични сонди за автоматизирано премерване на физико-химичните индикатори. 

Поставянето на сондите е финалният стадий от Дейност 3 по проект „ Подобряване мониторинга на химичното положение на подземните води “. Проектът е финансиран от Кохезионния фонд на Европейския съюз и с национални средства посредством Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година Бенефициент на плана е Изпълнителна организация по околна среда (ИАОС). Те ще бъдат експлоатирани от 14 ВиК сдружения на територията на цялата страна. 

Изградено е както локално предпазване на данните от измерванията от мултипараметричните сонди, по този начин и прехвърлянето им към далечен компютър – сървър. Ще бъде предоставена опция за достъп на всяко от ВиК сдружения до съответните данни, които ще се генерират в действително време.

Към 7 от обновените 20 водовземни съоръжения-пунктове за мониторинг е предоставено и в допълнение мобилно съоръжение за премерване на наличието на манган, желязо, амониеви йони и натрий, показаха от организацията.

Лентата на реконструираните и оборудвани по плана 20 водовземни уреди беше прерязана през днешния ден (29.08), в с. Самораново, каптаж „ Купища “ от шефа на ВиК-Дупница Красимира Иванова, кмета на Самораново Райчо Цветков и ръководителя на плана и началник отдел „ Мониторинг на водите “ към ИОАС Велчо Куюмджиев.

„ Този план е първа крачка към осъвременяване на мрежите за мониторинг на подземните води у нас. В резултат на дейностите по плана беше усъвършенствана достъпността и опцията за осъществяване на мониторинг на водите. “, съобщи господин Куюмджиев по време на церемонията по откриването. 

„ Общо 20 са обектите, които бяха рехабилитирани по плана. Доставени са мултипараметрични сонди за премерване на качеството на водата, които регистрират разнообразни индикатори. Данните се предават посредством VPN-мрежа към облачна система непосредствено към Изпълнителна агенция по околна среда. Във всеки от пунктовете е усъвършенствана и достъпността за пробовземане. “, изясни Нели Бухалова, шеф на съдружие „ Екстера “, реализатори на Дейност 3 по плана.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР