Двата законопроекта са разписани в общо 161 странициНови наказания за

...
Двата законопроекта са разписани в общо 161 странициНови наказания за
Коментари Харесай

Предлагат изцяло нови два закона срещу войната на пътя

Двата законопроекта са написани в общо 161 страници

Нови санкции за нападателните водачи и нови правила за взимане на брошура вкарва новото пътно законодателство. След разискването в Народното събрание ще бъде импортиран напълно нов Закон за придвижване по пътищата. В отделен закон ще бъдат написани разпоредбите за водачите шофьорските изпити, оповестява bTV.

Идеята на двата нови закона е да дисциплинират опитните водачи и да приготвят по-добре младите, обясниха от Министерство на вътрешните работи и от транспортното министерство.

Затова се предлага при шофьорските изпити теорията да се раздели на две – листовки и видеоказус.

При практическия изпит се предлага кормуването да е на полигон, градско и извънградско.

Снимка: btvnovinite.bg

На младите водачи се не разрешава да возят пасажери през нощта и да не пътуват без компаньон 6 месеца, откакто вземат брошура.

По-опитните пък ще остават без брошура, в случай че за 2 години създадат 3 съществени нарушавания – като присъединяване в гонка, минаване на алено, шофиране с алкохол или пък с 50 километра в час над ограничаването в града.

Шофьорите с отнети книжки ще би трябвало още веднъж да се явяват на образование, с цел да положат изпит за придобиване на удостоверение за МПС. То обаче ще е ново – остарялата брошура ще бъде отнемана вечно.

Експерти се притесняват концепцията да не остане единствено на хартия.

„ Какво като го има в закона, в случай че не се ползва? Това и в този момент го има. Всеки лидер на процедура може да бъде изпратен на проверовъчен изпит, вие да сте чула да е изпратен някой? ”, разяснява ръководителят на Асоциация за подготовка на автомобилистите в България (АКАБ) Красимир Георгиев.

Така може да се окаже опитните и младите водачи да вървят на курсове дружно. Включително и на полигон.

„ Tова е една първа стъпка – да забележим по какъв начин вършат главните маневри. А по-късно ще надграждаме с образование по шофиране в рискови условия при хлъзгав път, при сняг ”, изясни зам.-директорът на ИА „ Автомобилна ревизия ” Дамян Войновски.

Слави Димитров, който в този момент се учи да кара твърди че няма да има проблем с изпита. Смята, че по този начин ще се вдигне качеството и подготовката на водачите. Категоричен е обаче, че наложителният компаньон ще му сътвори проблем.

„ Има кой да ме съпровожда, само че отново би трябвало да се преценявам с някой и изобщо се обезсмисля това да имам кола ”, той.

От Министерство на вътрешните работи обясниха, че придружителят би трябвало да е дееспособен водач, който не е хващан да кара пийнал или дрогиран и има най-малко 5 години стаж зад кормилото.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР